Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Målfrid Bordvik

– Omstilling er nødvendig

Spekter arrangerte debatt om fremtidens helsevesen uten helsepersonell eller tillitsvalgte i panelet.

Annons:

Spekter arrangerte fredag et seminar om helsepolitiske veivalg og fremtidens helsevesen. En rekke administrerende direktør for sykehus og helseforetak var invitert til å delta i debatten, og tilhørerne fikk høre innlegg fra blant annet helseminister Bent Høie (H) og Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Les også: – Det kommer til å gjøre vondt

Hverken Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund eller andre fagorganisasjoner for helsearbeidere var invitert til å holde innlegg eller delta i debatten, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.

– Regner med tilbakemeldinger
Da Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, åpnet Spekter-konferansen 2017, innledet hun med å hilse spesielt velkommen til representanter fra fagforeningene.

– Tillitsvalgte har lurt på hvorfor de ikke er invitert til å stå på talerstolen i dag. Dette er en konferanse der vi ønsker å høre hva politikerne og lederne i helsetjenesten mener om hvilke veivalg som må tas. Jeg håper at alle tillitsvalgte som er til stede sørger for gode diskusjoner i lunsjen. Kjenner jeg dere rett, så er dere sterke på tilbakemeldinger, sa Bratten i slutten av sitt innlegg.

– Ville vært naturlig om fagbevelsen bidro
En rekke representanter fra Legeforeningen var til stede på konferansen, blant annet Marit Hermansen, Christer Mjåset og Jon Helle.

– Det har vært snakket mye om omstilling, men bare helt overskriftsmessig om medvirkning og samarbeid med ansatte og tillitsvalgte. For å få til omstilling må vi ha godt samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Det er ikke det vi opplever i dag med Spekters styringsideologi, sa Marit Hermansen til Journalen i etterkant av konferansen.

Også Christer Mjåset, leder av Yngre Legers forening, mener fagbevegelsen burde hatt en rolle i diskusjonspanelet.

– Sett i lys av det som skjedde i høst hadde det vært naturlig å ha med fagbevegelsen, ikke minst fordi arbeidstidsordningen var noe deltakerne i panelet kom tilbake til mange ganger som brems for et velfungerende helsevesen fremover. Diskusjonen ville vært mer nyansert om vi kunne bidratt direkte, sier Mjåset til Journalen.

– Arbeidstidsreguleringer bremser vekst

I sin innledning sa Bratten at en «lang sommer i norsk økonomi er over».

– Ingen områder kan regne med å bli skjermet, selv ikke helse.

– Skal Norge fortsatt kunne ha et av verdens beste velferdstilbud, må det prioriteres tydeligere, og omstillingstakten og produktivitetsveksten må økes. Vi kan ikke bevilge oss like mye som før.

Hun sier flere må jobbe mer, og viser til at helseledere oppgir arbeidstidsreguleringer som hinder for produktivitetsvekst.

– Derfor er det viktig med diskusjoner rundt dette innenfor de brede, kollektive ordningene vi har, sier Bratten.

Hun viser til at et flertall av helsearbeiderne i en undersøkelser oppgir at de ikke ønsker å jobbe tradisjonelle 7,5 timers dager fem dager i uka, men at de foretrekker mer fleksible ordninger.

Bratten trakk også frem at ledere må få handlingsrom til å lede, og understreket politikernes rolle.

– Det er ikke mulig å fortsette å øke bevilgningene for alle budsjettområder, slik vi har gjort til nå. Vi må justere ned forventningene, sa Bratten.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Ordet omstilling er oppbrukt nå. 22.02.2017 08.30.27

  Nei nå er det nok. Nå blir det oppbrukte, innholdsløse, ordet omstilling brukt når Spekter / Siv Jensen prøver å svekke arbeidstakernes rettigheter også. Innholdsløse ordet: omstilling er oppbrukt for lenge siden. Og det blir misbrukt, til å male fanden på veggen med. Arbeidstakersiden lar seg ikke skremme lenger. Sorry Spekter og Siv Jensen

 • Omstilling 20.02.2017 22.44.22

  Omstilling er nødvendig, ja, og omstillingen starter med arbeidsgiver selv. Punkt 1 : løsrivelse fra spekter Punkt 2 : lytte til de ansatte Disse punkt vil kunne legge grunnlag for reell omstilling. De ansatte er omstillingsdyktige gitt at grunnleggende ting som tillit og ærlig kommunikasjon er på plass. Frekke kranglete kyniske idiotiske utspill fra Spekter har så langt bare virket ødeleggende, og vitner om en arbeidsgiver som spenner ben for seg selv. Spekter har forlengst utspilt sin rolle. De ensomme topptunge konferansene bekrefter bare inntrykket av en organisasjon på tomgang fullstendig løsrevet fra arbeidskreftene.

 • LIS 18.02.2017 20.31.20

  Masteroppgave om ledelse av kunnskapsbedrifter : https://www.duo.uio.no/handle/10852/32555 sitat "autonomi er den viktigste indre motivasjonsfaktor" det er den vi mister hvis vi mister de rullerende vaktplaner våre.

 • lege 18.02.2017 17.25.22

  Spekter er et skip i natten, noe uinteressant som ingen bryr seg om til daglig, annet enn når det lager trøbbel for andre. Nå lager det både trøbbel for svært mange og er uforholdsmessig dyrt, derfor på tide å kvitte seg med det. Det lille de gjør av nyttige ting kan langt færre og flinkere folk overta.

 • Marit Gimnes 18.02.2017 13.29.52

  Jeg har vært sykepleier siden 1980 og har aldri hatt 7,5 t arbeidsdag 5 dager i uken som helsearbeider. Kjenner ikke Fr Batten til realitetene i helsevesenet? Jeg har også "gleden" av å jobbe ufrivillig delti med rik anledning til å ta unekvemme ekstravakter på kort varsel. Skal man bedre situasjonen i helsevesenet burde man slanke administrasjonen og la helsefagfolkene jobbe med faget!

 • Overlege Roar 18.02.2017 13.26.05

  Spekter har en metode: skremselspropaganda, for å sørge for mer ressurser til seg og sine, og for å få aksept for at de kan fortsette å slåss med ansatte. Resultatet blir en dårligere helsetjeneste og et politisk uføre. Dette er ikke slik politikere lover og som befolkningen forventer. Alle helseministre "aper" etter Spekter og gjør det samme. Det å snakke om at det er behov for så mange ekstra helsepersonell er tull. Forebyggingpratet er blitt en ren ansvarsfraskrivelse. Må få opp mer sakelighet og mindre overtro i helsedebatten.

 • Fortsatt barneprat fra Bratten 18.02.2017 11.46.06

  Fortsatt prøver Spekterbratten med skremselspropaganda : Hvis ikke sykepleiere går tilbake til gammledager med jobbing annenhver helg igjen, så brytes verdens beste, Norges velferdstilbud sammen. Ja, hvis ikke sykepleiere går tilbake til gammeldags jobbing med jobbing annenhver helg igjen, brytes hele Norge sammen ! Det nytter ikke å snakke som til barn lenger. Joda, man kan helt sikkert spare masse penger ved å jobbe som på Florence Nightingale tid. Som samfunnsøkonom vet jeg det er økonomisk å kun tilby faste, hele stillinger. Og øke grunnbemanningen. Man må kunne et større regnestykke enn det Bratten og Siv Jensen evner.

 • Arbeidstaker 18.02.2017 09.50.37

  Det er forståelig at Arbeidsgiverforeningen Spekter ønsker å spre dystre spådommer om fremtiden til velferdsstaten Norge. Det handler jo tross alt om deres egen eksistens.

 • Rådgiver 18.02.2017 09.29.12

  Det er som man sier i rådgiverbransjen "gode råd er dyre!".

 • Spare penger på Spekter 18.02.2017 07.51.46

  Oppfordrer DM til å lage en oversikt over hva spekter koster samfunnet/skattebetalerne. Hva tjener alle de ulike direktørene i Spekter? Og spesialrådgiverne?

 • Lege 17.02.2017 17.26.38

  En god start vil være å innse at dagens Spekter åpenbart er inkompetent til å møte fremtidens utfordringer, og må erstattes med noe annet. Og en kan samtidig starte innsparingene med å fjerne endel direktører i helseforetakene.

Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!