FLYTTER PENGER: I Venstres forslag til budsjett vil primærhelsetjenesten få bevilget 500 millioner kroner. Pengene skal hentes fra spesialisthelsetjenesten, ifølge medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Carl-Erik Grimstad. Foto: Per Ragnvald Corneliussen

Venstre vil redusere sykehusveksten – igjen

De tre siste årene har Venstre foreslått å redusere den foreslåtte veksten i sykehusene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Venstre vil flytte penger fra spesialisthelsetjenesten til primærhelsetjenesten. Det kommer frem i partiets forslag til alternativt statsbudsjett for 2018, som ble lagt frem mandag.

500 millioner til primærhelsetjenesten
I Venstres forslag til budsjett vil primærhelsetjenesten få bevilget 500 millioner kroner.

Pengene skal hentes fra spesialisthelsetjenesten, ifølge medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Venstres Carl-Erik Grimstad.

– Ingen gladsak for sykehusene, riktignok
I forslaget til statsbudsjett ligger det an til en vekst i sykehusene på to prosent. Men når pengene flyttes slik Venstre vil, betyr det mindre vekst i sykehusene.

– Vi nedjusterer til 1,5 prosent i stedet for to prosent, slik regjeringens budsjettforslag sier. Dette er riktignok ingen gladsak for sykehusene, men vi er nødt til å flytte penger til forebygging og primærhelsetjeneste, ellers vil ikke dette henge sammen, sier Grimstad.

Også i 2015 reduserte Venstre sykehusbudsjettet, da reduserte de den foreslåtte veksten i sykehusene fra 2,5 prosent til 1,5 prosent. Det samme gjentok de i 2016.

Venstre vil bevilge til sammen nær 1,4 milliarder kroner til folkehelse og forebygging, blant annet: 

  • 12 millioner foreslås gitt til Diabetesplan, fem millioner til Strategi for hjernehelse, og 15 millioner kroner foreslås bevilget til tiltak for å bedre psykisk helse hos studenter.
  • Videre ønsker Venstre å bevilge ti millioner kroner til å styrke og utvide Pilotprosjekt for Primærhelseteam, slik at avstandsoppfølging av kronikere kan prøves ut i tilknytning til fastlegerollen. Dette bør, ifølge Venstre, omfatte 30 fastleger fra to fylker, og 400 pasienter med alvorlig grad av kroniske lidelser.
Powered by Labrador CMS