Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Kreftceller er helt avhengig av høy tilførsel av næring. Kreftceller med effektive mekanismer for transport av glukose inn i cellen, vil dermed kunne ha store fordeler når det gjelder muligheter for vekst og utvikling. Foto: Thinkstock

Raskt glukoseopptak gir økt risiko for kreft

Menn med raskt glukoseopptak fra blodbanen har betydelig forhøyet risiko for kreft, viser en fersk, norsk studie fra Oslo Universitetssykehus. 

Publisert: 2017-07-12 — 13.34 (Oppdatert: 2017-07-12 — 14.04)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Dersom det sprøytes glukose, også kjent som druesukker, inn i blodbanen, settes det i gang mekanismer som gjør at overskudd av sukker transporteres inn i kroppens celler. En ny studie av norske menn som har blitt fulgt over mange år, viser at raskt opptak av glukose fra blodbanen er forbundet med økt risiko for kreft senere i livet. Studien er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet eBioMedicine. 

– I denne studien av 945 menn, har vi studert sammenhengen mellom respons på en sukkerbelastningstest og risiko for kreft. Mennene deltok opprinnelig i en helseundersøkelse om hjerte- og karsykdom tidlig på 1970-tallet og de er nå fulgt i 40 år, forteller forsker Ragnhild Falk ved OUS og førsteforfatter på studien.

Spørreundersøkelse
Mennene var i aldersgruppen 40 - 59 år ved starten av undersøkelsen. Den inkluderte vekt og høydemåling, blodprøver og et spørreskjema om blant annet røykevaner. I tillegg gjennomførte alle en glukosebelastningstest med innsprøyting av glukose i blodbanen.

Basert på disse data fant forskerne at menn som reagerte med hurtig opptak av glukose fra blodbanen hadde 60 prosent høyere risiko for alle typer kreft, og spesielt kreft i tykktarm og fordøyelsesorganer økte med henholdsvis 95 og 250 prosent.  

Professor Trond Heir Foto: NKVTS

–  Resultatene er spennende. De gir oss en pekepinn på hva som er viktig for vekst og utvikling av kreftceller, sier professor Trond Heir ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo. 

Forventer mer forskning
Heir forklarer at kreftceller er helt avhengig av høy tilførsel av næring. Kreftceller med effektive mekanismer for transport av glukose inn i cellen, vil dermed kunne ha store fordeler når det gjelder muligheter for vekst og utvikling.

– Vi har kunnet måle den første umiddelbare responsen på høye glukoseverdier i blodbanen, noe som vi mener kan være knyttet til effektiviteten av transportproteiner som sluser glukose inn i kroppens celler. Det finnes genetiske variasjoner med ulike utgaver av disse proteinene. Varianter av transportproteiner som gir den raskeste transporten av glukose inn i kroppens celler finnes også i celler som kan utvikle seg til kreft. Disse vil ha bedre forutsetninger for å tilfredsstille kreftcellenes umettelige krav til næringsopptak, sier Heir.

– Vi forventer at funnene vil bidra til at mer forskning rettes mot mekanismer som er viktig for opptak av glukose fra blodbanen. Dette vil kunne bidra til større forståelse av individuelle forskjeller i kreftrisiko, og på lengre sikt åpne for nye muligheter i forebygging og behandling av kreft, sier Heir.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Mona Christensen 07.08.2017 04.55.36

  Spiller ingen rolle det. Det er funnet en dinosaur med benkreft, som levde for 64 millioner år siden, og det var ikke sukker og bearbeidet mat da. Det er andre mekanismer som setter i gang kreften. Vi har såvidt touched det.

 • Dag Viljen Poleszynski 01.08.2017 11.38.50

  Det har vært kjent siden før Otto Warborg ble tildelt nobelprisen i medisin eller fysiology i 1931 at kreftceller bruker store mengder glukose på grunn av delvis ødelagte mitokondrier. De øker det anaerobe stoffskiftet for å vokse, danner melkesyre og er ikke i stand til å bruke ketoner som alternativ energikilde, slik normale celler kan. Seinere forskning av blant annet Thomas Seyfried har vist at kreft er en stoffskiftesykdom som innebærer at cellene har redusert oksidativ fosforylering og derfor kompenserer med økt glykolyse. Faste og høyfettkosthold kombinert med minimalt inntak av sukker (stivelse) er vist å hemme veksten av kreftceller og burde vært en selvsagt strategi i enhver kreftbehandling. Undertegnede er ansvarlig redaktør i Helsemagasinet, som har publisert en rekke artikler om temaet. Vennlig hilsen Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.

 • Deniz Strengehagen Gungør 02.08.2017 18.08.26

  Det aom Dag påpeker her er så åpenbart at hele fenometet er et kraftig vitnesbyrd på hvor begrenset oppfattelsesevne man har etter å ha vært gjennom medisinstudiet. Evnen til å tenke selv ser ut til å forvitre. Samtidig bør dette være en oppvekker på at noe er alvirlig galt med samfunnet slik det er i dag. Når fagfolk innen et så viktig område kan unngå å se dette over en periode på snart 100 år.

 • Sissel K. Ødegaard 04.05.2018 09.59.30

  Hei. Jeg har ikke sett denne forklaringen før i dag, da Foseid la ut denne forskningen på fb. Hvorfor blir mitokondriene ødelagt ? Mener du at kreftcellene øker det anaerobe stoffskiftet for å vokse ? Hvordan kan det skje ? Hvordan stiller du deg til Mona Christensens påstand om at en dinosaur er funnet med benkreft ? Jeg er oppgitt over at ikke dette temaet er mer belyst i presse og media men vil gjerne vite enda mer. Er selv lc-freak på 12. året.

 • tk 17.07.2017 11.21.04

  Interessant. Og kanskje vi i Norge da bør se på vår diett først og fremst. Full av sukker og karbohydrater. Internasjonal forskning viser jo at lav karbo diett er bra for inflammasjon i kroppen. Noen antyder sogar at inflammasjoner i kroppen, Insulinresistens, fører til kreft og autoimmune sykdommer. Hvorfor oppstår inflammasjon i kroppen? Mage - tarm+ kosthold? ferdigmat? Og Ketonisk diett er bra for Alzheimer, så her er det mye å ta tak i. I stedet for alltid å ty til medisiner, se på hva riktig kosthold kan gi av fordeler.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!