Undersøker effektiviteten på hjerte- og lungeredning

Kontinuerlige kompresjoner og ventilasjoner samtidig, ga flere ventilasjoner og større minuttvolum. Kompresjonene ble imidlertid mindre dype, konkluderer forskere fra UiO.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny doktorgradsavhandling fra UiO undersøker kvaliteten på hjerte- lungeredning på nyfødte i sykehus ved hjelp av avanserte simuleringsmodeller.
Dagens Medisin har tidligere omtalt deler av studien, der det kom frem at 25 prosent av legene som vanligvis tar imot nyfødte ikke kjente om de fikk god eller dårlig respons når de ventilerte ved bruk av Lærdalsbag.

120 kompresjoner i ett
Siste del av studien undersøker kompresjons- og ventilasjonsmønstre på nyfødte.
– Vi ville se om andre kompresjons- og ventilasjonsmønstre er mer effektivt enn det vi bruker i dag, sier doktorgradsstipendiat Anne Marthe Boldingh, som står bak studien.
Forskerne testet en metode med kontinuerlige kompresjoner og ventilasjoner, der 120 kompresjoner ble gjennomført i ett, samtidig som barnet hele tiden blir ventilert.
– Det viste seg å være veldig mye bedre når det gjaldt ventilasjon, der vi fikk flere ventilasjoner og større minuttvolum. Det ble også flere kompresjoner, men disse var mindre dype enn i de andre metodene. Helsepersonellet blir slitne av å gi kontinuerlig kompresjoner, og vi ville se hvor stor effekt det hadde på kvaliteten på hjerte- og lungeredningen, sier Boldingh.

Kan ikke konkludere
Hjerteraten og blodtrykket økte med det kompresjons- og ventilasjonsmønsteret forskerne testet, men Boldingh mener det ikke er grunnlag for å gå bort fra den anbefalte 3:1-modellen.
– Dette er jo forsøk gjort på simuleringsmodeller, så vi kan ikke konkludere med dette. Forsøkene er snarere innspill til en eventuell utvikling av nye retningslinjer for hjerte- og lungeredning på nyfødte.
Boldingh mener det burde finnes bedre instrumenter for å måle hvor mye luft som går inn i barnet under hjerte- og lungeredning.
– Da kan man enklere se om barnet prøver å puste selv eller ikke og hvor mye luft som blir gitt. Det er veldig vanskelig å se på nyfødte om de puster, ettersom de puster så forsiktig. En funksjonsmåler kunne hjulpet på flere måter i en sånn situasjon.

Powered by Labrador CMS