Åpenhet gir en bedre helsetjeneste

Nå offentliggjøres alle verdioverføringer fra legemiddelselskaper til helsepersonell og helseorganisasjoner i 2016.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Marit Hermansen, president i Den norske Legeforening
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien

DEN 30. JUNI offentliggjør legemiddelselskaper i Norge alle verdioverføringer til helsepersonell og helseorganisasjoner i 2016. Initiativet til offentliggjøringen tok den Europeiske bransjeorganisasjonen (EFPIA) i 2013, og tiltaket har fått navnet EFPIA Disclosure Code.

TILLIT. Offentliggjøringen er viktig. Åpen publisering av verdioverføringene er med på å bygge forståelse, åpenhet og tillit rundt et nødvendig samarbeid mellom legemiddelindustrien og helsepersonell.

Innovasjonstakten i utviklingen av legemidler er høy. Den krever samarbeid mellom akademiske forskere, leger og annet helsepersonell samt selskaper innen farmasøytisk industri, medisinsk teknologi, biomedisin og diagnostikk.

ÅPENHET. Samarbeidet innebærer for eksempel kliniske studier, der nye legemidler prøves ut på pasienter, eller kunnskapsformidling der en lege hyres inn som ekspert under et faglig møte.

Selv om helsepersonell kan reservere seg mot offentliggjøring, har Legeforeningen aktivt oppfordret sine medlemmer til åpenhet. Et transparent system sikrer den nødvendige tilliten til helsepersonellets rolle og integritet i møte med pasientene.

FELLES INTERESSE. Det er likevel avgjørende at samarbeidet mellom helsepersonell og legemiddelindustrien er strengt regulert. Her spiller både norske myndigheter, legenes etiske regelverk og det interne bransjeregelverket til industrien en aktiv rolle.
Helsevesenet og industrien har en felles interesse av ryddige og ordnede forhold. Publiseringen av verdioverføringene er et viktig skritt på veien.

Powered by Labrador CMS