Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
SISTE MØTE: Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten og lederen av lønnsnemnda, Dag Nafstad, på vei opp til møtelokale i Arbeidsdepartementet mandag. Resten av nemndas medlemmer i bakgrunnen. Foto: Målfrid Bordvik

Nå skal nemnda avgjøre konflikten

Her møtes Rikslønnsnemnda for å avgjøre legenes arbeidstid. Det er ingen ankemuligheter.

Publisert: 2017-02-27 — 15.20
Denne artikkelen er over fire år gammel.

ARBEIDSDEPARTEMENTET, OSLO: Klokken 15 mandag møttes Rikslønnsnemndas ni medlemmer til sitt andre og siste møte i behandlingen av sykehuskonflikten. Møtet er lukket for offentligheten, og det er uklart hvor lenge møtet vil vare.

Både Spekter-direktør Anne-Kari Bratten og Christian Grimsgaard fra Legeforeningen var ordknappe i forkant av dagens viktige møte.

– Uansett utfall i nemnda ønsker vi et godt samarbeid mellom partene videre, sier Anne-Kari Bratten.

Det er to uker siden Spekter og Legeforeningen fikk legge frem sine påstander for nemnda. Vanligvis fatter nemnda en avgjørelse i løpet av få dager, men denne gangen har det tatt lenger tid. Årsaken er at nemnda aldri tidligere har tatt stilling til en lignende sak. Vanligvis er det lønnskonflikter som havner i tvungen lønnsnemnd, mens denne saken handler om arbeidstid.

– Denne saken er av mer prinsipiell art, sier lederen av nemnda, lagdommer Dag Nafstad.

Flertallet bestemmer
Nafstad sier til Dagens Medisin at nemnda fatter en avgjørelse i løpet mandagens møte. På forhånd har Nafstad sendt et forslag til løsning til de to andre nøytrale medlemmene av nemnda, Anne-Britt Evensen Norum og Steinar Strøm. De tre nøytrale medlemmene møttes klokken 14 mandag for å diskutere saken, før de resterende medlemmene ble invitert inn.

Når saken skal avgjøres er det denne trioen, som sammen med en representant fra hver av partene, har stemmerett. OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard stemmer på vegne av Legeforeningen, mens administrerende direktør Anne-Kari Bratten representerer Spekter. Det er flertallet som avgjør utfallet. Avgjørelsen har samme virkning som en tariffavtale og kan ikke ankes.

Stridens kjerne
Det er knyttet stor spenning til om nemnda vil etterkomme Legeforeningens krav om at «rullerende arbeidsplaner» tas inn i tariffavtalen. Legeforeningen har i tillegg krevd automatisk vaktfritak for gravide leger, og at lønnsoppgjøret for 2016 utbetale for hele fjoråret, ikke bare etter streikens slutt, som er det vanlige.

Les også: Legene kan tape 16.000 hver

Spekter har avvist alle kravene, og ønsker å opprettholde dagens tariffavtale slik den er. De mener denne avtalen gir rom for såkalt kalenderplanlegging av legenes arbeidsturnuser.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip har spådd at legene taper i nemnda. Dersom det skjer, har Legeforeningen varslet at de tar saken til arbeidsretten.

Dagens Medisin følger utfallet av nemndas behandling

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Specter 27.02.2017 17.28.31

  Sjefen går først.

 • SykehusLege 27.02.2017 17.11.32

  Ja nå er det avgjort, og avtalen videreføres. Det vil nok mangle ganske mange leger dersom veldig mange sier opp AML.. Men de har vel kalkulert med at vi fortsetter i gammel god ånd. Jeg er en av de som så gjerne skulle gjort, men ikke kan pga vikariat. Skal gjøre meg ferdig, så er det privat praksis neste!!!

 • sykehuslege 27.02.2017 17.00.09

  Til lege kl. 1620. Unntakene fra AML kan ikke fjernes, Faktum er at vi er "stuck" med avtalen dersom vi taper - noe vi sikkert kommer til å gjøre. Fortsetter denne trenden kommer vi til å se en flukt av leger fra sykehusene. Men dette bryr ikke spekter seg om, for de vet at det er nok leger å ta av. OG, mange har intet annet valg enn å fortsette. Konsekvensen på sikt er at de beste legene søker seg til privat sektor. Dessverre.

 • Lege 27.02.2017 16.20.16

  Denne avgjørelsen løser ingenting. Hvis spekter vinner frem tar legeforeningen det til retten for å fjerne unntakene fra AML. Hvis Legeforeningen vinner frem kommer spekter til å gjøre sitt ytterste for å fjerne samtlige "goder" ellers, slik som tid til internundervisning og overlegepermisjoner. Spekter kan dure på akkurat som de vil, uansett hva de gjør så får det jo reelt sett ikke konsekvenser for dem selv. På samme måte som resten av helselederne og byråkratene også er totalfredet fra reaksjoner.

 • lege 27.02.2017 15.47.09

  Forhåpentlig vil noen i fremtiden sette seg ned for å beregne hvor mye Spekters ødeleggelse av tilliten til ledelse og arbeidsgiver har kostet Norge i kroner og øre.

 • Lege 27.02.2017 15.43.10

  Uavhengig av konklusjon i nemda er det åpenbart at spekter har spilt høyt og tapt det viktigste i kampen, nemlig egen integritet. Godt samarbeid mellom leger og spekter er bare å glemme. Arb giver må finne en annen representant .

 • Lege 27.02.2017 15.25.15

  Muligheten til godt samarbeid har spekter forspilt for lenge siden.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!