RIKTIG «TIMING»: – Når pasienter har hatt akutt sykdom hvor røyking er en viktig risikofaktor, må vi leger minne hverandre på at pasienten er mer mottakelig for røykeavvenning, sier fastlege og leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen Foto:

– Selv om det har virket håpløst tidligere, må vi gjøre et nytt forsøk

– Dette er for dårlig, sier Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin, om at et fåtall har blitt tilbudt hjelp til røykeslutt etter et hjerteinfarkt. Han mener legene ikke må gi opp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den norske NOR-COR studien har sett på livsstil, blodtrykk og kolesterolnivåer hos personer som har vært innlagt for hjerteinfarkt, gjennomgått utblokking av tette årer (PCI) eller er bypass-operert.

I en studie publisert tidligere i år, fant forskerne at tre av fem fortsatte å røyke etterpå.

Les saken: Hjertepasienter forblir i en risikogruppe

I en ny studie som er gjort blant røykerne, viser det seg at selv 68 prosent gjerne ville slutte å røyke, var det bare fire av ti som var tilbudt hjelp til røykeslutt.

Sisteforfatter av studien, konstituert overlege i kardiologi, John Munkhaugen, mener at røykeslutt-hjelp bør være like obligatorisk sier at både sykehuslegene og fastlegene må bli flinkere.

Det er fastlege og leder av Norsk forening for allmennmedisin helt enig i:

– Dette er for dårlig. Mange av disse har vi tilbudt hjelp tidligere i en annen fase av livet, og hos dem som fortsatte å røyke har vi kanskje hatt en forventning om at de ikke vil slutte eller ikke klare. Men i en krise som et hjerteinfarkt er, tenker folk annerledes, sier Petter Brelin til Dagens Medisin.

Bør begynne på sykehus
– Hvorfor er ikke fastlegene mer pågående?

– I gjennomsnitt har vi fastleger kjent pasientene våre i åtte år, og denne pasientgruppen antakelig mye lengre. Kanskje har vi prøvd noen ganger, og sett på det som vanskelig. Noen pasienter har gitt opp.

– Hvem bør ha hovedansvaret for å tilby hjelp til røykeslutt, sykehuslegene eller fastlegene?

– Ideelt sett bør vi begynne på sykehus, og så fortsetter vi fastleger oppfølgingen, akkurat slik vi gjør ved behandling med statiner. Jeg tror det er riktig å tilby alle hjelp før de utskrives fra sykehuset, og i hvert fall sondere om pasienten er moden for å motta hjelp, svarer Brelin og understreker:

– Når pasienter har hatt akutt sykdom hvor røyking er en viktig risikofaktor, må vi leger minne hverandre på at pasienten er mer mottakelig for røykeavvenning. Selv om det har virket håpløst tidligere, må vi gjøre et nytt forsøk.

Powered by Labrador CMS