Foto: Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen

Ingen enighet mellom KS og Legeforeningen

KS og Legeforeningen har ikke kommet i mål med forhandlingene av tariffavtalen som regulerer legevakt og turnuslegers arbeidsforhold. Rammeavtalen, som regulerer forholdet mellom fastlegene og kommunene, forlenges uendret ett år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– KS viser ikke vilje til å få på plass helt nødvendige endringer for fastlegeordningen. Vi trenger konkrete avtaleendringer og ikke bare gode intensjoner i protokoller, sier president Marit Hermansen.

Legeforeningen opplyser at de blant annet lagt frem forslag til løsninger som skal begrense uforsvarlig høy arbeidsbelastning. KS har videre blitt utfordret på rekruttering, oppgaveoverføring til fastlegene, legevaktbelastning og turnuslegers arbeidssituasjon.

Hermansen påpeker at KS nok en gang skyver disse utfordringene til fremtidige prosesser. Et annet argument de bruker er manglende mandat fra landets kommuner.

– KS skyver ansvaret over på staten, men kommunene må ta sin del av ansvaret. Dette må ikke bli et uheldig svarteperspill, sier Hermansen.

Forhandlingsbrudd
Det er godt dokumenter at leger ute i kommunene jobber for mye og har for mange oppgaver, mener Legeforeningen. 

– I forhandlingene kom vi med krav som skulle bøte på dette, men KS gikk ikke med på noen av disse, sier Hermansen.

Resultatet ble altså brudd i forhandlingene om særavtalen. Partene har valgt å forlenge rammeavtalen uendret i ett år.  

Må hindre kaos
– Å si opp rammeavtalen vil skape usikkerhet og kaos. Det er ingen av partene tjent med nå, sier Hermansen.

Hun mener det er urovekkende at KS ikke kan være med på endringer som  utvikler fastlegeordningen.

– I mange år har vi jobbet for å få på plass et avtaleverk som gjør det attraktivt å jobbe som lege i kommunene. Pasientene fortjener en stabil og forutsigbar legetjeneste.

Må fremme rekruttering
Legeforeningen har påpekt overfor KS at mange kommuner sliter med å rekruttere nye leger.

– Derfor har vi kommet med flere krav som retter seg mot turnusleger, påpeker Hermansen.

En undersøkelse Yngre legers forening gjorde i høst, viser at en tredjedel av turnuslegene oppgir at arbeidsoppgavene er for belastende. 

– Strukket oss langt
– Vi har strukket oss langt i å finne en helhetlig løsning for å legge til rette for å rekruttere og beholde leger. Dessverre var ikke dette nok for at Legeforeningen kunne komme til enighet med KS, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

KS sier de er opptatt av å bidra til en fastlegeordning og legevakter som ivaretar god kvalitet og forsvarlig arbeidsbelastning og at dette er særlig krevende i distriktskommuner.

Allerede da fastlegeordningen ble evaluert i 2005 ble det påpekt at legevaktordningen i mange små kommuner kan bryte sammen på grunn av for stor belastning. Hovedutfordringen er å få på plass bærekraftige legevaktordninger i utkantstrøk, påpeker KS i pressemeldingen.

– Når Legeforeningen ønsket å løse disse utfordringene gjennom tariffavtalen, banker de etter vår mening på feil dør. Systemsvakhetene i fastlegeordningen kan ikke løses gjennom disse forhandlingene, her må også staten inn. KS har derfor bidratt til at det sentrale trepartssamarbeidet mellom staten, Legeforeningen og KS nå er reetablert. Stortinget har nylig vedtatt at fastlegeordningen skal evalueres. KS mener de beste løsningene må finnes i lys av denne evalueringen, og mellom alle partene i trepartssamarbeidet, sier Gangsø.

Uttrykt bekymring
KS mener de over lang tid har uttrykt bekymring for at legevakt i distriktene er utfordrende å organisere på en forsvarlig måte, og har blant annet forsøkt å få på plass en mulighet for fastlønn på legevakt.

– Dette ville gitt bedre mulighet til å ha flere leger på vakt. KS kunne ikke gå med på Legeforeningens krav, som kunne ha ført til enda større problemer med å bemanne legevakter i distriktskommunene, uten at legevakttilbudet til innbyggerne etter vår mening ville blitt noe bedre, sier Gangsø.

Prosessen videre
Avgjørelse av interessetvisten rundt særavtalen vil nå bli overlatt til en nemnd. Nemnda vil bestå av en nøytral leder og en representant fra hver av partene. Nemndas avgjørelse har samme virkning som sentral særavtale. Legeforeningen kommer til å kreve at avgjørelsen bare gjelder frem til 30. april 2018. Da opphører den uten ettervirkning og partene må eventuelt komme til enighet om en ny avtale.

Når det gjelder rammeavtalen har Legeforeningen valgt en tidsbegrenset forlengelse av eksisterende rammeavtale i ett år. Frem til da vil partene bære et viktig felles ansvar for betydelig utvikling av rammene rundt fastlegeordningen.

Powered by Labrador CMS