Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

MINDRE KIRURGI: Overlege Olesya Solheim plukket opp forskningsnyheten på kreftkonferansen i Chicago.

MINDRE KIRURGI: Overlege Olesya Solheim plukket opp forskningsnyheten på kreftkonferansen i Chicago. Foto: Målfrid Bordvik

Ny studie endrer behandlingen for eggstokk-kreft

Pasienter lever ikke lenger når man fjerner lymfeknuter, viser ny studie. OUS-overlege Olesya Solheim sier de nå vil slutte med dette. 

Annons:

En tysk studie på 647 pasienter med avansert kreft i eggstokkene, har undersøkt effekten av å operere bort lymfeknuter. Halvparten av pasientene fikk operert bort svulst og lymfeknuter, mens den andre halvparten bare fikk fjernet svulsten. Flertallet av pasientene i begge grupper fikk også cellegift.

– Studien viser at det ikke hjelper å operere bort normale lymfeknuter; overlevelsen var lik i de to gruppene. Derimot kan pasienten oppleve blødninger og flere re-operasjoner etter å ha fjernet lymfeknuter, sier overlege Olesya Solheim ved avdeling for gynekologisk kreft på Oslo universitetssykehus.

Mer komplikasjoner
Hun plukket opp forskningsnyheten under kreftkonferansen ASCO i Chicago tidligere denne måneden, og tar med budskapet hjem til kolleger på avdelingen på Oslo universitetssykehus. Resultatene viser at median overlevelse var 69 måneder i gruppen som ikke fikk operert bort lymfeknuter, mot 66 måneder i gruppen som fikk lymfeknutene fjernet.

Operasjonen varte cirka én time lenger når man fjernet lymfeknuter, og førte til høyere blodtap og økt behov for blodoverføring, sammenlignet med om man bare fjernet svulsten. I tillegg var alvorlige post operative-komplikasjoner og reinnleggelser mer vanlig i gruppen som gjennomgikk lymfeknute-operasjon. Det var også flere pasienter i denne gruppen som døde i løpet av de første to månedene etter inngrepet.

– Viktige funn
– Dette er viktige funn som vil endre standardbehandlingen av eggstokk-kreft. Hittil har vi fjernet lymfeknuter, men ofte kan det være vanskelig å ta bort alle. Nå ser vi at det ikke spiller noen rolle. I stedet for å fjerne lymfeknuter som ser normale ut, bør man starte med cellegift så raskt som mulig, sier Solheim.

Hun understreker at man skiller mellom lymfeknuter med normalt og unormalt utseende, og at påpeker at sistnevnte alltid bør fjernes.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Ingebjørg Coward 30.06.2017 23.44.04

  vil det da si at ved ca. Ovarii grad 1a, vil man nå bare fjerne eggstokk, uterus,CX og omentet?

Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!