FLERE FASTLEGER: Ap vil også rekruttere flere fastleger. – Det er foreløpig ikke klart for oss hvor mange fastleger det er behov for, og vi har ikke et tall for dette, sier Aps helseministerkandidat, Torgeir Micaelsen. Arkivfoto Foto:

Ap vil gi 12 milliarder mer til sykehusene

– Når vi ser på befolkningsfremskrivingen og utvikling av sykdomsbyrden, nye medisiner og behovene i sektoren, har vi kommet til at det er riktig å tallfeste et nytt løfte, sier Torgeir Micaelsen (Ap).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

12 milliarder mer til sykehusene i neste stortingsperiode er ett av løftene i Arbeiderpartiet (Ap) sin 20-punkts sykehusplan som legges frem i Tromsø i dag.

Høyre ligger cirka 3,5 milliarder unna å innfri sitt kroneløfte om 12 milliarder, i tillegg til midler til fritt behandlingsvalg. Nå gjentar Arbeiderpartiet (Ap), som allerede i 2013 lovet 12 ekstra milliarder, sitt sykehusløfte.

Aps helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, forteller at partiet lover 12 milliarder mer i sykehusbudsjettene fra og med 2017-nivå og de neste fire årene.

– Hvordan skal Ap klare å innføre løftet?

– Vi har vist hvordan vi skal finansiere dette i våre alternative budsjetter. Det er klare forskjeller i helsepolitikken mellom Ap og Høyre og Frp. Vi sier nei til nye skattekutt og foreslår i stedet moderat økning av skattene, hvor de som har mest skal betale hoveddelen. En betydelig andel av dette skal gå til å investere i vår offentlig felles helsetjeneste.

Vi vil innlede et mye tettere samarbeid med industrien for å få flere studier til Norge. Torgeir Micaelsen, Aps helseministerkandidat

– Basert på det vi foreslår, forventer vi at Høyre og Frp klargjør hva sykehusansatte og pasienter kan forvente seg med disse partiene i regjeringen de neste årene, med store skattekutt uten et klart løfte om hva sykehusene skal få, sier Torgeir Micaelsen til Dagens Medisin.

Sikre offentlig helsetjeneste
I 2013 foreslo Ap å øke Ap å øke lånerammen for sykehusbygg, medisinsk utstyr og IKT fra 50 til 70 prosent. For neste periode lover partiet at rammen skal økes ytterligere fra 70 prosent til 80 prosent.

– Dette og de 12 ekstra milliardene vil legge til rette for at prosjekter kan trygges og i noen tilfeller også kan realiseres raskere.

På spørsmål fra Dagens Medisin i april i år, ville Ap ikke si om de nok en gang vil love 12 milliarder kroner til sykehusene.

– Hva har bidratt til at dere nå kan love sykehusene mer penger enn de har fått med Høyre i regjering?

– Det er minst to grunner. Når vi ser på befolkningsfremskrivingen og utvikling av sykdomsbyrden, nye medisiner og behovene i sektoren, har vi kommet til at det er riktig å tallfeste et nytt løfte for å tydeliggjøre hva vi snakker om hvis vi skal ta vare på den felles offentlige helsetjenesten vi har i dag. Den andre grunnen er konturene av et todelt helsevesen, svarer Ap-politikeren.

Raskere hjelp
Aps sykehusplan omfatter 20 punkter innen fem satsningsområder. Foruten 12 milliarder til sykehusene, lover. De lover raskere hjelp og kortere ventetid ved blant annet kveldsåpne poliklinikker. Nye legemidler skal ifølge helseplanen tas i bruk raskere enn i dag.

– Dere vil etablere et nytt program for kliniske studier og korte ned tiden det tar for beslutning om bruk av nye legemidler. Hva ligger konkret i dette?

– Altfor få kliniske studier legges til Norge i dag. Vi vil innlede et mye tettere samarbeid med industrien for å få flere studier til Norge. Vi vil også åpne for at det er mulig å studere bruken av legemidler frem til Beslutningsforum for nye metoder bestemmer om legemiddelet skal brukes ved norske sykehus. Her er det mulig å se for seg et spleiselag hvor staten stiller med utstyr og fagfolk, og hvor industrien stiller med medisinene som er til vurdering, sier Micaelsen.

Flere fastleger
Ap vil også innføre et system med mål for og presentasjon av reelle ventetider – hvor åpenhet om ventetider skal være et krav overfor sykehusene.

– Hva vil bli annerledes enn slik det er i dag?

– Vi vil i større grad presentere ventetider og kvalitet på en mer edruelig måte enn det er lagt opp til i dag. Og pasientene skal vite hva som er den faktiske situasjonen på sykehusene de skal få behandling.

– Fastlegene har lenge etterlyst flere fastlegestillinger. Dere lover økt rekruttering. Hvor stor økning vil Ap legge opp til?

– Vi vil ha flere fastleger, men har ikke et tall for det. Det er foreløpig ikke klart for oss hvor mange fastleger det er behov for. I tillegg til økt rekruttering vil vi også gjennomgå hele systemet rundt rapportering og byråkrati som fastlegene utsettes for, og vi vil øke antall utdanningsstillinger.

Lik tilgang
På en pressekonferanse på Universitetssykehuset Nord-Norge i ettermiddag legger Ap-leder Jonas Gahr Støre frem partiets sykehusplan.

Støre viser i en pressemelding til at fellesskapet skal betale for helsetjenesten og derigjennom sikre likeverdig tilgang basert på medisinske behov og ikke et system der de med mest ressurser eller privat forsikring får hjelp.

– I dag ser vi en utvikling mot mer privatisering i vår felles helsetjeneste. Høyre og Frp har åpnet for større innslag av private aktører som stiller seg på utsiden av den helsetjenesten vi sammen har bygd opp, den tjenesten der alle får hjelp uavhengig av hvem de er eller hvor de kommer fra, uttaler Støre.

– Pengene må på bordet
Torgeir Micaelsen poengterer også viktigheten av lik tilgang til helsehjelp:

– Det som virkelig gjør inntrykk på meg er konturene av en todelt helsetjeneste, hvor ikke er behovene men de private helseforsikringene avgjør hvilken kvalitet du får på behandlingen. Det er ingen tvil om at særlig en del av de nye, dyre medisinene vil bli tatt i bruk. Vi som land må bestemme oss for om vi skal hegne om å gjøre dette sammen, eller hver for oss. Da må pengene på bordet, sier Aps helseminister-kandidat.

Kommentarfunksjonen er under utbedring og kan derfor være ustabil.

Powered by Labrador CMS