Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
– Fortsatt er det slik at 50 prosent av de sykepleierstillingene som lyses ut i spesialisthelsetjenesten er deltidsstillinger, sier Eli Gunhild By. Foto: Per Corneliussen

– Sykehusene må jobbe for flere heltidsstillinger

Forbundsleder i Sykepleierforbundet, Eli Gunhild By, peker på tre områder hun mener det er spesielt viktig at Høie tar opp i årets sykehustale. 

Publisert: 2018-01-16 — 08.13
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Tirsdag 16. januar er det klart for helseminister Bent Høies årlige sykehustale på Rikshospitalet. I talen vil han presenterte sine prioriteringer og forventninger til sykehusene for 2018.

Forbundsleder i Norsk sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, peker på tre områder som er spesielt viktige for Sykepleierforbundet, og som hun vil følge ekstra godt med på om Høie nevner i dagens sykehustale.  

– Det første området handler om flere hele stillinger. Vi forventer at Høie viderefører og innskjerper kravet til at sykehusene må jobbe for flere heltidsstillinger. Enkelte helseforetak har lykkes med dette, men fortsatt er det slik at 50 prosent av de sykepleierstillingene som lyses ut i spesialisthelsetjenesten er deltidsstillinger, sier By.

– Mangler spesialsykepleiere 
Det andre området som er viktig for Sykepleierforbundet og som de har jobbet mye med, er mangelen på spesialsykepleiere.

– Det er dokumentert at det vil bli mangel på flere spesialsykepleiere i fremtiden, blant annet anestesi, intensiv, operasjon og barnesykepleie. Vi forventer at Høie setter i gang en kartlegging på dette området og gjør en planmessig rekruttering til disse spesialitetene. Dette er avgjørende for å sikre gode tjenester til pasientene, understreker By og legger til:

– Man kan ikke drive gode sykehus uten den kompetansen som spesialsykepleierne besitter.

Vikarbyrå
Det tredje og siste området By forventer at Høie skal ta opp i talen, er bruken av vikarbyrå i spesialisthelsetjenesten.

– Slik som sykehusene er driftet i dag, så brukes det store summer på vikarbyrå. Dette er sløsing av offentlige midler og gir dårligere pasientbehandling. Det som derimot gir god pasientbehandling er faste team som jobber sammen over tid. Jeg forventer at Høie vil jobbe for å få ned pengebruken på dyr og dårlig vikarbruk, sier By.

– Avhengig av gode arbeidsforhold
I sine tidligere sykehustaler har Høie vært opptatt av å snakke varmt om pasientens helsetjeneste. Eli Gunhild By påpeker imidlertid at for å få til dette er man avhengig av å ha gode arbeidsforhold og riktig kompetanse på sykehusene.

– Vi får ikke til pasientens helsetjeneste uten det. Det er bra å ha fokus på at pasienten skal oppleve god behandling, men hvis man ikke samtidig har fokus på de ansattes lønns- og arbeidsforhold så vil ikke dette gå opp, påpeker By.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!