Skjermdump fra Statistisk sentralbyrå sin statistikkbank på nett. Foto:

Legespesialistene tjente mindre i snitt

Den siste lønnsoversikten til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at legespesialister tjente fire hundre kroner mindre i snitt i 2016, sammenlignet med året før.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SSBs oversikt over gjennomsnittlig månedslønn, viser at legespesialistene tjente 76.400 kroner i måneden, da målingen ble gjort i september i 2016. Målingen til SSB i 2015, viste at de tjente 76.800 kroner i gjennomsnitt.

Ifølge målingen tjente altså legespesialistene fire hundre kroner mindre enn i 2015.
Kategorien legespesialister, inkluderer blant annet leger ansatt i helseforetakene, kommunesektoren og privatpraktiserende spesialister.

Se tabell som viser gjennomsnittslønnen til flere helsepersonellgrupper lengst ned i saken.
Mer enn andre
Den gjennomsnittlige månedslønnen til legespesialistene er imidlertid mer enn månedslønna til blant annet politikere, advokater og dommere, ifølge Statistisk sentralbyrås måling.
Statistikkbyrået skriver i sin forklaring av månedslønn-begrepet at dette inkluderer fastlønn, spesielle tillegg og bonus. Men ikke overtidstillegg, som føres i en egen post i statistikken.


– Påvirkes av lønnsoppgjør
– Disse tallene påvirkes av om personer slutter, og når lønnsoppgjøret blir effektuert hvert år. Målingen er gjort i september måned, og legeoppgjørene effektueres seint. Antakeligvis litt varierende etter hvor du er ansatt. Dette kan få innvirkning på målingene, sier seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå, Harald Lunde til Dagens Medisin.

– Dersom et lønnstillegg ikke er effektuert vil det altså ikke komme med, sier han.

Dagens Medisin har henvendt seg til Legeforeningen for å høre om lønnsoppgjøret etter høstens streik kan ha hatt en innvirkning på målingen til SSB. Legeforeningen opplyser at det «hefter mye usikkerhet ved tallene» og at de derfor må gå nærmere inn i tallene før de kan kommentere SSBs måling.

– Laveste lønnsvekst på 2000-tallet
Gjennomsnittlig månedslønn for alle yrkesgrupper i september 2016 var ifølge SSB målt til 43 300 kroner. Statistikkbyrået skriver at den til sammenligning var målt til 42 600 kroner i 2015 og at lønnsveksten totalt sett er på 1,6 prosent. Den laveste lønnsveksten målt på 2000-tallet.

Vi har hentet ut en oversikt fra årets statistikk på hva ulike helsearbeidsgrupper tjente:

Powered by Labrador CMS