STERKT UENIG: Professor og overlege Mads Gilbert er en av 11 leger ved UNN som protesterer mot Helse Nord-direktørens innstilling som anbefaler at Bodø skal ha PCI-senter. Foto: Privat Foto:

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling

11 leger ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er dypt uenige i Helse Nord-direktørens innstilling som taler for et PCI-senter i Bodø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Onsdag kveld var Helse Nord-direktør Lars Vorlands innstilling i saken om hvorvidt man skal ha et PCI-senter i Bodø klar: For andre gang anbefaler Vorland at Bodø bør tilby denne behandlingen.

Helse Nord-styret skal behandle saken i styremøte neste uke.

Men ved Universitetssykehuset Nord-Norge er verken direktør Tor Ingebrigtsen eller legene enige i at denne behandlingen skal tilbys i Bodø .

– Politisk, ikke faglig begrunnet
I en pressemelding, signert 11 leger ved UNN, skriver de at de onsdag kveld møtte Vorland og gikk gjennom innstillingen.

Legene skriver at de er «overrasket over hvor lite Helse Nord-ledelsen har tatt hensyn til faglige og organisatoriske argumenter mot to PCI-sentra i Nord-Norge som vi gjentatte ganger har lagt fram».

 – Vi er uenige i saksframleggets premisser og konklusjoner.  Saksframlegget inneholder uklarheter, unøyaktigheter og faktafeil. Forslaget om å opprette et PCI-senter i Bodø ‘i en senter-satellitt-modell fra det regionale PCI-senteret’ ved UNN-Tromsø bygger på feilaktige faglige premisser. Styret i Helse Nord inviteres til et vedtak som er politisk, ikke faglig begrunnet, skriver de.

– God overlevelse i Nordland
– Nasjonalt hjerteinfarktregister dokumenterer at overlevelsen etter hjerteinfarkt er svært god i Helse Nord – også i Nordland - med behandlingsresultater over landsgjennomsnittet og i internasjonal toppklasse.

Videre skriver legene at om ulikheter i regionale behandlingsresultater skal utjevnes, så må man starte med Finnmark.

–  Nye data fra Helse Nord skal ha vist at det ikke er påvist vesentlige forskjeller i behandlingstilbud mellom sykehusene i Helse Nord. Saksframlegget refererer gjentatte ganger til dette kildematerialet som Helse Nord ikke vil frigi, skriver legene og viser til Fagrevisjonen.

– Vi mener opprettelsen av et nytt PCI-tilbud i Bodø i 2019 vil svekke den totale regionale hjertemedisinske beredskapen til befolkningen i Nord-Norge og på Svalbard. Vi håper saksframlegget og vedtaksforslaget trekkes før styremøtet, subsidiært at styrets flertall avviser det, avslutter legene i pressemeldingen, som er signert av følgende overleger:

Thor Trovik, Amjid Iqbal, Terje Steigen, Jan Mannsverk, Øystein Dahl-Eriksen  Andreas Kristensen, Rolf Busund, Truls Myrmel, Tommy Larsen, Pål M.Tande og Mads Gilbert.

Powered by Labrador CMS