Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Helsejurist: – Konfliktlinjen i sykehusene vil opprettholdes

– Dette er eier og arbeidsgivers stemme, oppdragsgiveren til Spekter, og viser mye av arbeidsgiverpolitikken for sykehusene, sier jurist Anne Kjersti Befring.

Publisert: 2017-02-15 — 10.33 (Oppdatert: 2017-02-15 — 11.38)
Denne artikkelen er over fire år gammel.
ØDELEGGENDE: – Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til, sier helsejurist Anne Kjersti Befring. Arkivfoto.

– Jeg synes det er trist å høre hvordan det fremsettes trusler om å kutte i mulighetene for å holde seg faglig oppdatert i en tid der medisinen utvikles i høyt tempo.

Det sier juridisk forsker ved Universitetet i Oslo, Anne Kjersti Befring, som tidligere var tidligere juridisk direktør i Legeforeningen.

Mandag startet forhandlingene om tariffavtaler for leger i Rikslønnsnemnda.

Her åpnet arbeidsgiverforeningen Spekters fagdirektør Cathrine Hennig for å fjerne visse motytelser til legene, som overlegepermisjon, dersom Legeforeningen vinner frem.

Dette bidrar ikke, mener Befring, til forsoning mellom partene:

– Det at oppdragsgiveren nå velger å eskalere konflikten ytterligere, gjennom slike utsagn, forteller at konfliktlinja vil opprettholdes. Trusler og beskyldninger er helt unødvendig for å belyse stridens kjerne om arbeidstid. 

– Muligheten for faglig oppdatering og fordypning er helt nødvendig for at arbeidsgiver skal kunne levere et helsetilbudet til befolkningen basert på oppdatert kunnskap. 

– Nå må de regionale helseforetakene og departementet sørge for at sykehusene har en forsvarlig arbeidsgiverpolitikk, med god dialog mellom arbeidsgivere og helsepersonell, mener Befring.  

– Uttalelser som viser manglende respekt for det verdifulle arbeidet legene og annet helsepersonellet gjør, til tross for flere år med kutt i kostnader til pasientbehandling, virker ødeleggende. 

Befring mener temaet «goder» primært gjelder lønnsnivået for Spekters oppdragsgivere, som hun sier har «ligget langt over ledernivået i resten av sektoren».

Det er merkelig at en part sier de vil ta noe bort fra en avtale mellom to parter.
Anne-Kjersti Befring, helsejurist

– Mer av de samlede helseressursene må ned fra de som styrer arbeidsgiverpolitikken - til nivået for pasientbehandling.

– Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til, fastslår Befring.

– Det er merkelig at en part sier de vil ta noe bort fra en avtale mellom to parter. Det krever enighet, tilføyer hun. 

 

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Knut Olav S. 19.02.2017 13.05.23

  Når Spekter sier at. de skal ta noe bort fra en avtale sier de noe om synet på avtaler, at de kan endres av en part. Det forklarer hvorfor de endrer praksis etter en avtale uten at legeforeningen er enig og at de skjuler det når retten stiller spørsmål. Hva kalles dette?

 • Overlege 18.02.2017 15.05.06

  Spekters eksistens og eksistensen til de regionale helseforetakene er avhengig av at de ikke kikkes i kortene. De kjemper for sin eksistens gjennom det samme budskapet år etter år. Den ene ministeren etter den andre lar seg lure. Pasientenes helsetjeneste er for lengst avskaffet. Pasientenes helsetjeneste kan først oppnås når helsepersonellet er i stand til å ivareta pasientens behov. Vi gjør så godt vi kan men det glipper stadig oftere på grunn av lang ventetid og mangel på oppfølgning. Vi må lyttes til hvis vi skal skape pasientens helsetjeneste. Den skapes hos oss og ikke gjennom floskler i dokumenter. Skremmende hvor langt dette har gått og at det ikke er noen tegn til bedring.

 • Johan Nygaard 15.02.2017 23.33.14

  Det er svært verdifullt for oss alle sammen at Befring viderefører sine erfaringer fra Legeforeningen i sin forskergjerning. For det er vi - folket, pasientene, pårørende og medarbeiderne som er de virkelige eierne her. Som Befring sier: "– Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til".

 • Veps 15.02.2017 16.21.48

  Så lenge det ikke blir fornyelse i ledelsen i helse-norge vil dette bare forsette ,nytter ikke med bare og kjøre fram innavl i direktør stillinger .

 • MD. 15.02.2017 15.04.37

  Feil. Er du fra denne planeten? Eller er du bare et nettroll? Du skriver ofte usammenhengende svada som ikke henger på greip. Anbefaler deg å oppsøke kommentarfeltet i nettavisen da jeg tror det vil passe deg utmerket.

 • lege 15.02.2017 13.47.41

  Til feil: Hvilke hensiktsmessige endringer mener du fremkommer av denne konflikten? Jeg må si at jeg er langt mer bekymret for fremtiden til norsk helsevesen som potensiell pasient eller pårørende, enn jeg er som arbeidstaker. Endringene som nå forsøkes å presses gjennom er så omgripende at det kun kan endre i katastrofe. Hvilke høyt utdannende personer vil jobbe i et slikt system? Og det er legene som til slutt stilles til ansvar når det skjer katastrofer. Spekter påtar seg ikke ansvaret for uforsvarlige rammer som ender med uforsvarlig behandling av pasienter.

 • lege 15.02.2017 13.43.34

  Linjen Spekter har lagt seg på gjør ikke annet enn å skape konflikt. Helsevesenet er ferd med å raseres, på tide at politikeren tar tak. Konflikten handler ikke om penger, den handler om kollektivt vern av arbeidstakere i en ekstra utsatt posisjon. Å bryte med dette vil være starten på en helt ny arbeidshverdag i Norge. Høie snakker stadig om pasientsikkerhet, kvalitet og pasientens helsevesen, Linja han og Spekter legger seg på gjør forut nevnte visjoner umulig.

 • Sykepleier 15.02.2017 11.46.47

  I en situasjon der legene, i bytte mot forsvarlige tjenesteplaner, trues med å miste sin fordypningstid for å oppdatere seg i medisinske prosedyrer og behandlingsmetoder, er det vel på sin plass å gi et eksempel på hvordan OUS velger å praktisere kompetanseheving av sine ledere: Dag 1: Leanspill Leanspillet er en type simulering av en reell arbeidsprosess der du selv kommer frem til smartere måter å jobbe på. Spillet krever ingen forkunnskaper. Vi bygger LEGO og har det gøy! Og mer program var det visst ikke den kursdagen (9-15)... Jo visst er det viktig med effektiv drift og kortere ventetider, men uten en faglig oppdatert pasientbehandling hjelper det pasientene skremmende lite om alt annet går på skinner. Folk fortjener (og forventer) både i pose og sekk, men da må vi også kreve at toppledelsen i helseforetakene klarer å ha to tanker i hodet samtidig. FoU og effektivitet er ikke to motstridende interesser, det er to av grunnpilarene i et godt og velfungerende helsevesen!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!