Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Folkeopplysning

Hvorfor skal det alternative inn på skolemedisinens arena, når vi samtidig kritiserer det de står for?

Annons:

Innlegg: Anne-Margrethe Hovet, frilansjournalist for Løvetannavisen, en folkeopplysningsavis for psykisk helse og rus. Tidligere legesekretær

SELV OM DET nå har gått en tid siden programmet Folkeopplysning gikk på NRK, ønsker jeg å dele noen tanker i ettertid. Det har nok vært et hav av innlegg fra den alternative siden i etterkant. Jeg tilhører denne «siden», men jeg for min del synes det var bra med en kritisk vinkling.

Alternativt rettet behandling har fått mye kritikk opp gjennom årene for at vi verken vil eller kan ta kritikk. Jeg er enig i dette. Som regel finner vi andre forklaringer på hvorfor det ikke gikk som det skulle gå; hvorfor behandlingen ikke hjalp. Istedenfor å innrømme vår eventuelle mangel på kunnskap om hva som skjedde, kommer vi ofte med en helt annen forklaring; at månen ikke sto i forhold til Jupiter, eller at det fjerde hus i horoskopet ikke hadde solen på sin side. Eller vi trekker frem en konspirasjonsteori.

KUNNSKAP. På den annen side er det alternative miljøet veldig flinke til å kritisere skolemedisinen. Det argumenteres med at legene er maktsyke, arrogante, at de ikke har noe annet motargument enn forskning – og at legene ikke aner hva vi driver med. Så lenge jeg kan huske, har denne maktkampen pågått mellom den alternative tanken og skolemedisinen.

Hva med oss alternative – vet vi egentlig hva legene driver med? Jeg har så å si aldri hørt et positivt ord om skolemedisin fra den alternative siden. Den holdningen vi kritiserer, er vi selv den største bærer av, om ikke verre. Men inn på skolemedisinens område ønsker vi å komme.

GJENTAKELSENE. Jeg har hørt homøopater si at homøopatien vil komme inn på alle sykehus etter hvert. Hvorfor skal det alternative inn på skolemedisinens arena, når vi samtidig kritiserer det de står for? Kan ikke homøopater selv skape homøopatsykehus? Jeg er fristet til å si misunnelse, men sier det ikke høyt. Siden jeg allerede har sagt det, kan det få stå. Min opplevelse er at når de to verdener prater sammen, skal legene «tas» av de alternative. En maktkamp som jeg ikke forstår hvorfor skal kjempes, da det er to helt forskjellige kopper med kunnskap og tro.

Jeg sier «vi» fordi det er tanker jeg har hørt i miljøet gjennom mange år. Vi har også blitt kritisert for at vi kjøper ganske lett det vi blir fortalt. Dette er jeg enig i. Når jeg tenker etter, har mange argumenter blitt såkalte læresetninger innen det alternative. Setningene repeteres videre, argument som kommer fra selgere og foredragsholdere.

UTRENSINGSBEGREPET. En av «sannhetene» er blant annet at en forkjølelse bare er bra fordi det er en utrensing av kroppen. Hva i alle dager betyr det? Argumentet er sagt høyt i flere tiår, og fremdeles lurer jeg på om det et fnugg av sannhet i påstanden. Stakkars kropp, den kjemper vel ikke en hard kamp mot bakterier som kommer inn i vår kropp – for at bakteriene skal rense oss? Selvfølgelig føler vi oss friske etterpå: Fordi vi er det, og fordi vi er lettet over at forkjølelsen er over. Altså forklares vårt hardt arbeidende immunsystem med at følelsen etterpå føles som en utrensing, og dermed er det slik.

Det er synd vi ikke tenker mer over hva vi sier, også om alt som finnes i tarmene og blodet vårt, det er ikke småtteri.

Diaré er også en utrensing. Stakkars kropp igjen – stakkers tarmer. Så er det kjent fra begge leire at mage-/tarm også kan påvirkes av vår psykiske tilværelse, men utrensingsbegrepet har jeg fremdeles ikke forstått. Kanskje noen andre har skjønt det?

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/2017

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Doktern 13.09.2017 18.07.34

  Anne-Margrethe, forkjølelse forårsakes av virus, ikke bakterier. Bare sånn til informasjon...

Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!