ETISK DILEMMA: Lars Vorland og de andre direktørene i Beslutningsforum utsatte avgjørelsen i forrige møte og ba om mer utredning. Foto: Lasse Moe

Skal avgjøre om immunterapi kan tas i bruk

Beslutningsforum skal mandag ta stilling om lungekreftpasienter skal få dyr immunterapi som førstevalg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Leger og pasienter venter spent på om norske lungekreftpasienter skal få tilgang til immunterapien pembrolizumab (Keytruda) i førstelinje, det vil si som den første behandlingen legen velger. I dag er behandlingen kun tilgjengelig for pasienter med ikke-småcellet lungekreft som tidligere er behandlet med cellegift.

Beslutningsforum, som består av de fire direktørene i de regionale helseforetakene, skulle egentlig kommet med avgjørelsen for én måned siden. Men direktørene valgte da å utsette saken. Direktørene står nemlig overfor et stort prioriteringsdilemma; Siden prisen er dyr og pasientgruppen er stor, blir budsjettkonsekvensene svært store for sykehusene.

Kan fortrenge annen behandling
Statens legemiddelverk (SLV) har vurdert at legemiddelet oppfyller prioriteringskriteriene og at behandlingen er kostnadseffektiv, ut fra den hemmelige prisen som er fremforhandlet med legemiddelselskapet MSD.

Uten rabatt ville legemidlet ha kostet norske sykehus om lag 550 millioner kroner årlig i det femte budsjettåret. Selv med 50 prosent rabatt vil de samlede kostnadene komme opp i over en kvart milliard årlig.  

– Saken vanskelig fordi det er en stor pasientgruppe som gjør at totalkostnadene blir store. Det vil nødvendigvis måtte gå utover andre pasienter, og det må vi se nærmere på før vi kan ta bestemmelsen, sa leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, etter forrige møte.

– Problematisk
Hittil har det vært et prinsipp for Beslutningsforum at de ikke tar hensyn til pasientgruppens størrelse i vurderingene av om nye legemidler skal innføres. Odd Terje Brustugun, overlege ved onkologisk seksjon ved Drammen sykehus og leder av Norsk lungekreftgruppe (NLCG), er kritisk til at pasientgruppens størrelse skal avgjøre.

– Det er problematisk at det å tilhøre en stor pasientgruppe gjør at man får et dårligere tilbud enn om man tilhører en mindre, har Brustugun tidligere uttalt til Dagens Medisin.

Beslutningsforum samles i dag til møte på Gardermoen, og en beslutning er ventet i løpet av ettermiddagen.

Powered by Labrador CMS