JA TIL BODØ: PCI (perkutan koronar intervensjon) er en spesialisert prosedyre hvor en tett blodåre blokkes ut og åpnes ved å føre en ballong inn i blodåren, blåse den opp og legge inn en stent. Nå innstiller direktøren for Helse Nord at Bodø skal få PCI-senter. Illustrasjon: Helse Nord. Foto:

Helse Nord-direktøren: Ja til PCI i Bodø

Lars Vorland, Helse Nord-direktør,  ønsker å etablere PCI-senter i Bodø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord. Foto: Per Corneliussen

Det skriver Avisa Nordland, etter at Helse Nords innstiling i PCI-saken er klar.
– Etter en samlet vurdering av alle forholdene og av respekt for pasientene i Nord-Norge og et likeverdig tilbud til denne pasientgruppen, mener administrerende direktør at to PCI-tilbud som en senter-satellitt-modell fra det regionale PCI-senteret i Tromsø vil være det beste for hjerteinfarktbehandlingen i landsdelen», heter det i innstillingen fra Helse Nord-direktør Lars Vorland.
Akuttbehandling av hjertesyke ved PCI-senter tilbys kun ett sted mellom Trondheim og Kirkenes, nemlig ved UNN i Tromsø.
– Voldsomme reaksjoner
Saken om hvorvidt man skal tilby koronar angiografi og PCI i behandling av hjerteinfarkt også i Bodø, har vakt sterke følelser i nord: Da styret i Helse Nord RHF skulle behandle saken i februar, konkluderte Vorland med at det rett og slett var uforsvarlig å behandle saken:

– Reaksjonene har vært for voldsomme til at det er forsvarlig å behandle saken nå, uttalte Vorland.

Han har vært klar på at man ikke kan leve med de store forskjellene i dette behandlingstilbudet i regionen.

Vorland skriver i styresaken at han i sin vurdering av denne saken, har lagt særlig vekt på pasientens helsetjeneste med fokus på likeverd, nærhet og kvalitet, ifølge Avisa Nordland.

– Videre har behovet for å sikre en likeverdig tilgjengelighet til angiografi og PCI i regionen, det store antall pasienter tilhørende Helgelandssykehusets og Nordlandssykehusets områder og pasientgruppens samlede antall, vært avgjørende.

Nei fra UNN
Direktøren ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tor Ingebrigtsen, frarådet i januar å etablere PCI-senter i Bodø.

Lars Vorland viser til at man i dag har en befolkning på om lag 100.000 mennesker omkring Tromsø som har tilgang til den foretrukne behandlingsform, primær PCI.
"En tilnærmet like stor befolkning omkring Nordlandssykehuset Bodø har ikke et slikt tilbud. Etablering av et PCI-tilbud i Bodø fra det regionale PCI-senteret i Tromsø vil gi ytterligere 100.000 mennesker mulighet for å nå primær PCI innen anbefalte tidsfrister", skriver han.

Powered by Labrador CMS