Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Plutselig hjertestans rammer mer enn 3000 personer årlig. Hjertestarterregisteret skal forhåpentligvis bidra til å redde flere liv.

Plutselig hjertestans rammer mer enn 3000 personer årlig. Hjertestarterregisteret skal forhåpentligvis bidra til å redde flere liv. Foto: Thinkstock

Skal gi pasientene raskere hjelp

Et interaktivt kart som gir en oversikt over hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, skal brukes av AMK-sentralen når noen ringer inn om hjertestans. 

Annons:
Siw Lilly Osmundsen er prosjektleder for Hjertestarterregisteret
Foto: Erik Lerbæk

– Meningen med hjertestarterregisteret er at operatørene på 113 skal bruke kartet og henvise innringeren til nærmeste hjertestarter. Hvis det da er flere førstehjelpere på stedet, kan én løpe og hente hjertestarteren mens en annen fortsetter med hjerte- og lungeredning, sier Siw Lilly Osmundsen, prosjektleder for Hjertestarterregisteret.

I Danmark, Nederland og Sverige har de hatt offentlige hjertestarterregistre i flere år, og nå følger Norge etter. På nettstedet 113.no, kan man gå inn og registrere sin hjertestarter som deretter vil vises i interaktive kart, både offentlig og i 113-sentralene.

Rammer 3000 årlig
Registeret driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) og er en del av Helsedirektorates dugnad «sammen redder vi liv», der målet er å bedre førstehjelpsopplæringen i befolkningen.

Plutselig hjertestans rammer cirka 3000 personer årlig. Osmundsen håper prosjektet vil bidra til å redde flere liv.

– Målet er at man skal komme i gang med hjerte- lungeredning og gi første sjokk så tidlig som mulig, før ambulansen rekker å komme frem. Hvert minutt spart gir større sjanse for å overleve, sier hun.

Nyttig for privatpersoner
AMK-sentralene skal i løpet av kort tid få kartene installert i sine systemer.

Siw Osmundsen påpeker også at det kan være nyttig for privatpersoner å ha oversikt over hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.

– Registret fungerer også som hjelp til vedlikehold av hjertestarterne, ettersom det vil vises om man trenger å sjekke batteriet eller elektrodene er utgått på dato. I tillegg håper vi det kan bli flere som tør å bruke dem. Mange syns nemlig det er litt skummelt å skulle sende strøm gjennom et menneske, selv om bruken av hjertestartere er veldig trygg, sier hun og forklarer videre:

– Man får ikke gitt støt til noen som ikke skal ha det. Hvis man passer på at noen utfører hjerte- lungeredning, så kan man trygt koble opp hjertestarteren. Når man skrur den på begynner den å snakke til deg og veileder deg i hvordan den skal brukes. 

Håper flere registrerer
Hjertestarterregisteret har foreløpig i overkant av 2600 registrerte hjertestartere, i tillegg til at de har overtatt registrene til ABC Hjelp, Røde Kors og Apotek 1, som snart vil vises i kartet.

Osmundsen håper også flere bedrifter, idrettslag og institusjoner vil registrere sin hjertestarter i registret og dermed bidra til økt overlevelse ved hjertestans.

– Det er frivillig og det koster ingen ting å registrere seg. Dette er en nettside fra offentlige myndigheter, så det ligger heller ingen kommersielle hensikter bak, slik vi ser at andre hjertestarterregistre har. Her er det ingen som skal selge deg noe, understreker hun. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

SAMHANDLING MELLOM FASTLEGER OG SYKEHUS

– Vi trenger et «utskrivingspoliti»3

Pasientforening saksøker staten

Derfor stoppet de ny Spinraza-vurdering2

Nye retningslinjer for svangerskapsomsorg

Gravide skal få komme raskere til første time2