Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Helseminister Bent Høie (H). Arkivfoto.

Trosser råd – vil ha «havari-kommisjon»

Regjeringen foreslår å opprette en kommisjon som skal undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten, på tross av rådene den har fått om å la være.

Publisert: 2017-03-24 — 14.06 (Oppdatert: 2017-03-24 — 14.16)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Som Dagens Medisin har skrevet var alle fylkesmenn, sykehus og kommuner som svarte i høringsrunden til utredningen «Med åpne kort» fra Arianson-utvalget, kritiske til opprettelsen av en undersøkelseskommisjon.

Også fra politisk hold har Høie blitt bedt om å lytte til rådene.:

– Når ett utvalg og bortimot 60 høringsinstanser fraråder å opprette havarikommisjonen, er det veldig merkelig at helseministeren står på sitt og sier at «uansett hva andre sier, så gjør jeg dette», har Tove Karoline Knutsen (Ap), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, tidligere uttalt i Dagens Medisin.

 Ga løfte i regjeringsplattformen
Helseminister Bent Høie (H)  har hele tiden sagt at han ønsker en slik kommisjon – som også oppfyller løftet som Høyre og Fremskrittspartiet ga i sin regjeringsplattform.

I en pressemelding skriver Høie at den nye Undersøkelseskommisjonen skal kunne undersøke alvorlige hendelser eller forhold i hele helse- og omsorgstjenesten, både hos offentlige og private tjenesteytere. 

Videre skal den være selvstendig, og ikke være tilknyttet helse- og omsorgstjenesten, tilsynsmyndighetene, Helsedirektoratet eller andre instanser i helseforvaltningen.

40 millioner i året
– Kommisjonen skal stå fritt til å undersøke også hvordan disse instansene ivaretar oppgavene sine. Det er viktig for å skape tillit hos pasienter, pårørende og andre berørte, sier han.  

Kommisjonen vil, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet bestå av rundt 20 fulltidsansatte som vil gjennomføre rundt 20-25 undersøkelser i året. Kostnadene blir anslått å være rundt 40 millioner i året.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • desillusjonert 28.03.2017 22.01.41

  Applauderes, en slik havarikommisjon vil kunne gi arbeid til flere titalls byråkrater og skrivebordsleger. Dette må jo være midt i blinken for et parti som gikk til valg på å redusere byråkratiet og sette inn flere folk til pasientnære oppgaver. Minner meg om en karikaturtegning av en stakkars som står å arbeider med å grave en grøft, mens et titalls oppsynsmenn står å passer på at gravingen skjer forskriftsmessig.

 • Tord Moltumyr 27.03.2017 09.29.36

  Havarikommisjon vil være bra for å arbeide med systemsvikt. Det gjelder både å avdekke premisser og rammene rundt helsepersonell, for å kunne forklare hvorfor helsepersonell gjør feil. Men også viktig for å kunne forbedre systemene, og løfte kvaliteten for pasientene. Eksisterende tilsynsordning gjennom fylkesmennene er overfladisk, og handler mest om å vurdere enkeltpersoners praksis opp mot lovverket. For læring og forbedring må det settes fokus på hvordan systemene er rigget.

 • Kjell Gjerde 25.03.2017 21.31.51

  Dette har jeg veldig tro på kan avdekke og forhindre systematisk systemsvikt slik vi bl.a. ser i det norske barnevernet, hvor hver omsrogsovertakelse i utgangspunktet bør ansees som et havari. Tror det blir flere stemmer på B. Høie etter dette.

 • pst 25.03.2017 14.47.08

  Av og til så skjer det uønskede hendelser som for pasient oppleves som havari. Da er vel en havarikommisjon på sin plass, i alle fall for disse som har blitt beskadiget.

 • Ernst Horgen 25.03.2017 10.50.57

  Tiltaket ønskes velkommen. Spesielt viktig i forhold til systemene og organiseringenes betydning for alvorlige hendelser, men også for å sikre at alle sider er belyst uten et ensidig fokus på den enkelte helsearbeider. Man kan lære mye av luftfarten, og dette er neste trinn bort fra "name it, blame it, shame it".

 • Lege 24.03.2017 21.42.14

  Håper dette kan komplementere helsetilsynet og kunnskapssenteret. Det må bli tørre fokus på systemet, pasientsikkerhet og åpenhet innen helse. Vi kan alle lære av feil, det er ikke nødvendig at de skal gjentas på hvert sykehus og hver avdeling før vi åpner øynene.

 • William Jørgen Koren 24.03.2017 17.08.59

  En slik havarikommisjon kunne også tillegges forebyggende oppgaver, f. eks ved uheldige arbeidsmiljøkonstellasjoner. Slikt kan ha et stort skadepotensiale, dersom det ikke stoppes i tide.

 • Turnuslege 24.03.2017 16.12.21

  En kjempeflott nyhet! Garantert det beste for pasientene! Her er det masse å lære av andre bransjer👍🏾

 • Barney Brent 24.03.2017 14.57.01

  Fra mitt ståsted så undres jeg på hvorfor så mange er i mot å få klarhet i omstendighetene rundt uheldige hendelser. Å nyttiggjøre seg gode verktøy for å bli bedre er tydeligvis ikke deres høyeste prioritet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!