Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

DEPRIMERT: Depresjon er underdiagnostisert og underbehandlet blant eldre. Forekomsten er særlig høy blant eldre med demens. Illustrasjonsfoto: ThinkStock

DEPRIMERT: Depresjon er underdiagnostisert og underbehandlet blant eldre. Forekomsten er særlig høy blant eldre med demens. Illustrasjonsfoto: ThinkStock

To enkle spørsmål kan avdekke depresjon

Metoden er like effektiv som mer komplekse screening-verktøy, ifølge en forskningsgjennomgang.

Annons:

Kinesiske forskere har gjennomgått til sammen 133 studier hvor det er brukt 16 ulike diagnostiske verktøy for å oppdage depresjon hos over 46.000 eldre. De fleste studiene brukte Geriatrisk depresjonsskala (GDS), mens seks av dem brukte metoden med to spørsmål.

Spørsmålene er som følger:
1. Har du vært plaget av å føle deg nedstemt, deprimert eller motløs?

2. Har du opplevd liten interesse eller glede ved å gjøre ting?

Oppdages ikke
Resultatene, som nylig er publisert i The British Journal of Psychiatry, viser at de to spørsmålene avdekker depresjon like effektivt som andre screeningmetoder.

– Denne meta-analysen viser at selvvurderingsskalaer har en tilsvarende diagnostisk ytelse som kliniske skalaer, sier hovedforfatter Samuel Wong ved Universitetet i Hong Kong til BMJ.

Depresjon er underdiagnostisert og underbehandlet blant eldre. Sammenlignet med den øvrige befolknigen er forekomsten av alvorlig depresjon dobbelt så høy i aldersgruppen 70-85 år, ifølge NHI.

– Ingen unnskyldning for ikke å bruke
I tillegg til å redusere funksjon og livskvalitet, er depresjon forbundet med økt bruk av helsetjenester. Tidlig oppdagelse og behandling kan forbedre prognose, men screening hos eldre er vanskeligere enn hos yngre. Årsaken er at mange av de somatiske symptomene, som nedsatt appetitt, energinivå, vekttap og forstyrret søvn, ofte knyttes til sykdommer forbundet med aldring.

– Denne studien viser at to spørsmåls-metoden er en pålitelig måte å oppdage depresjon hos eldre. Disse spørsmålene er så enkle at det er ingen unnskyldning for ikke å bruke dem, kommenterer Amanda Thompsell, psykiater og spesialist på eldre, ved NHS Trust i London.

Relaterte saker

Kommentarer

 • pst 23.02.2017 11.09.50

  Virker ikke overbevisende....

Nyheter fra startsiden

REGJERINGENS PLANER OM SAMMENSLÅING AV SYKEHUS I NORD

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!