ØNSKER VELKOMMEN TIL DEBATT: Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen, tar denne uken imot et hundretalls fastleger fra hele landet, under Våruka i Tromsø. Foto: Anne Grete Storvik

Allmennlegene bekymret for fragmentering

Å prioritere, og samtidig unngå at fastlegens ansvarsområde fragmenteres, er gjenstand for debatt under Allmennmedisinsk våruke i Tromsø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TROMSØ (Dagens Medisin): Allmennleger fra hele landet debatterte tirsdag formiddag prioritering, under Våruka 2017, som foregår hele denne uken.

«Bøtta er full»
Mange av fastlegene ga uttrykk for at de ikke ønsker å si fra seg oppgaver til andre, men understreker samtidig at «bøtta er full» eller at «porteføljen» vokser.

– Å gi noen av fastlegens oppgaver til andre, fører ikke nødvendigvis til bedre prioritering, sier Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen.

– Men fastlegene vil «gjøre alt», men frykter å miste oppgaver - samtidig som dere sier dere har for mye å gjøre?

– Det er noen oppgaver, som for eksempel rundt helseforsikringer, som vi skal redusere. Men for å unngå en tiltagende fragmentering - for politikerne har jo sagt tydelig at vi skal ha en koordinerende rolle for helsetjenestene - så må vi finne en balansegang der.

Vil redusere listene

Legeforeningen har i flere år jobbet for flere fastleger, og reduserte pasientlister.
Det såkalte normtallet er 1500 pasienter på en fastlegeliste. Men nå har hver lege rundt 1130 i snitt, viser Øren til.
– Vi mener fortsatt at normtallet er for høyt. Det er enda tydeligere nå, med oppgaver som har kommet gravis.
Videre under Allmennmedisinsk uke står foruten prioritering, også temaer som tilsyn og ledelse på programmet.

– Dette er viktige tema, som er aktuelle i den helsepolitiske debatten nå. Rekruttering er også veldig viktig for allmennmedisinen, det skal vi jobbe mye med, sier Øren.

Powered by Labrador CMS