Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SA NEI: Kristin Nyberg, administrende direktør i Biogen Norge, nekter å gå inn i forhandlinger med danske og norske myndigheter i fellesskap. Arkivfoto: Lasse Moe

SA NEI: Kristin Nyberg, administrende direktør i Biogen Norge, nekter å gå inn i forhandlinger med danske og norske myndigheter i fellesskap. Arkivfoto: Lasse Moe

Biogen avviser felles prisforhandlinger om Spinraza

Legemiddelselskapet vil ikke forhandle om Spinraza med norske og danske myndigheter i fellesskap.

Annons:

Det opplyser Sykehusinnkjøp, som forhandler om legemidler på vegne av helseforetakene, til Dagens Medisin.

Beslutningsforum har sagt nei til å innføre legemiddelet Spinraza til behandling av den sjeldne alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) fordi prisen er for høy. Også det siste tilbudet som Biogen leverte før jul er avslått av de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene. Det skjedde utenom et ordinært møte i Beslutningsforum.

– Tilbudet ble avslått fordi det ikke var godt nok. Prisen er fortsatt for høy, sier forhandlingsleder for legemidler Asbjørn Mack i Sykehusinnkjøp.

Politisk ønske
Danske myndigheter har avvist legemiddelet av samme grunn. Det var helseminister Bent Høie som i fjor høst tok initiativ til at de to landene kunne gå sammen om å forhandle med legemiddelfirmaet.  

– Det har vært et politisk ønske om å få til felles forhandlinger med Biogen. Vi og Amgros (som forhandler legemidler for danske sykehus, red.anm.) inviterte Biogen til slike forhandlinger, men det har Biogen sagt nei til, sier forhandlingslederen.  

Biogen vil ikke kommentere
Dagens Medisin har tatt kontakt med Biogen og spurt hvorfor de ikke ønsker felles prisforhandlinger.

«Vi ønsker ikke å kommentere dette», skriver Bjørn Magnus Bjørnstad, direktør for markedstilgang, i en epost til Dagens Medisin.

Sykehusinnkjøp kommenterer avslaget slik:

– Vi synes det var synd. Vi inviterte til felles forhandlinger fordi vi har tro på det. Vi ønsker å ta medikamentet i bruk, men til en akseptabel pris, og så en mulighet til det gjennom felles forhandlinger, sier Mack.

Fortsetter forhandlinger
Han forteller at forhandlingene fortsetter på nasjonal basis.

– Vi skal se på hvilke muligheter vi har til å gå videre. Biogen har når som helst mulighet til å komme med et nytt tilbud, sier Mack.

Spinraza er blant verdens dyreste medisiner, og uten rabatt koster hver behandling én million kroner. Det første året trenger barna seks behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt ville behandlingen til sammen kostet Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge en metodevurdering fra Statens legemiddelverk.

Les også: Biogen tjente 2,1 milliarder på Spinraza-salg på tre måneder

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lise Lehrmann 12.01.2018 20.23.43

  Det er på tide norske myndigheter inviterer Biogen Norge til forhandlingsbordet. Det er tydelig at det er lite fruktbart med en forhandlingsteknikk der det kun benyttes skriftlige pristilbud og avslag, krydret med utsagn i pressen om at den annen part opptrer «uetisk» eller «urimelig». Dette gir et svært dårlig forhandlingsklima og medfører dessuten at forhandlingene drar ut i langdrag, til stor skade for pasientgruppen.

Nyheter fra startsiden

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!