Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
NÅ ER DET SLUTT: Felleskatalog-redaktør Bente By Jansen med tidligere utgivelser av Felleskatalogen i de karakteristiske blå, grønne og røde utgavene. Arkivfoto: Per Corneliussen

Nå trykkes den aller siste Felleskatalogen

I mars neste år kommer den aller siste papirutgaven av «legenes bibel».

Publisert: 2017-12-25 — 08.50
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Den trykte utgaven av Felleskatalogen har vært en institusjon i helsevesenet i Norge. Men i 2001 ble legemiddelinformasjonen gjort tilgjengelig på internett, og som applikasjon for mobil og nettbrett fra 2010. I dag brukes oppslagsverket stort sett på disse plattformene, hvor tallet på sidevisninger har økt jevnt de siste årene.

Produsenten har derfor ønsket å kutte ut papirutgaven, og startet utfasingen i 2016. Mens leger tidligere har mottatt papirbautaen gratis, måtte de, om de ønsket den, betale 249 kroner i år.

– Etter at vi begynte å ta betalt, så vi at antallet som bestilte var mindre enn vi hadde trodd, om lag 1300. Da vurderte vi det slik at vi kunne gå enda raskere frem med utfasingen enn vi hadde tenkt. Tiden er moden for å ta siste skritt og si at 2018-katalogen blir den siste papirkatalogen, sier redaktør Bente By Jansen i Felleskatalogen.

Reaksjonene uteble
Hun forteller at de nesten ikke har fått negative reaksjoner etter at de varslet om utfasingen.

– De reaksjonene vi trodde skulle komme, har uteblitt. Vi tolker det dithen at folk ser det som en naturlig utvikling i samfunnet at man går bort fra boken, sier By Jansen.

Hun påpeker at det er flere fordeler ved å bruke de elektroniske utgavene av «legenes bibel». Mer enn 1400 tekster i det farmasøytiske oppslagsverket endrer seg årlig, og informasjonen i papirutgaven kan være utdatert allerede før den sendes ut, og dermed utgjøre en potensiell sikkerhetsrisiko for pasientene.

– Vi oppdaterer informasjonen på nettsidene og i appene hver eneste dag. I tillegg er det mye støtteinformasjon, som varsler fra Statens legemiddelverk, interaksjonsanalyse, bilder og instruksjonsfilmer, som ikke er tilgjengelig i bokform, sier By Jansen.

Siste bok blir annerledes
De ansatte i Felleskatalogen AS sitter i disse dager og korrekturleser på den aller siste utgaven, som sendes til trykking i slutten av desember. Boken, på hele 3600 sider, er klar til utsendelse i mars. I tillegg til betalende leger sendes også katalogen gratis til sykehusene. Totalt sendes det ut om lag 5000 eksemplarer av den siste utgaven. Tidligere var opplaget på over 30.000.

– Vi avslutter papirutsendelsen med den 60. utgaven, og det skal markeres ekstra, sier Felleskatalog-redaktøren, uten ennå å ville røpe hvordan boken vil skille seg fra tidligere utgaver.

«Vemodig»
Hun innrømmer at det er litt vemodig at det nå er over og ut for papirbautaen.

– Det er litt med blandede følelser for oss som jobber med det. Den trykte utgaven har vært en veldig viktig og synlig del av Felleskatalogens identitet. Nå er det siste gang vi skal lese orddelinger på 3500 sider. Fra nå av blir produksjonen mer fra dag til dag, og mindre synlig – men like viktig som før, sier redaktøren.

Sverige og Danmark har allerede gått bort fra den trykte versjonen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!