Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SA NEI: Kristin Nyberg, administrende direktør i Biogen Norge, nekter å gå inn i forhandlinger med danske og norske myndigheter i fellesskap. Arkivfoto: Lasse Moe

SA NEI: Kristin Nyberg, administrende direktør i Biogen Norge, nekter å gå inn i forhandlinger med danske og norske myndigheter i fellesskap. Arkivfoto: Lasse Moe

Biogen avviser felles prisforhandlinger om Spinraza

Legemiddelselskapet vil ikke forhandle om Spinraza med norske og danske myndigheter i fellesskap.

Annons:

Det opplyser Sykehusinnkjøp, som forhandler om legemidler på vegne av helseforetakene, til Dagens Medisin.

Beslutningsforum har sagt nei til å innføre legemiddelet Spinraza til behandling av den sjeldne alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) fordi prisen er for høy. Også det siste tilbudet som Biogen leverte før jul er avslått av de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene. Det skjedde utenom et ordinært møte i Beslutningsforum.

– Tilbudet ble avslått fordi det ikke var godt nok. Prisen er fortsatt for høy, sier forhandlingsleder for legemidler Asbjørn Mack i Sykehusinnkjøp.

Politisk ønske
Danske myndigheter har avvist legemiddelet av samme grunn. Det var helseminister Bent Høie som i fjor høst tok initiativ til at de to landene kunne gå sammen om å forhandle med legemiddelfirmaet.  

– Det har vært et politisk ønske om å få til felles forhandlinger med Biogen. Vi og Amgros (som forhandler legemidler for danske sykehus, red.anm.) inviterte Biogen til slike forhandlinger, men det har Biogen sagt nei til, sier forhandlingslederen.  

Biogen vil ikke kommentere
Dagens Medisin har tatt kontakt med Biogen og spurt hvorfor de ikke ønsker felles prisforhandlinger.

«Vi ønsker ikke å kommentere dette», skriver Bjørn Magnus Bjørnstad, direktør for markedstilgang, i en epost til Dagens Medisin.

Sykehusinnkjøp kommenterer avslaget slik:

– Vi synes det var synd. Vi inviterte til felles forhandlinger fordi vi har tro på det. Vi ønsker å ta medikamentet i bruk, men til en akseptabel pris, og så en mulighet til det gjennom felles forhandlinger, sier Mack.

Fortsetter forhandlinger
Han forteller at forhandlingene fortsetter på nasjonal basis.

– Vi skal se på hvilke muligheter vi har til å gå videre. Biogen har når som helst mulighet til å komme med et nytt tilbud, sier Mack.

Spinraza er blant verdens dyreste medisiner, og uten rabatt koster hver behandling én million kroner. Det første året trenger barna seks behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt ville behandlingen til sammen kostet Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge en metodevurdering fra Statens legemiddelverk.

Les også: Biogen tjente 2,1 milliarder på Spinraza-salg på tre måneder

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lise Lehrmann 12.01.2018 20.23.43

  Det er på tide norske myndigheter inviterer Biogen Norge til forhandlingsbordet. Det er tydelig at det er lite fruktbart med en forhandlingsteknikk der det kun benyttes skriftlige pristilbud og avslag, krydret med utsagn i pressen om at den annen part opptrer «uetisk» eller «urimelig». Dette gir et svært dårlig forhandlingsklima og medfører dessuten at forhandlingene drar ut i langdrag, til stor skade for pasientgruppen.

Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!