Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Forskerne og legene Olav Mella (t.v) og Fluge startet studien i 2010. Nå viser foreløpige resultater fra studien at man ikke kan påvise noen effekt av legemidlet på de pasientene som var med i studien.

Forskerne og legene Olav Mella (t.v) og Fluge startet studien i 2010. Nå viser foreløpige resultater fra studien at man ikke kan påvise noen effekt av legemidlet på de pasientene som var med i studien. Foto: Tor Erik H.Mathiesen

ME-studie med negative resultater

Foreløpige funn fra RituxME-studien ble nylig lagt frem.

Annons:

Det skriver aftenposten.no (krever innlogging).

Det er kreftlegene Øystein Fluge og Olav Mella ved Haukeland universitetssjukehus som står bak studien RituxME.

 Les også: Tilbyr privat ME-behandling med kreftmedisin - forskere reagerer

Studien er en nasjonal, randomisert, dobbeltblind og placebokontrollert multisenterstudie med utprøving av antistoffet rituximab hos pasienter med ME/CFS.

Lege og inititavtivtager til studien, Maria Gjerpe, omtalte mandag de nedslående resultatene på sin hjemmeside, etter å ha vært tilstede på en ME-konferanse, der de foreløpige resultater ble lagt frem.

– Konklusjonen er klar: Det er ikke mulig å påvise effekt av rituximab på det utvalget pasienter som deltok i multisenterstudien, skriver hun.

 Forsker Olav Mella ved Haukeland universitetssykehus sier til Aftenposten at han gikk ut med de upubliserte funnene av hensyn til ME-pasienter som håpet på behandling.

– Pasienter som etter avblinding av studien viste seg å ha fått placebo, fikk da de ble inkludert i studien, beskjed om at vi ville prøve å få til en ny studie med rituximab, dersom rituximab viste seg å ha en sikker effekt. Når dette ikke var tilfelle, kunne vi ikke la pasientgruppen gå i spenning i månedsvis og vente på at studien ble publisert, sier Mella til Aftenposten

 

Forskerne har tidligere oppgitt til Dagens Medisin at Haukeland universitetssjukehus har søkt, og delvis fått innvilget, patent for behandlingsprinsippet B-celle-deplesjon ved ME/CFS. Øystein Fluge og Olav Mella er navngitt i søknaden som «oppfinnere», men oppgir ingen øvrige interessekonflikter.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Mats Reimer 25.11.2017 20.00.50

  Med tanke på att den ursprungliga studien på rituximab mot CFS hade flera problem, och faktiskt var negativ i sin "primary endpoint" är resultatet inte så förvånande. Heder åt Fluge/Mella som går ut med sitt resultat. Nu bör helsedirektoratet agera mot den privatläkare i Sandnes som ger ritux mot betalning, och de pågånde CykloME-studierna bör granskas på nytt. Är det rimligt att ge ett så farligt läkemedel som cyklofosfamid när inget talar för att CFS är en immunlogisk sjukdom?

 • Psykiater 26.11.2017 22.22.26

  Jeg deler bekymringen rundt Cyclo ME-studien. Del A foregikk ublindet. Det framgår ikke at del B skal foregå blindet. Tvert om var lagt opp til, men ikke godkjent, å delegere behandling til bl.a legekontor, noe som taler mot blinding. Uavhengig av design mener jeg det framstår risikabelt og uetisk å gi pasienter en så farlig behandling. Holdes muligheten åpen blant «medikamentdoktorene» for at pasientene kan ha somatoforme lidelser, bes huske at det i denne gruppen ses sterke bedringer, dog forbigående, ved alle inngripende behandlinger, før sykdommen så forverres.

 • Laura D 26.11.2017 00.57.06

  Immunmodulerende legemidler ble gitt til ME-pasienter av annerkjente utenlandske ME-spesialister med god effekt i årevis. Immunsvikt er faktisk en av mange ME-symptomer, da ME er multisystemisk. Men ME er jo ikke kreft og den forskning gjelder kreft medisiner som gis til ME-pasienter...

 • Mats Reimer 26.11.2017 20.36.11

  Hvis immunsvikt er ett symtom på ME, hvorfor gi cyklofosfamid som svekker immunsystemet enda mer?

 • Erik 25.11.2017 02.16.31

  Jeg er ikke overrasket.

 • Bente 24.11.2017 18.18.16

  Ikke overraskende dette. Jeg vil tro at mye av årsaken til negativt studie ligger i at de har halvert vedlikeholdsdosene.

 • lege 24.11.2017 16.41.15

  bombe....

 • Pasient 24.11.2017 23.07.50

  Tipper alle andre leger skjems over denne «legen»

 • Lege nr 100 26.11.2017 00.04.37

  nope

 • Elisabeth J 24.11.2017 22.57.51

  Lege.... er du lege? Har du et navn?

 • Elisabeth J 24.11.2017 22.52.39

  Om du er lege så stå nå frem med navn da lege. Håper virkelih du ikke er lege da.. det må jo sies og sier seg selv ovenfor alle andre en deg;). Om du er lege da..

 • Adrian 24.11.2017 19.30.50

  Lege, du som føler deg nødt til å si noe her - selvsagt anonymt: Bare vent til de fullstendige analysene fra biobanken foreligger! Du er høyst sannsynlig av den oppfatning at ME er en psykososial- eller psykologisk betinget sykdom. Du får nok bite i det sure eplet når forskningen har kommet lenger! Det at Rituximab-studien var negativ, betyr ikke nødvendigvis at ME ikke kan behandles med andre immunmodulerende medikamenter en dag i framtiden. Er fortvilende at en så alvorlig sykdom som ME er - og en så mye omtalt studie, som mange ME-pasienter har festet sin lit til - blir møtt med "bombe...." i kommentarfeltet av en lege. Hilsen ME-pasient, som fortsatt tror forskningen vil gå framover med dette resultatet.

 • Victor Håland 24.11.2017 17.47.13

  I lys av fase 2-resultatene så var det en "bombe", ja.

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!