Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
STOR INTERESSE: Det var stor interesse for Beslutningsforums avgjørelse da saken ble behandlet første gang i oktober. Arkivfoto: Lasse Moe

Spinraza tas opp til ny vurdering

Beslutningsforum skal i et ekstraordinært møte ta stilling til et nytt pristilbud på SMA-medisinen.

Publisert: 2017-12-01 — 13.45 (Oppdatert: 2017-12-01 — 13.53)

I oktober sa Beslutningsforum for nye metoder nei til å ta i bruk legemiddelet nusinersen (Spinraza) som behandling av den sjeldne og alvorlige muskelsykdommen spinal muskelatrofi (SMA). Årsaken til avslaget er at vurderer prisen som «uetisk høy».

I etterkant av dette har det pågått prisforhandlinger, og i forrige uke ble det klart at leverandøren Biogen hadde kommet med et nytt pristilbud. Direktørene i Beslutningsforum overlot til fagdirektørene i de regionale helseforetakene å beregne konsekvensene av pristilbudet. Pristilbudet fra leverandøren holdes hemmelig, slik vanlig praksis er.

Eneste sak
På bakgrunn av det nye pristilbudet holder Beslutningsforum et ekstraordinært telefonmøte fredag 8. desember, hvor Spinraza er eneste sak på sakslisten.

 – Det har kommet et tilbud, saken er forberedt og tas opp i ekstraordinært møte i Beslutningsforum 8. desember, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum.

Han varsler at han etter møtet vil kommentere tilbudet fra Biogen nærmere.

Biogen: – Har lyttet til myndighetene
Produsenten Biogen håper på et «ja» fra sykehusdirektørene denne gangen.

 – Vi har lyttet godt til myndighetene, pasientene og deres foreldre. Vi har gjort det vi kan for å imøtekomme forventingene fra Beslutningsforum. Vi håper nå at Beslutningsforum kan fatte et vedtak som gjør at norske pasienter med SMA så raskt som mulig kan få tilgang på behandling, sier Bjørn Magnus Bjørnstad, direktør for markedstilgang i Biogen.

200 millioner
Spinraza er blant verdens dyreste medisiner, og uten rabatt koster hver behandling nesten én million kroner. Det første året trenger barna seks behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt vil behandlingen til sammen koste Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge metodevurderingen fra Statens legemiddelverk.

Les også: Biogen tjente 2,1 miliarder på Spinraza-salg på tre måneder

Fagmiljøet har tidligere oppfordret aktørene om å komme raskt til enighet. Per nå er det bare de ti barna som hadde startet på behandlingen før Beslutningsforums avgjørelse, som får legemiddelet.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!