Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

GEBYRSTRIDEN FORTSETTER: Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet (bildet) og avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet, er saksøkt.

GEBYRSTRIDEN FORTSETTER: Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet (bildet) og avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet, er saksøkt. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Staten saksøkt i gebyrstrid

Ett av firmaene som tilbyr SMS-bestilling av legetime, har gått til søksmål mot avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet og staten etter forbud mot SMS-gebyr.

Annons:

I januar i fjor ble det forbudt for fastleger å kreve gebyr fra pasienter for betaling med kort eller SMS-bestilling av timer. Det skjedde gjennom en forskriftsendring i takstforhandlingene mellom Den norske legeforening, Helse- og omsorgsdepartementet, Kommunenes sentralforbund og de regionale helseforetakene.

Men siden har det vært strid om SMS-gebyrene. Firmaet WTW, som leverer systemet «HelseRespons» med SMS-bestilling til mange av landets legekontor, mener de går klar av forskriften, selv om pasienten belastes med gebyr.

Etter protestene har Helsedirektoratet gjort en ny juridisk vurdering, men landet nylig på samme konklusjon: I et brev til alle landets fastleger presiserer de at pasienter ikke skal betale for slike tilleggstjenester hos legen, og varsler at legekontor som bryter med dette må endre praksis.

Krever erstatning
Firmaet bak SMS-tjenesten gikk nylig til søksmål mot både mot Helse- og omsorgsdepartementet og avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet, som er den som har uttalt seg om saken til blant andre Dagens Medisin.

– WTW mener HelseRespons er fullt forenelig med stønadsforskriften. SMS-bestilling av legetime via HelseRespons er en frivillig tilleggstjeneste for pasienten, og betaling for sikker transport av meldingen. HelseRespons har ikke noe med betaling av helsetjenestene å gjøre, sier Trond Nordby, daglig leder i WTW, om bakgrunnen for søksmålet.

– WTW mener den tolkning Mathisen og Helsedirektoratet forfekter i media er uriktig og ikke får betydning for lovligheten av HelseRespons. WTW har tatt ut søksmål med krav om erstatning for tap selskapet har lidt som følge av dette, sier Nordby. 

HOD jobber med tilsvar
Selskapet viser blant annet til et brev fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til Pasient- og brukerombudet i Sogn og Fjordane i januar i år, der de skriver følgende om tolkningen av forskriften:

«Bestemmelsen hindrer for eksempel ikke kommersielle aktører å ta betalt av pasienter som velger å bruke en SMS-tjeneste for å bestille time hos fastlegen eller fornye en resept».

I et senere brev skriver HOD til Helsedirektoratet at eksemplene som ble brukt i brevet «kan ha vært egnet til å skape misforståelser». HOD vil ikke kommentere disse brevene, men opplyser at de jobber med et tilsvar til søksmålet.

– Departementet mottok i begynnelsen av november et pålegg om tilsvar fra Oslo tingrett. Bakgrunnen er et søksmål fra WTW AS rettet mot Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet. Saken gjelder krav om erstatning for tapte inntekter som følge av påstand om uriktig forskriftstolkning og uforsvarlig saksbehandling i Helsedirektoratet, sier departementsråd Bjørn-Inge Larsen i HOD.

Fristen for tilsvaret er 29. november, og den videre prosessen i saken er ikke avklart. Steinar Mathisen ønsker ikke å kommentere søksmålet.

Allmennlegeforeningen bekymret
Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen, er bekymret for det han mener er en «streng tolkning» fra Helsedirektoratet i gebyrsaken.

– Vi kan ikke havne der at dette blir et hinder for å ta i bruk og, ikke minst, videreutvikle, elektroniske løsninger som gagner både pasienten og legekontoret, sier han.

Han viser til at legene er pålagt å tilby løsninger for kommunikasjon og kontakt mellom pasient og fastlegekontor, og at de stadig møter sterkere krav til at disse løsningene skal være raskere og mer effektive.

– En streng praktisering av Helsedirektoratets tolkning kan føre til at fastlegene må gå bort fra løsningene de i dag leverer. Det kan igjen føre til at mange pasienter ikke lenger kan kontakte legekontoret, for eksempel via SMS. Dette kan potensielt skape store problemer for veldig mange fastlegekontor og deres pasienter, og vi ønsker derfor mer dialog med Helsedirektoratet.

Relaterte saker
Fastleger må slutte å kreve gebyr fra pasientene

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • lege 28.11.2017 12.30.48

  Hva om staten går foran med et godt eksempel og slutter med å ta tvungent gebyr fra tidligere studenter når de skal betale studielån?

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!