Forskerne og legene Olav Mella (t.v) og Fluge startet studien i 2010. Nå viser foreløpige resultater fra studien at man ikke kan påvise noen effekt av legemidlet på de pasientene som var med i studien. Foto: Tor Erik H.Mathiesen

ME-studie med negative resultater

Foreløpige funn fra RituxME-studien ble nylig lagt frem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det skriver aftenposten.no (krever innlogging).

Det er kreftlegene Øystein Fluge og Olav Mella ved Haukeland universitetssjukehus som står bak studien RituxME.

 Les også: Tilbyr privat ME-behandling med kreftmedisin - forskere reagerer

Studien er en nasjonal, randomisert, dobbeltblind og placebokontrollert multisenterstudie med utprøving av antistoffet rituximab hos pasienter med ME/CFS.

Lege og inititavtivtager til studien, Maria Gjerpe, omtalte mandag de nedslående resultatene på sin hjemmeside, etter å ha vært tilstede på en ME-konferanse, der de foreløpige resultater ble lagt frem.

– Konklusjonen er klar: Det er ikke mulig å påvise effekt av rituximab på det utvalget pasienter som deltok i multisenterstudien, skriver hun.

 Forsker Olav Mella ved Haukeland universitetssykehus sier til Aftenposten at han gikk ut med de upubliserte funnene av hensyn til ME-pasienter som håpet på behandling.

– Pasienter som etter avblinding av studien viste seg å ha fått placebo, fikk da de ble inkludert i studien, beskjed om at vi ville prøve å få til en ny studie med rituximab, dersom rituximab viste seg å ha en sikker effekt. Når dette ikke var tilfelle, kunne vi ikke la pasientgruppen gå i spenning i månedsvis og vente på at studien ble publisert, sier Mella til Aftenposten

Forskerne har tidligere oppgitt til Dagens Medisin at Haukeland universitetssjukehus har søkt, og delvis fått innvilget, patent for behandlingsprinsippet B-celle-deplesjon ved ME/CFS. Øystein Fluge og Olav Mella er navngitt i søknaden som «oppfinnere», men oppgir ingen øvrige interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS