Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VARSLER TILTAK: Steinar Madsen og Statens legemiddelverk legger til rette for at utenlandske pakninger av tablettene kan brukes i Norge i mangelperioden. Foto: Colourbox/Dagens Medisin

Frykter alvorlig mangel på blodpropp-medisin

Statens legemiddelverk melder om mangel på tabletter som brukes av 368.000 nordmenn.

Publisert: 2017-07-06 — 21.35 (Oppdatert: 2017-07-06 — 21.52)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det er for tiden mangel på både Albyl-E 75 mg «Takeda» og Acetylsalisylsyre 75 mg «Actavis» enterotabletter, melder Statens legemiddelverk (SLV) torsdag.

Acetylsalisylsyre brukes for å redusere risikoen for blodproppdannelse og forebygger dermed hjerteinfarkt, hjerneslag og hjerte- og karlidelser hos pasienter som lider av stabil eller ustabil angina, eller andre hjerte- og karlidelser.

Tablettene brukes også til å forebygge dannelsen av blodpropper etter visse hjerteoperasjoner for å utvide blodårene eller hindre blokkerte blodårer.

– Livsfarlig med avbrudd
I 2016 fikk 368.000 pasienter acetylsalisylsyre, og et avbrudd i behandlingen vil være svært alvorlig for enkelte pasientgrupper. Dette gjelder særlig pasienter som har hatt akutt koronarsyndrom (AKS), som omfatter hjerteinfarkt og ustabil angina forbehandling.

– Acetylsalisylsyre sammen med en annen platehemmer, er en livsviktig behandling for dem som er blokket og har fått satt inn stent. Avbrudd i behandlingen kan være livsfarlig for disse pasientene, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i SLV, til Dagens Medisin.

Omfatter rekordmange pasienter
Det er høyst uvanlig at begge leverandørene har problemer med leveransen. Forventet levering for Albyl-E e foreløpig uviss, mens Acetylsalisylsyre kan leveres i august, men med ustabile leveranser frem til september.  

– Det er ingen potensiell mangelsituasjon som har omfattet så mange pasienter i Norge tidligere. Vi håper at grossistene kan skaffe så store forsyninger fra utlandet at alle pasienter kan få behandling og ingen skal oppleve avbrudd, sier Madsen.

Advarer mot hamstring
For å unngå en mangelsituasjon har SLV bestemt at apotek inntil videre kan levere ut acetylsalisylsyre enterotabletter i utenlandske pakninger fra EU og EØS-land, uten å søke om godkjenningsfritak.

«Det er viktig å unngå hamstring. Lever derfor kun ut én pakning per kunde», skriver SLV i sine råd til apotek.

Leger bør informere pasienter som bruker  Acetylsalisylsyre 75 mg enterotabletter om at de kan få utenlandske pakninger på apoteket, skriver SLV.

Les mer på SLVs nettsider.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Vidar Rødsjø 09.07.2017 17.15.00

  Kanskje man skulle ha ryddet opp i pasientens journal og tatt bort de som overhodet ikke trenger å bruke denne medisinen også? Jeg gikk bortimot et år på først AlbylE, Eliquis, Xarelto før jeg etter en lang kamp om bivirkninger ingen leger vil høre på fikk beskjed fra henvisende lege om at jeg nok ikke trengte å bruke blodfortynnende. Jeg ble og unødvendig satt på Statiner med alle de ubehag det førte med. Etter selv å ha betalt for egne undersøkelser hos andre kardiologer så fikk jeg vite at jeg ikke trenger å bruke disse. Jeg er neppe alene. Det som skremmer mest er at legemiddelverk ikke tar pasienter seriøst da vi melder fra om bivirkninger. Da jeg sto på blodfortynnende medisiner så ble jeg totalt uegnet til å kjøre bil. Jeg sa fra til lege , legemiddelverk og fylkesmannens kontor uten å bli tatt seriøst. Jeg har mistet tilliten til legemidler. Jeg har påvist forkammerflimmer og har bare de tre siste dagene hatt flere anfall. Men jeg tør ikke begynne på nye medisiner.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!