Helsejurist: – Konfliktlinjen i sykehusene vil opprettholdes

– Dette er eier og arbeidsgivers stemme, oppdragsgiveren til Spekter, og viser mye av arbeidsgiverpolitikken for sykehusene, sier jurist Anne Kjersti Befring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ØDELEGGENDE: – Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til, sier helsejurist Anne Kjersti Befring. Arkivfoto.

– Jeg synes det er trist å høre hvordan det fremsettes trusler om å kutte i mulighetene for å holde seg faglig oppdatert i en tid der medisinen utvikles i høyt tempo.

Det sier juridisk forsker ved Universitetet i Oslo, Anne Kjersti Befring, som tidligere var tidligere juridisk direktør i Legeforeningen.

Mandag startet forhandlingene om tariffavtaler for leger i Rikslønnsnemnda.
Her åpnet arbeidsgiverforeningen Spekters fagdirektør Cathrine Hennig for å fjerne visse motytelser til legene, som overlegepermisjon, dersom Legeforeningen vinner frem.
Dette bidrar ikke, mener Befring, til forsoning mellom partene:

– Det at oppdragsgiveren nå velger å eskalere konflikten ytterligere, gjennom slike utsagn, forteller at konfliktlinja vil opprettholdes. Trusler og beskyldninger er helt unødvendig for å belyse stridens kjerne om arbeidstid. 

– Muligheten for faglig oppdatering og fordypning er helt nødvendig for at arbeidsgiver skal kunne levere et helsetilbudet til befolkningen basert på oppdatert kunnskap. 
– Nå må de regionale helseforetakene og departementet sørge for at sykehusene har en forsvarlig arbeidsgiverpolitikk, med god dialog mellom arbeidsgivere og helsepersonell, mener Befring.  
– Uttalelser som viser manglende respekt for det verdifulle arbeidet legene og annet helsepersonellet gjør, til tross for flere år med kutt i kostnader til pasientbehandling, virker ødeleggende. 
Befring mener temaet «goder» primært gjelder lønnsnivået for Spekters oppdragsgivere, som hun sier har «ligget langt over ledernivået i resten av sektoren».

Det er merkelig at en part sier de vil ta noe bort fra en avtale mellom to parter. Anne-Kjersti Befring, helsejurist

– Mer av de samlede helseressursene må ned fra de som styrer arbeidsgiverpolitikken - til nivået for pasientbehandling.
– Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til, fastslår Befring.

– Det er merkelig at en part sier de vil ta noe bort fra en avtale mellom to parter. Det krever enighet, tilføyer hun. 

Powered by Labrador CMS