Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Roche: – Vi har savnet muligheten til reelle forhandlinger

– Denne saken viser at det er først når myndighetene ønsker å diskutere med oss at man kommer fram til gode løsninger for alle parter, sier Audun Ohna i Roche Norge.

Publisert: 2017-08-15 — 10.50 (Oppdatert: 2017-08-15 — 11.07)
Denne artikkelen er over fire år gammel.
Vi opplever i dette tilfellet at produsenten har ønsket å få en så høy pris som mulig, og at de har testet grensene for hvor mye sykehusene er villige til å betale.
Lars Vorland, leder av Beslutningsforum

Beslutningsforum sa i dag ja til at brystkreftmedisinen trastuzumab emtansine (Kadcyla) kan innføres som førstelinjebehandling for pasienter med HER2-positiv, inoperabel lokalavansert eller metastatisk brystkreft.

Det er fjerde gang legemiddelet er oppe i Beslutningsforum, og er det åttende pristilbudet fra legemiddelselskapet Roche.

Testing av grenser
Leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, er svært glad for å kunne si ja. Han er imidlertid kritisk til hvordan legemiddelfirmaet har opptrådt i denne saken.

– Dette legemiddelet har en svært høy pris, i likhet med stadig flere legemidler. Vi opplever i dette tilfellet at produsenten har ønsket å få en så høy pris som mulig, og at de i våre øyne har testet grensene for hvor mye sykehusene er villige til å betale, sier Lars Vorland i en pressemelding.

Roche Norge er naturlig nok fornøyd med at Kadcyla endelig fikk ja.

– Etter nesten tre år med forhandlinger, hvor vi har strukket oss langt, både økonomisk og i variasjon av betalingsløsninger, er det svært gledelig å endelig kunne komme fram til en løsning som er akseptabel for begge parter. Dette vil komme pasienter, leger og samfunnet til gode, sier Audun Ohna, direktør for markedstilgang og pris i Roche Norge.

STRAKK SEG LANGT: – Etter nesten tre år med forhandlinger, hvor vi har strukket oss langt, både økonomisk og i variasjon av betalingsløsninger, sier direktør for markedstilgang og pris i Roche Norge, Audun Ohna.

Uklar prisdiskusjon
Han svarer dette på spørsmål fra Dagens Medisin om hvorfor Roche har brukt så lang tid på å komme med et lavt nok pristilbud:

– Fra første tilbud har vi presentert løsninger som har vært mulig å godkjenne og som har vært innenfor ramme for kostnadseffektivitet satt i Prioriteringsmeldingen. Prisdiskusjonen har imidlertid vært uklar med hensyn til hvordan myndighetene ville legge vekt på de medisinske dataene, og også hvilken pris de ville akseptere, sier Ohna og legger til:

– Det er sterkt beklagelig at norske pasienter har måttet vente så lenge med å få tilgang til Kadcyla gjennom det offentlige helsevesenet. Beslutningsforum har hatt mulighet til å takke ja til Kadcyla mye tidligere. Vi håper at myndighetene i større grad i fremtiden ønsker å gå i dialog på et mye tidligere tidspunkt.  

Tidligere dialog
– Leder av Beslutningsforum sier han opplever at Roche har testet grensene for sykehusenes betalingsvillighet. Hva er din kommentar til det?

– Vi har savnet muligheten til reelle forhandlinger. Denne saken viser at det er først når myndighetene ønsker å diskutere med oss, noe vi har forsøkt å få til over lang tid, at man kommer fram til gode løsninger for alle parter. Vi håper at myndighetene i større grad i fremtiden åpner for dialog tidligere, sier Ohna til Dagens Medisin.

Offentlig debatt
Lars Vorland viser til at sykehusene stadig oftere får pristilbud som ikke står i forhold til de faktiske kostnadene legemiddelindustrien har.

– Når hele legemiddelindustrien krever hemmelige priser, får ikke offentligheten vite hvor mye vi faktisk betaler. Da får vi heller ikke en god offentlig debatt om hva sykehusene skal prioriterer å bruke pengene sine til, sier Vorland.

BESLUTNINGSEVNE: – Det har selvfølgelig vært et element av høy prissetting, men dette handler også om myndighetenes evne til å ta beslutninger, mener Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen. Arkivfoto

Svekker tilliten
Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, er svært glad for beslutningen.

– Det er kjempegledelig at legemiddelet endelig har fått ja til bruk. Dette har vært en sak som har engasjert både pasientene og fagmiljøene, sier Opdalshei til Dagens Medisin.

– Hva tenker du om at forhandlingene har pågått over flere år – mens mange pasienter har måttet vente?

– Det viser at prosessen ikke fungerer. Det har selvfølgelig vært et element av høy prissetting, men dette handler også myndighetenes evne til å ta beslutninger. Når det tar så lang tid, har det skapt mange runder med frustrasjon og irritasjon rundt selve systemet, og det gjør også noe med tilliten til prosessen, svarer Opdalshei.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!