Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

GLAD: Professor emeritus Jon Heffner (foran) gleder seg over at tablettbehandlingen nå blir tilgjengelig i Norge. Sammen med avdelingsoverlege Helle B. Hager og hematolog Emil Nyquist har han etterlyst retningslinjer på feltet, et arbeid som nå er i gang. Bildet ble tatt i fjor, da Dagens Medisin omtalte saken.

GLAD: Professor emeritus Jon Heffner (foran) gleder seg over at tablettbehandlingen nå blir tilgjengelig i Norge. Sammen med avdelingsoverlege Helle B. Hager og hematolog Emil Nyquist har han etterlyst retningslinjer på feltet, et arbeid som nå er i gang. Bildet ble tatt i fjor, da Dagens Medisin omtalte saken. Foto: Anne Grete Storvik

Kan bytte ut sprøyter med tabletter - vil spare mange tusen legekonsultasjoner

Beregninger som professor emeritus Jon Haffner har gjort, viser at det er store besparelser å hente på å bytte ut sprøyter med tabletter i behandlingen av vitamin B12-mangel.

Annons:

Tidligere kirurg og professor emeritus Jon Haffner gjorde beregningene fordi han lenge har etterlyst tilgang på høydoserte vitamin B12-tabletter i Norge, som brukes i behandlingen av pernisiøs anemi.

Haffner, som selv har diagnosen pernisiøs anemi, har i lengre tid måttet kjøpe tablettene i Sverige på registreringsfritak, etter først å ha brukt sprøyter.

Han har lenge tatt til orde for at man bør ha tilgang på tablettene i Norge, og at  intramuskulære injeksjoner kun bør gis til de som trenger det.

Da Dagens Medisin omtalte saken i fjor vår, hadde ingen produsenter søkt om godkjenning for høydoserte B12-tabletter.

Men etter at Haffner tok opp saken, og appellerte til Statens legemiddelverk om å sette i gang en søknads- og godkjenningsprosess for et slikt produkt i Norge, er dette nå på plass

Vitamin B12 tabletter, cyanokobalamin (Behepan 1mg) har nå fått markedsføringstillatelse i Norge og har fra 1. juni refusjon og kan altså forskrives på «blå resept».

Overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverks enhet for Riktig bruk av legemidler, sier det er flere fordeler med at tabletter nå blir tilgjengelig.

– I våre naboland Danmark og Sverige har slike tabletter vært tilgjengelige i en årrekke, mens man i Norge nesten utelukkende har behandlet pasienter med B12-mangel med injeksjoner. Overgang til tabletter innebærer flere fordeler. Pasientene slipper ubehag og kompilakasjoner ved gjentatte injeksjoner. Legekontorene vil frigjøre mye tid som nå går med til å sette B12-sprøyter, sier Finchenhagen.  

Jon Haffner er naturligvis glad for at hans ønske nå tas til følge.

– Ja, jeg må bare si at jeg synes dette er gledelig. Trolig kan vi spare omkring en halvmillion sprøyter i året, og dette medfører også store besparelser for samfunnet. Dette har jeg jo fulgt opp siden jeg oppdaget at tabletter var like bra som sprøyter, sier Haffner.

Tidligere snakket Dagens Medisin med avdelingsoverlege Helle Borgstrøm Hager ved Sentrallaboratoriet SiV Tønsberg, som viste til at ett av argumentene mot å innføre tablettbehandling kunne være at noen pasienter synes det er enklere å få injeksjonen hver tredje eller fjerde måned. Sammen med hematolog Emil Nyquist ved Sykehuset i Vestfold Tønsberg etterlyste hun retningslinjer på feltet, et arbeid som nå er i gang, ifølge Jon Heffner.

Haffner opplyser at han ikke har noen tilknytning til produsenten av tablettene, Pfizer, eller andre legemiddelselskaper.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lilly 22.06.2018 16.45.14

  Hafners ønske...... ????

 • Rigmor 06.06.2018 18.51.41

  B12-studier burde ha en varighet på minst 1-2 år for å få en konklusjon som er til å stole på når det gjelder tablettbehandling,.... I utgangspunktet får vi som går på injeksjoner bare hver 3.mnd, selv om legen kan vurdere at vi trenger oftere pga mange nevrologiske symptomer.... Dette holder ikke for veldig mange av oss, mange av de nevrologiske symptomene kan bli permanente av ufullstendig B12-behandling og lite kunnskaper om kofaktorer.... Noen blir bedre av B12-tabletter for en periode, for så å bli dårligere igjen, for mange av oss fungerer ikke de på symptomene i det hele tatt..... Det burde være bedre tilrettelegging for induviduell B12-behandling.... Får diabetikere, hjertesyke og andre pasientgrupper prikk lik medisinbehandling som vi med B12-mangel ofte blir pålagt?

 • Rigmor 06.06.2018 18.03.27

  Flott for de som kan bruke dem, jeg er dessverre ikke en av dem, jeg har prøvd Behepan, og prøver fremdeles, men for meg er det kun injeksjoner som hjelper mot de nevrologiske symptomene..... Og det er mange av oss.... Jeg synes det er skremmende at dere anbefaler B12 i tablettform på bakgrunn av gamle lavkvalitetsstudier-studier som kun har varighet på 3-4 måneder, der fokuset er på Serum-blodverdier, kostnader og resursbruk, som f.eks Cochrane-rapporten fra 2005 som er lagt ut i kommentarfeltet, den konkluderer med at B12 i tablettform er like bra som B12-injeksjoner.... Den ble oppdatert på 2018, der er konklusjonen stikk motsatt, og at ingen av disse studiene tar hensyn til nevrologiske symptomer.... Det hjelper ikke med høye Serum-blodverdier, hvis vi ikke klarer å nyttiggjøre oss den B12 vi får tilført...... Her er oppdatering fra 2018: http://www.cochrane.org/CD004655/ENDOC_oral-vitamin-b12-compared-intramuscular-vitamin-b12-vitamin-b12-deficiency

 • Edin Berg 02.12.2017 00.53.15

  Hvor får man kjøpt B12? Jeg har Chronic Fatigue, og har lest på nettet at B12 kan hjelpe

 • Lege 07.06.2017 14.54.45

  Det er selvsagt noen som fortsatt skal ha injeksjoner med B12, men flertallet av pasientene klarer seg med tabletter. Mitt inntrykk er at det er en viss overbehandling med B12-injeksjoner i dag. Mange av disse pasientene går med skyhøye serumnivåer, og fortsetter med injeksjoner av gammel vane. Nordmenne er ikke så forskjellige fra svensker.

 • Heidi K Simonsen 01.06.2017 10.16.23

  Kjempefint for de som kan bruke de! ☺️ Alltid greit å slippe injeksjoner. Men for å kunne ta opp b12 i blodet, trengs intrinsic factor. En "nøkkel" som låser opp for opptak av b12. Folk som mangler nederste del av magesekk og tolvfingertarmen har ikke intrinsic factor. Og tabletter er derfor uaktuelt. Uansett dose, regner jeg med. Dette gjelder alle folk som er gastric bypass opererte, og andre som av ulike årsaker har fjernet magesekken. ☺️ Jeg ville ikke ta sjansen på å prøve ut dette. Sliter ennå med skader etter forrige gang jeg gikk for lenge uten sprøyter.

 • Harald Agbo 31.05.2017 22.58.21

  For mennesker med redusert opptak grunnet gastrical bypass hvordan stiller dette seg, da disse må påberegne livsvarig tilskudd av B12.

 • Catherine 31.05.2017 14.35.17

  Hva med oss som mangler intrinsic factor, fungerer disse høydosetablettene for oss eller er det eneste methylcobalamin eller adenosylcobalamin som gjelder i tablettform?

 • Veronika Johansen 31.05.2017 17.38.08

  Tablettene virker også ved mangel på intrinsic faktor fordi dosen er så høy, og en liten andel av dosen tas opp passivt uavhengig av intrinsic faktor.

 • Anita 31.05.2017 23.49.12

  Har du dokumentasjon på det? Forsøkte høydose B12 i en periode på over ett år for å slippe injeksjoner, men fikk flere nevrologiske skader etter det året. Snakker om doser på fra 5-10000 ug - enkelte dager mer. Dette er et tilbakeskritt i B12 behandling i Norge.

 • Nemanja 31.05.2017 20.00.05

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004655.pub2/full

 • lege 04.06.2017 20.50.14

  Kjempe bra, det avklarer diskusjonen.

 • Vegard Lysne 01.06.2017 13.14.52

  Ved mangel på intrinsisk faktor (IF) bør du nok ikke bytte ut injeksjoner med bare oralt tilskudd, nei. Men at det kan hjelpe, og redusere behov for injeksjoner, er nok riktig. Det er riktig som noen sier at det også forekommer et passivt opptak uavhengig av reseptoren som tar opp IF-bundet B12, men dette er svært begrenset. Av høye doser er det estimert at omtrent 1% av dosen absorberes på denne måten.

 • Vegard Lysne 01.06.2017 13.15.54

  Ved mangel på intrinsisk faktor (IF) bør du nok ikke bytte ut injeksjoner med bare oralt tilskudd, nei. Men at det kan hjelpe, og redusere behov for injeksjoner, er nok riktig. Det er riktig som noen sier at det også forekommer et passivt opptak uavhengig av reseptoren som tar opp IF-bundet B12, men dette er svært begrenset. Av høye doser er det estimert at omtrent 1% av dosen absorberes på denne måten. Hvilken form for B12 som gis som tilskudd betyr nok lite, da CNB12 absorberes like effektivt som både metyl- og adenosylB12.

Nyheter fra startsiden

NORSK UNDERSØKELSE BLANT FORSKERE

Medisinere strengest på forskningsetikk

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!