Det har vært store forventninger til brystkreftstudien, som det torsdag ble sluppet noen foreløpige resultater fra. Illustrasjonsfoto ThinkStock Foto:

Melder positivt nytt for brystkreftbehandling

Resultatene fra studie på kombinasjonsbehandling mot brystkreft, ga aksjehopp for legemiddelprodusenten torsdag morgen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien APHINITY viser nå at kombinasjonsbehandling med pertuzumab (Perjeta) sammen med trastuzumab (Herceptin) og cellegift, har oppnådd en forbedring av invasiv sykdomsfri overlevelse hos brystkreftpasienter.
Pasientene har såkalt HER2-positiv, tidlig brystkreft. Kombinasjonsbehandlingen ble sammenlignet med Herceptin og kjemoterapi alene.
Resultater i juni
Mens legemiddelselskapet Roche, som står bak studien omtaler forbedringen som signifikant, retter onkolog Erik Wist blikket mot de fullstendige resultatene, som etter det Dagens Medisin kjenner til, vil bli presentert på verdens største kreftkongress, ACSO, i Chicago i starten av juni.   
– Det er så mange med i studien at forskjellene trenger ikke å være store selv om de er signifikante, sier Wist til Dagens Medisin.
– Dette er jo interessant, selvfølgelig. Det kommer til å utløse mange diskusjoner om kostnad og nytte når vi får se tallene. Så vi må nok vente på ASCO, sier Wist.

– Jeg minnes jo situasjonen i mai 2005 da dataene om Herceptin adjuvant kom. Det var jo et fantastisk gjennombrudd. Jeg forventer ikke så store gevinster denne gangen, men om så, ville det være meget gledelig, sier han.

– For øvrig er det jo interessant å lese at 75 land har tatt i bruk pertuzumab neoadjuvant (før operasjon eller strålebehandling, journ, anm) noe som jo Norge har sagt nei til, sukker Wist
Han viser til Beslutningsforums avgjørelse i november, der pertuzumab fikk nei til å brukes i neoadjuvant behandling av lokalavansert, inflammatorisk eller tidlig stadium brystkreft.

Spennning
Det er knyttet stor spenning til Fase III-studien APHINITY som det altså nå er kommet foreløpige resultater fra.

Aksjene spratt i været da nyheten ble kjent torsdag, og til bloomberg.com sier analytiker Tim Anderson at investorene vil følge nøye med på hva som skjer på ASCO-kongressen i juni, der studien etter alle solemerker legges frem.

– Investorene vil forsøke å spå hvor vellykket denne nye kombinasjonsbehandlingen vil være, sier analytikeren.

Erik Wist opplyser at han har mottatt honorar for å holde fordrag for selskapet Roche.

Powered by Labrador CMS