Henla sak mot Helsepartiet

Partilovnenmnda har kommet til at partiene opplever regler som delvis ukjent, og derfor henlegger de saken mot Helsepartiet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Leder i Helsepartiet, Lise Askvik. Foto: Arkivfoto

Som Dagens Medisin har skrevet, har Partilovnemnda sett på om Helsepartiet har brutt partiloven.

Fire pengebidrag
Ifølge loven har partier og partiledd i valgår en særskilt plikt til å innberette bidrag over 10 000 kroner som er mottatt i perioden 1. januar til og med fredag før valgdag.

Nemnda: – Regelbrudd, men gir ikke advarsel
Det var snakk om fire bidrag som Partilovnenmnda tok stilling til.

To av bidragene er ikke rapporteringspliktige, uttaler Partilovnemnda.
De mener imidlertid at de to øvrige er det, men fordi partiene opplever at reglene for dette er uklare, vil Nemnda ikke vedta sanksjoner for disse to bruddene, skriver Nemnda:

– I lys av tolkningsuttalelsen står vi etter Nemndas vurdering i disse to tilfellene overfor rapporteringspliktige bidrag, ikke ordinær dugnadsinnsats. Nemnda har imidlertid forståelse for at grensedragningene mellom bidrag og dugnad neppe har vært allment kjent blant partiene. Når tolkningsuttalelsen samtidig kom sent i valgkampen, velger Nemnda å avstå fra å fatte vedtak om sanksjoner for de to nevnte bruddene på rapporteringsfristen, heter det i avgjørelsen.
Helsepartiet: – Viktig for oss å opptre korrekt
– Som Partilovnemnda slår fast har ikke Helsepartiet problemer med å forholde seg til gjeldende regelverk. Det er viktig for oss å opptre korrekt og samvittighetsfullt. Vi har vært opptatt av å sette oss inn i gjeldene regler. Det er andre sider ved å etablere et helseparti som er mer utfordrende enn de formelle kravene, uttaler partileder Lise Askvik.
– Vi hadde ikke forventet å få noen sanksjoner fra Partilovnemnda, og er betrygget over at systemet og kontrollen fungerer. Det er viktig for demokratiet.

Powered by Labrador CMS