TNF-hemmerne brukes til behandling av revmatisme. Foto: Thinkstock

TNF-hemmere topper også i 2016

Tre TNF-hemmere omsatte for 1,2 milliarder kroner i fjor. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nye tall fra Apotekforeningen viser at tre TNF hemmere er på toppen av listen over de mest omsatte legemidlene i 2016.
Det dreier seg om adalimumab, etanercept og infliximab, som alle brukes til behandling av revmatisme. Disse tre legemidlene omsatte til sammen for 1,2 milliarder kroner i 2016.

Over 4000 kr per person
På listen over de ti mest omsatte legemidlene, er det seks legemidler som har høy enhetspris og brukes av et lite antall pasienter. De ti mest omtalte legemidlene sto for 12 prosent av alt legemiddelsalg.

I apotek- og legemiddelstatistikken for 2016 kommer det også frem at vi brukte legemidler for mer enn 25 milliarder kroner i Norge i fjor. Det betyr at hver av oss i gjennomsnitt brukte legemidler for 4762 kroner. Det offentlige betalte 3500 av disse kronene, hovedsakelig gjennom folketrygden og sykehusene.

Dyrere innkjøp
Forbruket av legemidler økte med 1,9 prosent per legemidler og omsetningsverdien av legemidlene økte med ca. 8,8 prosent fra 2015, melder Apotekforeningen.

De oppgir at den viktigste årsaken til prisøkningen er at det har kommet flere nye dyre legemidler. Det har også blitt dyrere å kjøpe inn legemidler til Norge på grunn av den svake kronekursen.

Powered by Labrador CMS