Bodø vil ha PCI-senter – Tromsø sier nei

Akuttbehandling av hjertesyke ved PCI-senter tilbys kun ett sted mellom Trondhjem og Kirkenes. – Vi fraråder et PCI - senter i Bodø, sier administrerende direktør ved UNN.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bodø ønsker seg et PCI-senter, som tilbyr akuttbehandling av hjertesyke, og styret i Helse Nord skal behandle saken. 

- Begge steder kan opprettholde kvalitet
Det finnes i dag kun ett tilbud om dette i Nord-Norge; ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).
Helse Nord har utredet spørsmålet, og høringen er avsluttet.

Utredningen viser at pasienter i Helse Nord får god behandling ved hjerteinfarkt, men at det er noen forskjeller i behandlingstilbudet.
Utredningen vurderer fordeler og ulemper ved å opprette et PCI-senter ved Nordlandssykehuset Bodø, men konkluderer ikke.

Nordlandssykehuset i Bodø ønsker dette tilbudet til sin befolkning.
Anestesilege Benjamin Storm, Nordland legeforenings representant, understreker at dette ikke handler om en regionalpolitisk debatt.

Han viser til at UNN har et volum pasienter som er over det som ifølge europeiske retningslinjer kreves for å opprettholde påkrevet kvalitet.

– Om man ser på populasjonen knyttet til Bodø, og ser hvor mange som kommer hit for denne behandlingen, så vil begge stedene opprettholde et slikt volum.

– Og det er langt fra det som er gullstandard i de europeiske retningslinjene.

Det er syv PCI-senter i Norge, nord for Trondheim er det kunne ett, det som befinner seg på UNN.

UNN: - Fraråder senter i Bodø
Men direktøren ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som har fått utsatt å levere sitt høringssvar til Helse Nord til neste uke, sier nå at det ikke er noen grunn til å legge skjul på hva som er deres konklusjon i det kommende høringssvaret:

– Unn fraråder etablering av PCI-senter i Bodø, sier han til Dagens Medisin.  

UNNs høringssvar skal behandles internt i ledergruppen og drøftes med tillitsvalgte før det sendes ut med styrepapirene 26. januar og behandles i UNN sitt styremøte 8. februar.

I høringssvaret ligger det blant annet spesifikke vurderinger fra to fagmiljø ved UNN: Fra Akuttmedisinsk klinikk og Hjerte- og lungeklinikken.

– Akuttmedisinsk klinikks vurderinger er knyttet til den prehospitale tjeneste i Nord-Norge. Klinikken kommer i sitt høringssvar med betraktninger om hvordan man ved å forsterke pasientforløpene og den prehospitale tjeneste i nord kan forbedre tilbudet til hjertepasienter i hele Nord-Norge, også på helgeland, sier Ingebrigtsen.

– Det hjertemedisinske fagmiljøet vurderer etablering av nytt PCI-senter i Bodø opp mot blant annet pasientvolum, behov for spesialister som det er knapphet på og det faktum at behandlingen som i dag tilbys pasienter med hjerteinfarkt i Nord-Norge holder et høyt internasjonalt nivå. Resultatene av behandlingen måles først og fremst ved dødelighet etter hjerteinfarkt. Nord-Norge, Nordland inkludert, ligger på samme nivå som resten av Norge som er blant det beste som finnes i verden, sier Ingebrigtsen.

Luftambulansetjensten med PCI-ja
Benjamin Storm i Bodø, peker imidlertid på data fra Luftambulansetjenesten som viser tiden det tar for en pasient med hjerteinfarkt i Bodø å komme til behandling i Troms.

I sitt høringssvar illustrerer Luftambulansetjenesten ANS tidsbruken slik:
Median transporttid for pasienter med akutt  koronarsyndrom, som ble overført fra NLSH Bodø til UNN Tromsø med Bodø-flyet i perioden 2000 - 2013, var 110 minutter: Flytiden var 40 minutter, mens hele 70 minutter altså gikk med til annen forflytning. I tillegg kommer ventetiden på ledig ambulanseflyressurs og forberedelser, som kan være flere timer.

– Pasientforløp med luftambulanse er utsatt for venting, prioritering samt operative og tekniske begrensinger ved flygning. Desentralisering av PCI-tilbud vil bidra til kortere transporter og mindre avhengighet av luftambulanse. Dette reduserer sårbarheten i transportfasen, heter det fra Luftambulansetjenesten, og videre:

«Luftambulansetjenesten ANS merker seg at primær PCI er den mest effektive behandlingen ved akutt hjerteinfarkt av typen STEMI og at behandlingen bør gis innen 90 –120 minutter etter påviste EKG-forandringer. Ifølge Norsk pasientregister var 27 % av infarktene av typen STEMI i 2015. Med bare ett PCI-senter i hele Nord-Norge er det åpenbart at bare en liten andel av infarktpasientene kan tilbys denne behandlingen».

Oppslutningen fra befolkningen i Nordland har vært stor i denne saken, og torsdag arrangeres det fakkeltog og folkemøte for PCI-senter i byen, i Bodø, i regi av LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, ifølge an.no.

Powered by Labrador CMS