Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

MISTER DRIFTSTILSKUDD: Esben Esther Pirelli Benestad deler fastlegeliste med en annen lege i Grimstad. Etter 31. mai får ikke hen lov til å forlenge ordningen.

MISTER DRIFTSTILSKUDD: Esben Esther Pirelli Benestad deler fastlegeliste med en annen lege i Grimstad. Etter 31. mai får ikke hen lov til å forlenge ordningen. Foto: Gro Austenå Berg

Venstre vil redde Benestad-tilbud

– Når en av landets fremste eksperter på kjønnsinkongruens ikke kan gi et offentlig tilbud, så rammer det pasientgruppen, sier Venstres Petter N. Toldnæs.

Annons:

Den kjente sexologen Esben Esther Pirelli Benestad mister driftstilskuddet sitt 31. mai, og kan da ikke lenger praktisere offentlig, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.

Benestad (68) har tatt imot personer med kjønnsinkongruens, det vil si uvanlig kjønn og kjønnsoppfatning, i over 30 år. Hen ønsker å fortsette detta arbeidet, men uten driftstilskudd vil brukerne måtte betale av egen lomme.

– Det vil ramme kjønnsinkongruente som allerede har et dårlig tilbud, sier Benestad, som har blitt kontaktet av mange opprørte pasienter etter at saken sto på trykk.

Venstre utfordrer statsråden
Nå har også Venstre engasjert seg i saken. De mener dette svekker tilbudet til en utsatt pasientgruppe.

– Det er viktig at barn og unge med kjønnsinkongruens får et godt tilbud over hele landet. Nå ser vi at en av landets fremste eksperter på kjønnsinkongruens faktisk må operere privat for å tilby sine tjenester. Det er uheldig, vi trenger et offentlig tilbud, slik at størrelsen på lommeboken ikke avgjør hvem som får veiledning av eksperter på området, sier Petter N. Toldnæs, som er stortingskandidat for Venstre i Aust- og Vest-Agder.

- TRENGER TILBUDET: - Vi trenger et offentlig tilbud, slik at størrelsen på lommeboken ikke avgjør hvem som får veiledning av eksperter på området, sier stortingskandidat Petter N. Toldnæs (V).
Foto: Venstre

«Når skal statsråden sørge for at tiltak igangsettes for å sikre tilstrekkelig helsehjelp til gruppen mennesker med kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori som i dag står uten, og vil statsråden sørge for statlig autorisasjon og refusjonsrett for sexologer?», spør Venstres Ketil Kjenseth i et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie. 

– Gjennomføringen lar vente på seg
Partiet viser til at Høie i 2015 fikk overlevert en ekspertutredning om helsetilbudet for mennesker med kjønnsinkongruens. En av anbefalingene var å desentralisere tilbudet, blant annet med tiltak i de regionale helseforetakene en mer tydelig rolle fra helsepersonell i kommunehelsetjenesten.

– To år senere lar gjennomføringen av tiltakene fremdeles vente på seg. I mellomtiden har et stort antall sexologer fullført sin utdannelse. Sammen med de mange allerede praktiserende sexologene rundt om i landet, kunne disse vært et viktig ledd i opptrappingen mot et bedre tilbud til denne gruppen. Imidlertid står mangelen på statlig autorisasjon og refusjonsrett for sexologer til hinder for dette, påpeker Venstre.

Benestad er glad for at Venstre engasjerer seg.

– Jeg synes det er kjempefint, og jeg håper at andre politiske partier kaster seg på. Det vil komme mange til gode. Dette er ikke vanskelig å få til heller; myndighetene kan opprette et prosjekt inntil de tyngre byråkratiske prosessene er sluttført. Det er viktig at kua ikke dør mens gresset gror, sier Benestad.

– Urovekkende
Helse Sør-Øst, som har det nasjonale behandlingsansvaret for denne gruppen, har foreløpig ikke noen løsning for Benestad og klientene hans. De har tidligere vist til at de jobber med å ferdigstille en regional plan for avtalespesialister.

– Svaret fra Helse Sør-Øst gir ingen føringer om at det skal skje noe som helst. Det er urovekkende, mener Benestad.

Grimstad kommune har varslet at de ikke forlenger avtalen med Benestad, som går ut om bare to uker.

Omorganisering i nasjonal tjeneste
– Hva gjør du 1. juni?

– Jeg planlegger å ta imot pasienter som før, men jeg blir urimelig dyr for den pasientgruppen jeg skal hjelpe. Det er viktig å understreke at jeg jobber forebyggende; hvis problemstillingene får vedvare fører det til depresjoner, angst og i verste fall selvmord, påpeker sexologen.

Samtidig som Benestad mister driftstilskuddet, pågår det er større omorganisering ved avdelingen på Rikshospitalet som har det nasjonale behandlingsansvaret for personer med transseksualisme. Avdelingen splittes som følge av interne arbeidskonflikter, og fagfolk er bekymret for at transseksuelle ikke får et forsvarlig behandlingstilbud.

– Dette bidrar til uro og følelsen av fraværende faglighet, sier Benestad.

Relaterte saker
Risikerer å måtte legge ned arbeidet
Leger bekymret for uforsvarlig tilbud for transseksuelle

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Ekte Rebell 21.05.2017 12.11.34

  Støtter innlegget fra tidligere privatpraktiserende lege. Det er verdt å huske at da fastlegereformen kom (rett før jeg begynte å studere), så var det først og fremst et resultat av at det offentlige ønsket strengere kontroll, det var ikke et ønske om å levere bedre tjenester. Man kan ikke konkurrere med det offentlige, når man får så stor del av inntekten fra refusjon. Da må man satse på ekslusivitet. Derfor må man ta så skyhøy pris når man jobber privat - derfor er det så mange som forsøker seg på en alternativ klistrelapp, som f.eks funksjonell medisin - det er først og fremst en markedstilpasning, i Norge spesielt framtvunget av det offentlige. Det er leit at selv de store delene av Norge som ikke profitterer på dette systemet, ikke har oversikten over hvordan ting fungerer og ulempene de påføres. Det gjør at det er vanskelig å tro på at man skal kunne få til politisk forandring. Dersom det var pasientene som fikk tilbake penger i etterkant, så ville valgmulighetene økt.

 • Tidligere privatpratiserende lege 16.05.2017 19.04.56

  Dette er ikke er spørsmål om driftstilskudd (basistilskudd), men et spørsmål om retten til refusjon (fra Helfo) til alle leger som driver allmennpraksis. Før Fastlegeordningen ble innført i 2001, hadde også private leger rett til refusjon selv om de ikke hadde tilskudd fra kommunen. Fastlegeordningen ble derfor påtvunget fastlegene, da det i realiteten ikke lenger var mulig å drive privat uten å ta 1600 kroner timen (som Benestad vil måtte kreve nå). Benestads driftstilskudd er til sammenligning 5040 kroner pr måned, som i denne sammenheng er en bagatell. Venstre bør derfor kreve at alle leger som driver godkjent allmennpraksis, skal ha krav på refusjonsavtale. Enkelt og greit, og rettferdig.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!