VIL HA FASTLEGENE MED I UTVALG: – Det må inn noen med fersk, klinisk kompetanse som fastlege med kjennskap til både sykehjemsmedisin og legevakt, sier Legeforeningens Marit Hermansen. Foto: Målfrid Bordvik

Reagerer på at helseprioriteringer skal utredes uten fastleger

– Vi er veldig overrasket over at ingen med beina i klinikken er med, sier legepresidenten om det nye prioriteringsutvalget for kommunehelsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forrige uke oppnevnte regjeringen et utvalg som skal se på hvordan man best kan prioritere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Det nye utvalget har 15 medlemmer, hvorav to er oppført som leger og fire som sykepleiere. Men ingen av dem praktiserer yrket.

Petter Schou, tidligere fylkeslege i Oslo, er nå ordfører i Spydeberg. Også Endre Sandvik er utdannet lege, men arbeider som kommunaldirektør i Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester i Oslo. Sykepleierne på listen arbeider heller ikke som sykepleiere, men som kommunaldirektør, instituttleder og helse- og omsorgssjef.

– Svekker arbeidet
– Vi ble veldig overrasket over at det er ingen med beina i klinikken. Det er ingen med klinisk erfaring som kan fortelle hvordan dette oppleves til daglig, og som kan lage kriterier som kan brukes i praksis. Det er heller ingen representanter fra de som driver med behandling, diagnostisering og henvisning, nemlig fastlegene, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Legeforeningen har mottatt flere reaksjoner på utvalgets sammensetning, og presidenten mener mangelen på fagfolk svekker utvalget.

– Dette vil hemme resultatet av utvalgets arbeid. Vi har støttet dette arbeidet og sett frem til det, men nå blir vi svært i tvil om hvilke diskusjoner man får i et slikt utvalg. Det er overraskende fordi jeg har tolket ministeren dithen at han ønsker å prioritere dette arbeidet, og at han ønsker noe som kan gjøre en endring. Da må han ha med de som faktisk erfarer hvordan dette er til daglig, sier Hermansen.

Etterlyser fersk klinisk kompetanse
Oppfordring til ministeren er derfor klar;

– Det må inn noen med fersk, klinisk kompetanse som fastlege med kjennskap til både sykehjemsmedisin og legevakt. Noen vil si at de blir hørt, men det må også være noen slike stemmer med i diskusjonene og veie argumentere, sier hun.

Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke endre sammensetningen i utvalget.

– Det vil alltid være ulike oppfatninger om sammensetningen av et offentlig utvalg, men vi mener dette er et godt sammensatt og kompetent utvalg. Målet er å få en helhetlig drøfting av prioritering i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og tannhelsetjenesten. Vi mener derfor det er viktig med god systemforståelse og kjennskap til kommunesystemet. I arbeidet med utredningen er det også naturlig at utvalget innhenter kunnskap og erfaringer fra ulike miljøer. Her vil personer som arbeider med pasienter daglig kunne gi viktige innspill, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse og omsorgsdepartementet i en epost til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS