Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

"IKKE BRA": – Jeg må jo si at jeg ikke er fornøyd. Dette er jo ikke bra, sier konstituert fagdirektør i Helse Sør-Øst, Geir Bøhler, som sammen med prosjektleder innen IT ved foretaket, Eli Stokke Rondeel, forsøker å forklare hvorfor deres foretak ikke greier å sende henvisninger elektronisk, slik resten av landet får til.

"IKKE BRA": – Jeg må jo si at jeg ikke er fornøyd. Dette er jo ikke bra, sier konstituert fagdirektør i Helse Sør-Øst, Geir Bøhler, som sammen med prosjektleder innen IT ved foretaket, Eli Stokke Rondeel, forsøker å forklare hvorfor deres foretak ikke greier å sende henvisninger elektronisk, slik resten av landet får til. Foto: Vidar Sandnes

Ledelsen i Helse Sør-Øst: – Beklemt og flau

Konstituert fagdirektør i Helse Sør-Øst sier han er både beklemt og flau over at de i foretaket ikke får til å sende henvisninger elektronisk, slik resten av landet gjør.

Annons:

Som Dagens Medisin har fortalt, må alle sykehusene i Helse Sør-Øst sende henvisninger på papir, i posten.

Dagens Medisin omtalte nylig den lange reisen en papirhenvisning må ut på for å komme til Oslo universitetssykehus fra Sykehuset Østfold.

Se hele reisen på video her

Helse Sør-Øst er det eneste regionale foretaket som fortsatt bruker papir og post for å sende henvisninger.

Helse Sør-Øst sendte to representanter til Dagens Medisins debatt under vårt kreftseminar før påske,  for å greie ut om hvorfor de ikke får til det som de øvrige helseregionene får til: Å sende henvisninger elektronisk.

 «Det er jo ikke bra»
Konstituert fagdirektør Geir Bøhler i Helse Sør-Øst sa at han ble «beklemt og flau», over å se den lange reiseveien til papirhenvisningene.

– Jeg må jo si at jeg ikke er fornøyd. Dette er jo ikke bra, sa Bøhler, som hadde tatt med seg teknisk støtte i form av prosjektleder innen IT ved foretaket, Eli Stokke Rondeel, for å forklare.

Hun viste til at foretaket siden 2013 har jobbet med en såkalt «revidert standard» for henvisninger sammen med Helsedirektoratet. 

– Det har vært et langt og tidkrevende arbeid som ble ferdig først i februar 2017, sa hun. 

Helseminister Bent Høie sa nylig til Dagens Medisin at han forventer at Helse Sør-Øst kommer med en tidsplan for dette digitaliseringsarbeidet innen 1. mai i år.

Dette kom tilsynelatende noe overraskende på Bøhler, som medga at det ikke er lenge til 1. mai.

Vurderer snarvei
De tre øvrige regionale helseforetakene kan sende henvisninger elektronisk.

– Hva gjør at de andre får det til? ble de to spurt.

 – De har funnet en snarvei mens de venter på en standard, sa Rondeel.

– Angrer du på at dere ikke tok en snarvei, Bøhler? spurte debattleder Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin.

– Ja, det må jeg si. Vi skal ta en diskusjon hos oss og kikke på snarveiene. Dette er litt flaut, sa Bøhler.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Brent av Geir Bøhler 22.04.2017 01.06.29

  Så hvorfor blir ikke Geir Bøhler avsatt? Hvordan klarer han å vri seg unna dette? Ved å liksom-legge-seg-flat? Patetisk. Geir er en stor del av grunnen til at jeg måtte balansere frykt for å gi dårlig behandling opp mot frykt for represalier i turnus. Kristiansand server bare i by+omegn 80k pasienter, og har et akuttmottak mindre enn andre sykehus som server 40k. Jeg opplevde å ha 6 pasienter på vent samtidig, mens printeren var stuck, og jeg ikke klarte å logge inn på nytt i dips. Sykepleiere som kjefter og stresser. Jeg havnet hos Geir etter at jeg hadde beklaget ventetiden for en pasient, og lagt hodet oppgitt i hendene og på tastaturet, og sagt at "det er vel ikke annet å forvente når de minst erfarne skal ta mest mulig pasienter i et så lite effektivt organisert akuttmottak som vi kan få. " Du kan lure på hvorfor Geir ikke klarte å få oversikt over enkle grep for å gjøre pasientbehandlingen tryggere og bedre, når han klarte å overvåke hjertesukk på mikronivå hos turnusleger.

 • E. Nordlund 20.04.2017 18.59.01

  Til Øyvind Tjeldnes: Jeg tror ikke at Digipost vil være noen bra løsning her. Kjenner ikke til Helsemail men tviler sterkt på at det vil kunne fungere til dette formålet.

 • Øyvind Tjeldnes 21.04.2017 19.14.07

  Brev og telefaks fungerer svært dårlig. Hvorfor er det bedre enn Digipost? Noen som har satt seg inn i og vurdert Helsemail som et midlertidig alternativ? Jeg ser at det er utfordringer med å ta i bruk nye systemer. Er det sannsynlig at alle helseforetak har på plass systemer for å overføre henvisning, epikrise og dialogmelding med vedlegg i løpet av 2017? Stort sett har allmennleger og spesialister utenfor sykehus dette på plass. Er det fornuftig å leve med foreldet teknologi helt fram til en endelig elektronisk løsning er på plass?

 • Øyvind Tjeldnes 20.04.2017 16.46.34

  Mens en venter på mulighet for oversending av henvisning, epikrise, dialogmelding/forespørsel (evt med vedlegg): Ville ikke Digipost eller Helsemail kunne effektivisere informasjonsflyten? Da må noen sitte i postmottak og legge inn pdf-filen på riktig sted i mottakers journalsystem, men en slipper innskanning av papirdokumenter. En sparer tid i postgang mellom sykehusene og tid i internpost der hvor en fortsatt bruker papirjournal. Noen som ser motforestillinger, sikkerhetsmessige eller andre?

 • Bill Gates 20.04.2017 10.17.23

  Hadde bilen på verksted i Namsos der den ble diagnosert. På verksted i Harstad blev den reparert -de kunne lese journalen elektronisk! Jeg som lege blev sjokkert over effektiviteten.

 • Doc 20.04.2017 09.03.20

  "Hun viste til at foretaket siden 2013 har jobbet med en såkalt «revidert standard» for henvisninger sammen med Helsedirektoratet. " Hvilken rolle har Helsedirektoratet hatt, hva har de egentlig prioritert? Skulle ikke de være en pådriver?

 • Solf 19.04.2017 17.54.30

  Dette er dessverre kun et eksempel på at man i Helse Sør-Øst fortsatt ikke fullt ut har forstått at man må ha en fleksibel tilnærming til løsninger når man skal bruke nasjonalt definerte standarder innen medisinsk samhandling. Hensikten og målet med en oppgave eller prosjekt innen IKT har en skummel tendens til å forsvinne eller bli sterkt pulverisert på veien og helseforetakenes ansatte fortviler eller sågar resignerer mens de venter. Sykehuspartner (Helseregionens IKT-leverandør) er først og fremst prosesstyrt og ikke gevinstfokusert.

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: