Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Leger i spesialisering (LIS) må ha obligatorisk tjeneste ved et annet sykehus enn der de er fast ansatt, som en del av utdanningen for å bli legespesialist. Illustrasjonsfoto

Leger i spesialisering (LIS) må ha obligatorisk tjeneste ved et annet sykehus enn der de er fast ansatt, som en del av utdanningen for å bli legespesialist. Illustrasjonsfoto

Legeforeningen: – Spekter bryter løfte om LIS-leger

Legeforeningen mener Spekter bryter hovedavtalen når leger i spesialisering (LIS) som ikke har fast stilling, ikke får gjennomført sin obligatoriske spesialiseringsperiode ved Oslo universitetssykehus. Spekter er ikke enig.

Annons:

Oslo universitetssykehus har sendt ut informasjon til ledere og enkeltmedlemmer av Legeforeningen om såkalte gjennomstrømningsstillinger, altså en tjenesteperiode som LIS-leger må ha på et annet sted enn der de har sin faste stilling.

IKKE I MEDIA: Fagsjef i Spekter, Cathrine Hennig, foretrekker å løse saker mellom partene og ikke i media. - Vi tar til etterretning at Legeforeningen har valgt å gjøre det annerledes, sier hun.
Foto: Spekter

– Leger uten spesialisering uten fast stilling tas nå ut av gjennomstrømningslistene ved sykehuset, noe som får konsekvenser for disse legene i hele Helse Sør-Øst. Dette har skapt stor usikkerhet siden det ikke gis informasjon om hvordan videre ansettelsesforhold og spesialiseringsløp skal ivaretas, uttaler Legeforeningen.

– I tillegg til å bryte hovedavtalen, tar arbeidsgiver også Legeforeningen til inntekt for sitt syn. Men dette er hverken drøftet med oss sentralt eller lokalt. Det er uakseptabelt, uttaler legepresident Marit Hermansen på Legeforeningens nettsider.

Men arbeidsgiverforeningen Spekter er ikke enig i at hovedavtalen er brutt:

 – Spekter er i dialog med Legeforeningen om denne saken, og foretrekker å løse den mellom partene og ikke i media, sier fagsjef Cathrine Hennig til Dagens Medisin.

– Vi hadde også foretrukket at Legeforeningen hadde avventet utspill om en sak som er under behandling mellom partene. Det hadde vært mer i tråd med Hovedavtalens forutsetninger, men vi tar til etterretning at Legeforeningen har valgt å gjøre det annerledes. Så langt kan vi for øvrig ikke se at OUS har brutt Hovedavtalen, slik Legeforeningen hevder på sin nettside, skriver Hennig i en epost.

  – Enighet om å ivareta LIS
– I avtalen om faste stillinger ligger det en forutsetning om et fast ansettelsesforhold i bunnen for at man skal ha en midlertidig ansettelse i en gjennomstrømningsstilling. Men det er også enighet om å ivareta LIS som er i gammel ordning. Legeforeningen legger til grunn at det er enighet om at det er arbeidsgivers ansvar å tilrettelegge for et effektivt spesialiseringsløp for denne gruppen, heter det fra Legeforeningen.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • LIS_abcd 15.02.2017 08.26.13

  Står midt oppi dette nå. Èn får tilbud om gruppe 1-tjeneste, en annen blir blankt avvist. Årsak: Du ikke fast stilling hos en annen arbeidsgiver (men nok erfaring!). Dette skjer altså innenfor sammen helseforetak. Det eneste vi ønkser er å bli ferdige spesialister.

 • lis 13.02.2017 13.39.37

  Til turnuslege; Nei, det er ikke mulig å få jobb på de små sykehusene. Når en kun mangler gruppe 1 tjeneste (som en ikke kan få på småsykehus) så ha arbeidsgiver muligheten til å vurdere en som overkvalifisert. Dermed står en uten relevant jobb å må begynne på ny spesialitet. Kjempe kjekt etter å ha jobbet som lege i mange år og i den perioden de fleste har små barn. For ikke å snakke om at en da må begynne som vikar i det nye løpet og risikerer å ende på akkurat samme måte om noen år.

 • turnuslege 13.02.2017 12.31.11

  Hva er problemet? Det er nok sikkert mulig for disse LIS legene å få jobb p å de mange små-sykehusene rundt om i landet. Selvsagt dumt for de som har familie/kone/barn og måtte flytte, men har man valgt en godt betalt legejobb så må man være med på leken! Å være lege skal være kjipt.

 • Lege 13.02.2017 10.23.27

  Til Sprengstoff: Helsedirektoratet og andre helsebyråkratkontorer er bl.a fyllt opp av leger og sykepleiere som ikke har maktet ansvaret og usikkerheten i det daglige møtet med usikre pasienter, usikre symptomer, usikre funn og krevende og ansvarsfulle beslutninger på usikkert grunnlag. Da er det mye enklere og bedre (også for selvbildet) å sitte på et kontor der en kan fortelle andre hvordan de egentlig skal gjøre jobben sin. Med kollegaer på nabokontoret og ved lunsjbordet som også lever i denne boblen blir illusjonen av viktighet opprettholdt.

 • Sprengstoff 13.02.2017 09.08.29

  Disse dager forsøker helsedirektoratet å innføre nye regler for spesialisering. De tenker igjennom hva de vil ha med som krav. Er det ikke rart at man identifiserer at man vil ha en forandring av spesialiststrukturen, uten at man har klart for seg hva man vil forandre? Jeg begynte å lese igjennom disse reglene, men jeg ble kvalm og måtte stanse. Det var som å lese igjennom en engelsklærerplan fra videregående, hvor det å ha gode holdninger til likestilling skulle være et læremål, ikke det å bli god i engelsk. Jeg har så sterke aversjoner mot disse menneskene. Det er ille at jeg ikke kan vise noen form for passiv-aggressiv motstand i jobben uten at det går ut over syke, og egen samvittighet. Jeg skulle ønske YLF ikke var full av dårlige mennesker som forsøker å launche egen politisk karriere, og hadde muskler til å sloss mot hdir. Det hierarkisk-autoritære utdanningssystemet bør legges ned. Alt bør privatiseres. Direktoratsansatte bør sies opp.

 • Snart10år No way out 13.02.2017 08.55.36

  Folk må gjerne sutre, men disse alternativene fins: 1. Suck it up, bend over, aksepter at du må komme deg igjennom dette og krysse fingrene for at det går bra. 2. Begynne som velferds-doktor og sykemeldings-cowboy, investere i praksis. Håpe at overgangen fra medisinsk rådgiver til ren byråkrat som jobber overtid for å betale overhead ikke blir for snar. Gå på akkord med egne verdier, og hiv folk fort ut av legekontoret med så mange ekstratakster du kan. 3. Begynne som kvakksalver i et eller annet beslektet yrke, forsøke å holde deg synlig nok til å få kunder, og ukontroversiell nok til at byråkratene i helsetilsynet og departementet ikke har noen interesse av å bli kvitt deg. Dessverre forstår ikke folk hvordan ting henger sammen, og tar misnøyen sin ut på hver enkelt lege. De ser på det som et moralsk aksiom at alle andre enn seg selv skal gjøre ting man ikke har fordel av. De retter ikke pekefingeren mot et system som hverken behandler pasienter eller sine ansatte bra.

 • Lege 10.02.2017 09.37.08

  Spekter som bryter en avtale? Nå ble jeg overrasket nå.....

 • lege 09.02.2017 12.18.15

  Dette er rett og slett håpløst! De fleste lis går fortsatt i vikariater og vil med dette aldri bli ferdig spesialister. Flere arbeidsgivere vurderer også lis som er nesten ferdige med spesialiseringen til å være overkvalifisert til de faste stillingene, dermed er en fanget i et vakum hvor en ikke blir ferdig. Prisen for dette er å måtte begynne på en ny spesialitet og håpe på at det der vil åpne seg en mulighet til fast stilling. Hva skal vi med mange halvferdige spesialister? YLF har forøvrig også tolket det slik at det kun er de i faste stillinger som har tilgang til grp rotasjonsstillinger. Sitat: "Arbeidsgiver kaller disse midlertidige stillingene på gruppe-I-sykehus for «rotasjonsstillinger». Ingen kan bli ansatt direkte i en midlertidig rotasjonsstilling. Dette er stillinger som er forbeholdt LIS som allerede er ansatt i fast stilling på et gruppe-II-sykehus." https://yngreleger.no/artikkel/faste-stillinger-hva-skjer-og-hva-bør-du-vite

 • Henriette Skaug 08.02.2017 22.19.32

  Dette er jo i tillegg vanskelig for bemanningen (og drift!) ved gruppe 2-sykehus der avdelinger med overvekt av LIS i vikariat (som de er helt avhengige av) dårligere kan planlegge når disse LIS selv må finne seg plass ved OUS, og da reise inn på 4 ukers varsel. I stedet for at avdelingene kunne snakket sammen og planlagt gruppe 1-tjeneste på en gunstigere måte for alle parter. Dette gir veldig dårlig samarbeidsklima. At arbeidsgiver i tillegg tar Legeforeningen til inntekt for sitt syn uten å ha snakket med dem -det blir bare for drøyt.

 • Pingle 08.02.2017 12.41.41

  Leger i spesialisering uten fast stilling? Jeg har ikke truffet en eneste LIS ved min klinikk som vet ev hvilken LIS ved vår klinikk som har fått fast stilling.

 • Av erfaring 08.02.2017 12.24.48

  Man må jo gå via media etter Spekterbrattens/Høies/Erna Solbers oppførsel i "arbeidstid for leger i sykehus"-saken. Nok er nok.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!