UVISST: – Om dette er klinisk relevante forskjeller kan vi ikke bedømme før vi har sett resultatene, sier hjertespesialist Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Arkivfoto: Rune Thorstein Foto:

Legemiddelfirma stoppet medisin-studie før tiden

Den største studien så langt med antikoagulanten Xarelto blant høyrisikopasienter nådde endepunktene tidlig, og studien er stoppet.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge pressemeldingen fra Bayer og samarbeidspartneren Janssen Research & Development viste det blodfortynnende legemiddelet Xarelto (rivaroksaban) seg å være klart bedre enn eksisterende behandling. Pasientene i studien vil tilbys rivaroksaban i en åpen forlengelsesstudie.

En fullstendig analyse av dataene blir først offentliggjort på en kongress i løpet av året.

– Det blir spennende å se resultatene, sier hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til Dagens Medisin.

For tidlig å si
Pasientene ble randomisert til en rivaroksaban 2,5 mg to ganger daglig sammen med acetylsalisylsyre (ASA) 100 mg daglig, til kun rivaroksaban 5 mg to ganger daglig eller til bare ASA 100 mg daglig.

– Vi vet foreløpig ikke hvilken type behandling som kom best blant disse ganske syke pasienter. Det er en svær studie og betyr at den er stor nok til å påvise små forskjeller med stor statistisk styrke. Om dette er klinisk relevante forskjeller kan vi ikke bedømme før vi har sett resultatene. Særlig hvis det er kombinasjonen av acetylsalisylsyre og rivaroksaban sammen som kommer best ut, må vi se på om effekter er så stor at det rettferdiggjør en mer komplisert behandling med flere legemidler for en gruppe pasienter som ofte er godt oppe i årene, mener Madsen.

Over 27.000 pasienter
Pasientene i COMPASS-studien er 65 år eller mer, har etablert hjerte- og karsykdom eller perifer karsykdom og har høy risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Fase III-studien inkluderer 27.402 pasienter fra over 600 sentre i 30 land.

Powered by Labrador CMS