Legene får kalkulatorhjelp til førerkort-vurdering

En legemiddelkalkulator er ment å gi fastlegen hjelp i førerkort-vurderingene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I høst ble det stilt strengere helsekrav til bilførere, etter at kravene ble revidert og en ny veileder ble gitt ut.

Mer spesifikke
Med de nye kravene legges mer av sakkyndighetsarbeidet til fastlegene.

Tidligere har fastlegene hatt en mindre rolle, og henvist til spesialisthelsetjeneste og fylkesmenn.

De nye kravene er mer spesifikke og er strengere på enkelte områder, blant annet er det lagt inn maksimaldoser for vanedannende medikamenter.
Førerkortforskriften spesifiserer også konkrete dose-grenser for noen av medisinen som påvirker kjøreevnen. For flere legemidler må dosegrensene halveres ved samtidig bruk.

– Elegant
Nå har Norsk Helseinformatikk, NHI, laget en førerkortkalkulator som kan være til hjelp i vurderingene.

Tom Sundar, lege og sjef for allmennlegenes kongress Primærmedisinsk uke (PMU) som nylig ble avholdt, meldte at interessen for kurs i den nye forskriften var så populære at det måtte settes opp ekstrakurs.

Nå mener han fastlegene vil få god nytte av kalkulatoren:
– Dette er et elegant og tidsbesparende verktøy som fastlegene vil ha stor glede av i en travel hverdag. Ved å taste inn enten handelsnavn eller generisk navn, får man umiddelbart svar på om fast bruk av angjeldende legemiddel - eller kombinasjoner av ulike legemidler - er forenlig med helsekravene for førerkort. At det lagt inn krysslenker til førerkortveilederen og Norsk legemiddelhåndbok, øker versatiliteten ytterligere, sier Sundar.

Dagens Medisin er heleid av Bonnier Business Press, som igjen eier 63 prosent av aksjene i Norsk Helseinformatikk (NHI).

Powered by Labrador CMS