Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Flere av de aktuelle tidsskriftene har nå merket rammede artikler med rettelser, og én artikkel i et prestisjetungt tidsskrift er trukket tilbake.

Flere av de aktuelle tidsskriftene har nå merket rammede artikler med rettelser, og én artikkel i et prestisjetungt tidsskrift er trukket tilbake.

Doktorgrader stoppet ved UiO

Universitetet i Oslo kvalitetssikret ikke egne prosjekter ved store deler av Det medisinske fakultetet. 

Annons:

Det skriver Forskningsetikk i årets første utgave av fagbladet. 

Det var i 2015 at manglende etisk godkjenning fra Norge ble avdekket i over 15 publiserte forskningsartikler med forfattere fra Det medisinske fakultetet ved UiO. De fleste artiklene var basert på internasjonalt samarbeid med forskningsinstitusjoner i utviklingsland.

Avsløringen kom fordi UiO-ledelsen rettet mistenksomhet mot en professor som var medforfatter, samtidig som han var hovedveileder for de fleste av doktorgradsprosjektene artiklene var del av.

Ikke søkt om godkjenning
Som hovedveileder hadde professoren ansvar for etisk godkjenning fra Norge. Mange av artiklene hevdet å ha slik godkjenning, men det viste seg at det ikke engang var levert søknad.

Flere av de aktuelle tidsskriftene har nå merket rammede artikler med rettelser, og én artikkel i et prestisjetungt tidsskrift er trukket tilbake, skriver Forskningsetikk.

Nye rutiner
Det er Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), det mangler godkjenning fra. Det gjaldt for minst seks doktorgradsprosjekter mellom 2005 og 2015 som hadde vært under professorens veiledning. 

– Vi arbeider med nye rutiner som skal være tydeligere og dermed gjøre det enklere for våre ansatte å overholde det til enhver tid gjeldende lovverk, opplyser Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe via fungerende kommunikasjonsdirektør Stein Roar Fredriksen til Forskningsetikk.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Vanlig Legetype 05.04.2017 20.34.05

  Åja, så forskningen ble gjennomført, samfunnet nyter godt av kunnskapen, mens de stakkars studentene som gjorde drittjobben for denne professoren, skal ikke få doktorgraden sin for strevet. Det er jo snilt. Og Bjørneboe jobber med retningslinjer for etikk? Hvordan kan denne dama etter Nedkvitne saken få lov til å jobbe med etikk? Hva blir det neste? Putin som generalsekretær for redd barna?

Nyheter fra startsiden

TUSENVIS AVVVISES I PSYKISK HELSEVERN

– Helt uakseptabelt2

UNIVERSITETSSYKEHUSET NORD-NORGE

Også Helsepartiet krever UNN-granskning2

UNIVERSITETSSYKEHUSET NORD-NORGE

Hevder politikerne driver heksejakt7

TUSENVIS AVVISES I PSYKISK HELSEVERN

Fastlegene: – Sinne og avmakt3

TUSENVIS AVVISES I PSYKISK HELSEVERN

Psykiaterne: – Systemsvikt

TUSENVIS AVVISES I PSYKISK HELSEVERN

Se oversikt: Disse DPS'ene avviser mest og minst6

TUSENVIS AVVISES I PSYKISK HELSEVERN

– Jeg får helt vondt i magen

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!