Flere legemidler fikk ja til bruk

Ingen av legemidlene som Beslutningsforum tok opp på sitt møte fikk nei.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

INNFØRER: Lars Vorland, leder av Beslutningsforum, sa ja til det meste av det som SLV har foreslått. Foto: Lasse Moe

RADISSON SAS/GARDERMOEN: Beslutningsforum vedtok på sitt møte mandag ettermiddag for første gang å gi klarsignal til førstelinjebehandling med immunterapi for lungekreftpasienter.

På dagens møte ble en rekke andre legemidler også vurdert. Alle fikk ja til bruk ved norske sykehus.

Legemiddelet krizotinib (Xalkori) som kan brukes for å behandle pasienter med ALK-positiv, avansert ikke-småcellet lungekreft, var med tidligere pris ikke kostnadseffektiv som førstelinjebehandling.

Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) har nå forhandlet med Pfizer om pris og resultatet gjør at Legemiddelverket (SLV) nå vurderer behandlingen som kostnadseffektiv – noe som altså førte til klarsignal fra Beslutningsforum.

RA-pille inn i LIS-anbud
Det orale legemiddelet baricitinib (Olumiant) for revmatoid artritt-pasienter (RA) fikk ja til å inngå i LIS-anbud for pasientadministrerte RA-legemidler.

SLV har i hurtigmetoderapporten konkludert med behandlingen er kostnadseffektiv forutsatt at medikamentkostnaden er lik, eller lavere, enn dagens pasientadministrative behandling.

Om lag 5.000–10.000 pasienter er aktuelle for behandlingen i Norge årlig, ifølge metodevurderingen.

Bløderpreparater
Flere bløder-legemidler fikk også ja av Beslutningsforum. I desember i fjor vedtok Beslutningsforum at bløder-legemidler kunne inngå i LIS-anbud, som nå er ferdig. Beslutningsforum vedtok i dag at legene skal følge den nye rangeringen av likeverdige legemidler ut fra effekt og pris, og vurdere bytte for pasienter som går på dyrere medikamenter.

Utsatt nok en gang
Beslutningsforum tok også opp om det offentlige skal gi støtte til barn og unge med hjerneskade som ønsker behandling i intensive habiliteringsprogram ved fire utenlandske sentere. Saken var opprinnelig satt opp på møtet i april, men ble utsatt. Saken ble nok en gang utsatt.

Powered by Labrador CMS