Frykter todelt helsevesen gir utbrente leger

Andreas Stensvold, kreftsjef ved Sykehuset Østfold, sier nye etiske dilemmaer sliter på doktorene. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL, CLARION HOTELL: – Ja, vi har et todelt helsevesen. Det har vi hatt i mange år, og det blir stadig tydeligere. Slik vil det også være i fremtiden, konstaterte Andreas Stensvold, avdelingssjef ved Sykehuset Østfold, under en debatt i Arendal onsdag.

Han viste til at noen kjøper seg legemidler privat eller får behandling i utlandet, enten ved hjelp av forsikringer eller innsamlingsaksjoner. Han viste også til at det er geografiske forskjeller i bruk av unntaksmuligheter ved norske sykehus, slik Dagens Medisin har fortalt.

– Som avdelingssjef ved en kreftavdeling er det min oppgave å gjøre den forskjellen så liten som mulig, sier Stensvold.

NYE DILEMMA: Andreas Stensvold ved Sykehuset Østfold ser mer utbrente onkologer. Foto: Lasse Moe

Han var en av foredragsholderne under debatten om tillitskrise og todelt helsevesen under Arendalsuka onsdag.

– Etisk utfordring
– Nye legemidler er fantastisk, men det er også en etisk utfordring. Jeg mener det er min plikt å informere pasientene om medikamenter som er offentlig godkjent, som er på markedet, men som det offentlige ennå ikke betaler for.

Han forteller at dette sliter på onkologene, og at dette er tema han snakker mye med yngre kolleger om.

– Det er tøft og slitsomt for doktorene som ser fortvilelsen og sinnet blant pasientene. Vi ser mer utbrenthet blant onkologene enn vi så tidligere. Det kan skyldes at vi har så mye fantastisk å spille på, men at vi ikke har tilgang til alt, sier avdelingssjefen, som også er styremedlem i Norsk onkologisk forening.

– Vi må opp av skyttergravene
Han mener det er nødvendig med endringer i systemet for nye metoder, som han mener går for langsomt. Han viser blant annet til eksempelet med brystkreftmedisinen Kadcyla, hvor myndighetene og legemiddelselskapet Roche forhandlet i tre år før medikamentet denne uken ble tilgjengelig for norske pasienter.

– Pasientene lider, og vi må opp av skyttergravene for å finne løsninger. Fagfolk er for fraværende i denne debatten, sier Stensvold.

Han vil ikke utfordre Statens legemiddelverk til å jobbe raskere, som i dag har 160 dager på å gjøre sine metodevurderinger.

– Vi må se på løsninger for hva vi gjør i mellomtiden. Det er ikke alle pasienter som har 160 dager å vente, sier Stensvold, som viste til et eksempel med en kreftsyk pasient som rakk å oppleve å bli far takket være at han fikk prøve en ny medisin.

– Det er en unntaksordning for bruk av legemidler i dag, men det er store unntaksforskjeller i hvordan det håndteres, sier Stensvold.

DEBATT: Politikere og fagfolk deltok i debatten om todelt helsevesen. Foto: Målfrid Bordvik

– Systemet blir
– Systemet er kommet for å bli, sa Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre, i debatten.

Men heller ikke han er fornøyd med tempoet på en del av sakene som behandles i Beslutningsforum.

– Når det gjelder unntaksordningen så har helseministeren tatt tak i dette, og den vil bli mer kjent og bli bedre, sier Stensland.

Venstres Ketil Kjenseth (V) er ikke enig i Stensvolds beskrivelse av et todelt helsevesen.

– Jeg synes ikke vi har et todelt helsevesen, men det er mulig å få mer for de som kan betale mer. Men i sum er ikke den todelingen det mest kritiske i Norge i dag, sier Kjenseth.

Likevel ønsker Venstre seg et eget fond for dyre legemidler i perioden før Beslutningsforum har tatt sine beslutninger.

– Tilliten til det offentlige helsevesenet utfordres når det går for tregt, og vi mener det er mulig å etablere et fond i Norge, der noen av disse beslutningene kan forankres hos de som er mest engasjert. Det vil styrke demokratiet og øke tilliten til beslutningene, sier Kjenseth.

Regjeringen har tidligere avvist dette forslaget.

Mener leger skal informere uansett
Stensland mener den største todelingen i helsetjenesten er pårørendes evne til å orientere seg. Han mener, i likhet med Stensvold, at leger bør informere pasienter om mulige behandlingsmuligheter – også utover hva det offentlige kan tilby.

– Hvis man ikke opplyser om alle behandlingsmuligheter vil en del pasienter klare å finne ut av det selv, og da vil det svekke tilliten til legen dersom legen ikke har fortalt om det, samstemmer Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Powered by Labrador CMS