Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
NY FORSKNING: BLodtrykksenkende medisiner med hydrochlorothiazid gjør huden overfølsom for sollys, som igjen kan øke risikoen for leppekreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Studie: Blodtrykksmedisin øker risikoen for leppekreft

Men Statens legemiddelverk vil ikke advare mot stoffet, som brukes av nær 300.000 nordmenn.

Publisert: 2017-08-01 — 12.01
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Blodtrykkssenkende medisiner med stoffet hydrochlorothiazid (HCTZ), øker risikoen markant for plateepitelkarsinom, som er en sjelden form for leppekreft. Det viser en dansk studie som nylig er publisert i Journal of Internal Medicine.

Forskerne fant at risikoen for leppekreft øker i takt med hvor mye hydrochlorothiazid man har inntatt gjennom livet. Blant alle som hadde brukt legemidlet var risikoen for leppekreft fordoblet. Risikoen var imidlertid betydelig høyere for de som hadde inntatt legemidlet i en mengde som tilsvarer ti års bruk. Hos disse personene var risikoen for leppekreft nesten åtte ganger større enn hos mennesker som ikke hadde brukt HCTZ.

Sjelden kreftform
HCTZ tilhører gruppen av legemidler med såkalt fotosensibiliserende effekt, som gjør huden mer utsatt for skadelige effekten av solen. Det er dette som øker risikoen for kreft i leppene, hvor huden er tynn og utsatt for sollys. HCTZ er ikke kreftfremkallende for andre organer.

Forskerne understreker at leppekreft er en sjelden sykdom, som rammer om lag 75 dansker hvert år. Ifølge forskerne kan 11 prosent av disse tilfellene knyttes til bruk av legemidler med HCTZ.

Forskerne undersøkte også andre hyppig brukte legemidler mot forhøyet blodtrykk, men ingen av disse økte risikoen for leppekreft. Om lag 250.000 dansker bruker legemidlet hvert år, men forskerne mener dette bør endres.

VERDIFULLT LEGEMIDDEL: – Det er ikke aktuelt å gå bort fra bruken av hydrochlorothiazid på bakgrunn av disse dataene, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. Arkivfoto

– Det er unødvendig når det finnes andre legemidler som er like effektive, og som ikke øker risikoen for leppekreft, sier forsker og lektor Anton Pottegård fra Syddansk Universitet til Kræftens Bækempelse.  

SLV advarer ikke mot bruk
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, deler ikke denne oppfatningen.

Han viser til at om lag 300.000 nordmenn bruker blodtrykksenkende legemidler med hydrochlorothiazid i dag, som regel i kombinasjon med moderne blodtrykksenkende legemidler.

– Hvis tallene fra den danske studien er riktig vil hydrochlorothiazid-bruk i Norge anslagsvis kunne bidra til fem-seks tilfeller av leppekreft årlig i Norge. Når man ser dette opp mot 300.000 brukere, vil jeg si at forskerne trekker for bastante konklusjoner, sier Madsen, som sier det ikke er aktuelt å endre retningslinjer på bakgrunn av denne studien.  

– Verdifullt
Han viser til at god blodtrykkssenkning er helt sentralt for helsen, og at hydrochlorothiazid er et verdifullt stoff i behandling av høyt blodtrykk.

– Veldig mange av våre pasienter trenger både to og tre blodtrykkssenkende medisiner for å få blodtrykket ned. Dette er behandling som gis for å unngå hjerteinfarkt og hjertesvikt, som er langt mer alvorlige tilstander. Hvis vi ikke skulle bruke hydrochlorothiazid ville mange pasienter få problemer med å få tilstrekkelig blodtrykkssenkning, sier Madsen, som er spesialist i indremedisin og hjertesykdommer.

Han påpeker videre at en svakhet ved studien er at forskerne ikke har kunnet korrigere dataene for bruk av tobakk, som er en klar risikofaktor for leppekreft.

Oppfordrer til sol-vett
Plateepitelkreft blir ofte behandlet med operasjon, og de fleste blir kurert. Selv om Madsen anbefaler fortsatt bruk av hydrochlorothiazid, minner han pasienter om å følge myndighetenes råd for solbeskyttelse.

– Vi oppfordrer til at folk oppfører seg fornuftig i solen og unngår overdreven soling, sier legen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Tk 02.08.2017 16.33.26

  Jeg reagerer mer på at 300.000 trenger blodtrykk medisin. Hvis vi tar folketall fra 2012 ( som jeg lett fant frem) og skiller ut de over 40 år betyr det at 13% av befolkningen må ha det. Tar vi de over 50 år stiger tallet til 23%. Er vi så syke? Vi leser også at det er ca 400.000 som går på statiner som er kolesterol senkede medisiner. På tide med ernæring og trenings behandling og kutte pille bruken?

 • Lege nr 100 02.08.2017 21.26.12

  ja Tk, det ær dærfør helsesystemet hade så mycket fokus på overvekt i sista 10-15 år.

 • Henrik 02.08.2017 08.55.07

  Den refererte studien har store metodologiske svakheter. Mest sannsynlig er dette cherry-picking etter analyse av mange legemidler.

 • Kjell O.Skavdal 02.08.2017 16.46.33

  Hei Henrik, vil du forklare meg litt om cherrypicking. Har nemlig selv brukt HCT over en årrekke og utviklet en grov leppedysplasi histologisk, som teoretisk kunne utviklet seg til cancer. Den ble fulgt opp på RH over et-par tre år etter reseksjon med frie render, men det ble overveiet større inngrep. Så nå lurer jeg på om hvorvidt det er lurt å fortsette med HCT?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!