Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Kreftlege ved privatsykehus vil fylle legemiddel-tomrom

Mens onkologer i det offentlige ofte må vente en stund på å ta i bruk nye kreftlegemidler, har onkologer i det private mulighet til å tilby medisinene raskere.

Publisert: 2017-06-09 — 11.42 (Oppdatert: 2017-06-09 — 12.09)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

CHICAGO: På kreftkongressen ASCOs siste dag tok vi denne uken en prat med kreftlegene Hanne Hamre og Arne Stenrud Berg, som begger er onkologer på offentlige sykehus. De må leve med at de må fortelle sine pasienter at det kan ta tid før nye og potensielt lovende kreftlegemidler kan tas i bruk med offentlig finansiering.

Men hos det private Kreftsykehuset Aleris jobber kreftlege Marius Normann. Når han ser lovende behandlinger presentert på ASCO, kan han i praksis "ta med seg" et kreftlegemiddel hjem, og selge det til pasienter som ikke får medisinen av det offentlige - men som har ressurser til å kjøpe det.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Ole 11.06.2017 11.24.26

  Synes kreftpasienter over en hvis alder, feks >70 år kan få en 'flat' betaling for sin behandling. Og alt overskytende må de betale selv, dette kan feks gjøres privat... Vi kommer til å få en bølge av eldre som får kreft, og det er ikke samfunnsøkonomisk å forlenge livet deres pitteitt etter min mening... Tenk på alle andre trengende i helsevesenet dette går utover...

 • Liberalpragmatiker 09.06.2017 18.12.43

  Vil bare påpeke at den Norske stat presser prisene opp på slik utenom-det-offentlige behandling. Privatklinikkene kan ikke konkurrere med subsidiering, derfor må de legge seg på et mye høyere prisnivå og ta færre pasienter. Hadde man ikke hatt det offentlige, ville man kunne tilbudt behandling privat innenfor flere økonomiske sektorer. Det er spesielt innbyggerene i byer som ville profittert på dette.

 • Stud med 09.06.2017 17.53.20

  Det bør understrekes at dersom det kommer solide data på behandling som er vesentlig bedre enn standard behandling tas denne i bruk umiddelbart jamfør uttalelsene til Per Eystein Lønning og tidligere forskning på brystkreft. Utfordringen er imidlertid at mange nye medisiner blir hauset opp, og en lege med gode intensjoner om å hjelpe sine pasienter kan bli et lett "offer" for markedsføringen av nye og dyre legemidler. Det er trist hvis norske kreftpasienter tror det finnes vesentlig bedre behandling som ikke tilbys av det offentlige. Dette er ikke riktig. Da hadde legemiddelet blitt tatt i bruk. Argumentet "men det kan hjelpe akkurat denne individuelle pasienten mye" er svakt hvis påstanden ikke følges opp av solide data. Dersom effektstørrelsen er liten, som den dessverre ofte er, det er derfor tung markedsføring kreves, betyr det enten at medisinen ikke gir noen særlig bedre effekt hos de fleste, eller at den hjelper noen mye - og andre får det vesentlig dårligere.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!