Bedre kvalitet, trygghet – og raskere gjennomføring

Samlet bidrar anvendelse av hololens-teknologien til bedre kvalitet og trygghet for både helsepersonell, pasienter og pårørende – i tillegg til mer kapasitet og effektivitet i helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Teknologi-kommentaren: Kathrine Myhre, daglig leder i Oslo Medtech

VÅREN 2016 sørget Oslo Medtech for å introdusere selskapet Sopra Steria overfor Intervensjonssenteret ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Sopra Steria hadde tidlig fått tilgang til den nye hololens-teknologien, og selskapet hadde en idé om at teknologien kunne være anvendbar i operasjonsrommet.

Introduksjonen førte til at Sopra Steria og Intervensjonssenteret i september 2016 igangsatte et fire måneders pilotprosjekt med formål å vurdere og teste ut Microsoft Hololens som et praktisk verktøy for visualisering av anatomiske 3D-modeller generert fra medisinske MR og CT-bilder. Prosjektet ble omtalt i Dagens Medisin (19/2016) den 17. november i fjor.

KUNNSKAPSDELING. Hypotesen bak pilotprosjektet ved OUS er at hololens kan bidra til bedre kvalitet, trygghet og raskere gjennomføring ved medisinske vurderinger og inngrep både før og under operasjon.

Teknologien kan anvendes som et beslutningsstøtteverktøy ved at flere ser på et virtuelt organ i 3D – samtidig – under gjennomgang av det enkelte medisinske tilfellet.

Ved å samle kvalifisert helsepersonell på denne måten, vil man få flere spørsmål og svar, mer kunnskapsdeling og raskere avklaringer av både normale og kompliserte inngrep. Resultatet er økt trygghet for kirurgene som skal foreta inngrepet, og for pasient og pårørende.

PRESISJON. I planleggingsfasen kan hololens bidra positivt i modelleringsforberedelsene, evalueringen og den detaljerte planleggingen av inngrepet som skal gjennomføres. Teknologien bidrar til å gi det medisinske personellet et bedre beslutningsgrunnlag og mer effektiv ressursutnyttelse. Dette kan gi økt kvalitet i arbeidet som utføres.

Under selve inngrepet og i navigasjonsfasen er teknologien særdeles godt egnet til virtuell deltakelse fra helsepersonell som sitter andre steder i landet, men som for eksempel er eksperter på området.

Teknologien anvendes også for sporing av verktøy og navigasjonsveiledning. Hololens bidrar til økt presisjon. Resultatet er økt tilgjengelighet, bedre bruk av ekspertise og helsepersonell samt tilgang på kunnskap under inngrepet. Samlet bidrar anvendelse av hololens-teknologien til økt trygghet og kvalitet både for helsepersonell, pasient og pårørende, i tillegg til mer kapasitet og effektivitet i helsetjenesten.

BEGEISTRING. Flere kirurger, teknologier og annet helsepersonell som er tilknyttet Intervensjonssenteret og OUS, har vært involvert i prosjektet, blant andre leverkirurg Bjørn Edwin og barnekardiolog Henrik Brun ved Rikshospitalet.

I forprosjektet har hololens vært testet ut både i forbindelse med leverkirurgiske- og kardiologiske inngrep. Både de involverte kirurgene, annet helsepersonell og teknologene ved Intervensjonssenteret/OUS er begeistret og imponert over hololens-teknologiens funksjonalitet og nytteverdi.

«Visualisering i form av en 3D-modell hjalp, men den store muligheten kom når vi fikk modellen ut i rommet og kan gå rundt og snu på den. Vi kirurger kan sitte sammen og planlegge hvor vi skal kutte for å spare mest mulig av leveren, noe som øker pasientens evne til å bli operert flere ganger. Denne teknologien er fascinerende for oss guttunger», sa Bjørn Edwin, professor og leder for klinisk forskning ved Intervensjonssenteret, til Dagens Medisin (19/2016).

REVOLUSJONERENDE. Barnekardiolog Henrik Brun ved Rikshospitalet bruker i dag 3D-printer for å printe ut modeller av barnehjerter i myk avansert plast ved planlegging av inngrep. Dette har vært revolusjonerende fordi man kan ta i, dra, skjære og klippe opp og titte inn i en virkelighetstro modell, i motsetning til vanlig flatskjermvisning av D3 CT og MR bilder.

Etter at Brun ble introdusert overfor hololens, sier han at «Dette kan faktisk spare oss for en del av 3D-printingen ettersom det både er dyrt og tidkrevende. Dette er i noen situasjoner enda bedre, fastslår barnekardiologen. Samlet tror barnekirurgen at disse 3D-verktøyene vil gi bedre planlegging av kompliserte hjerteinngrep.

UTVIDET UTPRØVING. Basert på pilotprosjektets suksess innenfor kardiologi og leverkirurgi igangsettes det nå, i et samarbeid mellom Intervensjonssenteret, Sopra Steria, Microsoft Hololens, Oslo Medtech og andre sykehus, et større program for en bredere utprøving av teknologiens anvendbarhet og effekt knyttet til ulike medisinske områder.

I tillegg til å skape en helt ny måte å tilnærme seg kirurgiske inngrep på, er noe av hensikten bak prosjektet å skape et sterkt norsk fagmiljø for anvendelse av denne typen teknologi. Ved at denne teknologien er åpen for alle sykehus og kommuner, kan nye tjenester utvikles innen flere områder på helsefeltet.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 02/2017

Powered by Labrador CMS