Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Faglig autoritet, status og tillit

Vi skal ikke svekke legenes faglige autoritet, status og tillit ute i befolkningen og i helsetjenesten. Derfor er det viktig at vi som er ledere, arbeider tett sammen med legene for å legge til rette for å rekruttere – og beholde dem.

Publisert: 2016-12-05 — 05.56

Kronikk: Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF

JEG HAR EN stor glede av å lese bøker. En av de siste bøkene jeg har lest, er Paul Kalanithis «When Breath Becomes Air». Boka er utgitt etter at Kalanithi døde av lungekreft i fjor, 37 år gammel. Han var i ferd med å avslutte spesialistutdanningen sin i nevrokirurgi da han fikk diagnosen og levde bare 22 måneder etter dette.

Sannsynligvis gjorde han som flere andre leger har gjort - nemlig å fortrenge og fornekte symptomene på det som burde ha gitt kreftdiagnosen på et tidligere tidspunkt. Han hadde over en periode gått kraftig ned i vekt, hadde kraftige ryggsmerter og etter hvert nattesvette.

MENINGEN. Det er en sterk bok Kalanithi har skrevet; en biografi om eget liv samtidig som han er døende. Du får et nært møte med både håp og skuffelser, men også et møte med moderne medisin og hvordan det er å være medisinstudent – og etter dette en ung lege i spesialisering.

Han hadde ingen ønske om å bli lege, som faren sin. Det eneste han forbandt med medisin, var fravær, eller rettere sagt et fravær i oppveksten av en far som stort sett var på jobb. Han valgte å studere engelsk litteratur og biologi ved Stanford-universitetet og siden en master i historie og filosofi på Cambridge. Han var gjennom årene opptatt av litteratur og filosofi, og spørsmål om hva som gjør oss til mennesker, døden – og hva som gir mening.

DØDEN. Egentlig overrasket han seg selv ved å begynne, og studere, medisin ved Yale-universitetet. Begrunnelsen var blant annet å kunne møte mennesker som må ta vanskelige avgjørelser, og kjenne på sin egentlige dødelighet. Da han ble diagnostisert med langtkommen kreft som 36 åring, ble ikke spørsmålene teoretiske lenger.

På Yale møtte han medstudenten Lucy, som han seinere giftet seg med. Etter studiene begynte hun å spesialisere seg i indremedisin ved UCSF, mens han begynte med en tilsvarende spesialistutdanning i nevrokirurgi ved Stanford. Det er en hverdag preget av lange arbeidsøkter med stor dedikasjon til faget og pasientene: På den ene siden gleden av å lykkes som kirurg og kunne hjelpe pasienter gjennom vanskelige perioder, men også den forferdelige skyldfølelsen av å gjøre feil og mislykkes. En av hans nærmeste venner begikk selvmord i denne perioden på grunn av en feil han gjorde under en operasjon.

TILSTEDEVÆRELSEN. Å lese denne boka, er også et møte med egen historie som medisinstudent og lege. Jeg tok meg selv i å tenke tilbake på vanskelige episoder jeg aldri glemmer. Det er både episoder hvor jeg fortsatt prøver å skjønne hvorfor jeg gjorde feil, eller vurderte situasjonen feil, men også episoder som ga den fantastiske følelsen av at der og da utgjorde jeg en forskjell til beste for en pasient.

Vi er utrolig heldige i helsetjenesten som rekrutterer noen av de flinkeste ungdommene i landet til å bli leger eller annet helsepersonell. De kunne ha blitt sivilingeniører, økonomer eller jurister, for å nevne noen yrker, men de velger et yrke som bidrar til å hjelpe deg i møte med sykdom og lidelse, og arbeide i en sektor som krever tilstedeværelse og beredskap til alle døgnets tider 365 dager i året. De velger også et yrke som ikke bare preger arbeidsdagen, men pasientenes ve og vel, og faglige problemstillinger bearbeides ofte gjennom fritid og ferie.

TILRETTELEGGINGEN. Utfordringen vår fremover er å legge til rette for fortsatt å rekruttere entusiastiske og faglige dyktige personer inn i helsetjenesten og i denne sammenhengen til å bli leger. Derfor blir vi nødt til å bli enda flinkere til å legge til rette for behovene om en bedre balanse mellom fritid og familieliv, og arbeid, men også hvordan vi organiserer og gjennomfører arbeidsprosessene.

I boka skriver også forfatteren om hvordan antallet arbeidstimer per uke er blitt redusert i spesialistutdanningene i California – og at de fleste utdanningskandidatene nå har blitt omfattet av vaktordninger med turnus. I møte med unge kolleger ser jeg at vi også har en jobb å gjøre fremover på disse områdene.

«When Breath Becomes Air» er en bok som viser at legerollen ikke har blitt mindre viktig i dagens samfunn. Vi skal ikke svekke legenes faglige autoritet, status og tillit ute i befolkningen og i helsetjenesten. Derfor er det viktig at vi som er ledere i helsetjenesten arbeider tett sammen med legene for å legge til rette for å rekruttere og beholde dem i tiden som kommer.

KUNNSKAPEN. Paul Kalanithi hadde hele livet en drøm om å bli forfatter. Da han fikk diagnosen og innså at han ville dø i løpet av kort tid, trodde han nok at muligheten var over, men en artikkel i New York Times i 2014, under tittelen «How Long Have I Got Left», ga både kontakter og inspirasjon til å skrive en bok. Han fikk aldri sjansen til å fullføre boken, men manuskriptet kunne utgis med hjelp fra blant annet av kona. Hun har også skrevet en fyldig epilog.

Litteratur er viktig. Det gir oss som lesere ny kunnskap, innsikt og opplevelser rundt de store spørsmålene i livet. Det er også viktig at vi har forfattere med medisinsk bakgrunn. «When Breath Becomes Air» er et sterkt møte med en fremragende lege som døde så alt for tidlig.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 20/2016

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Nettopp 08.12.2016 13.26.28

  Tja. "Utfordringen vår fremover er å legge til rette for fortsatt å rekruttere entusiastiske og faglige dyktige personer inn i helsetjenesten og i denne sammenhengen til å bli leger." Personlig advarer jeg unge mennesker mot medisinstudiet. Men i noen år er det mange nok selvoppofrende selvpiskere til at systemet/foretakene får sine kundemottakere/leger. Hvordan situasjonen i Slørdahls del av helsevesenet er, vet jeg ikke. Men generelt er dette monopolsyk virksomhet med stadig mer desillusjonerte medarbeidere som leverer dårligere og dårligere. Urimelige lojalitetskrav og fryktatmosfære er usunt og destruktivt.

 • Overbevist 07.12.2016 09.27.53

  Det enorme helsebyråkratiet ønsker ikke leger med faglig autoritet. De ønsker animal farm. Det offentlige har monopol på helsemarkedet. Det er ingenting målbart en byråkrat har å vinne på god behandling. De får like mange kunder om de gir ræva behandling. Så det eneste viktige er å kutte kostnader. Kostnadskuttingen skal skje ved sentralisering, hvor byråkratene lager retningslinjer for tillatt behandling (div. "veiledere"), bestemmer hvilke medisiner man skal få (ingen dyre psck9, ingen dyr kreftmedisin, ingen dyre KOLSmedisiner. ) Folk går til legen, og blir misfornøyd med fastlegen. Bare de blir tilstrekkelig misfornøyd med fastlegen, så blir de fornøyd med spesialisthelsetjenesten, samme hvor bedriten den er. Og så må vi yngre slite med våre foreldre, og alle problemene de får som følge av et ræva system, hvor de behandles av lydige og ræva leger, gjerne kun LiS uten tid eller baller til å spørre om hjelp, og pasientene skjønner ikke selv, hva de går glipp av. Nydelig.

 • Dr.Simsalabim 06.12.2016 22.31.54

  Slørdahl er like troverdig som en nigeriansk telefonselger....

 • Doktern 06.12.2016 20.59.26

  Stig Slørdahl: Hvordan har du planlagt at RHFet ditt ikke skal kollapse over natten om vi sier opp alle unntakene fra arbeidsmiljøloven?

 • lege St.Olavs 06.12.2016 09.17.59

  Stig Slørdahl: Jeg siterer Sølvpilen; du taler med kløyvd tunge. Du sier at vi må bli "flinkere til å legge til rette for behovene om en bedre balanse mellom fritid og familieliv, og arbeid," samtidig som du går inn for å fjerne legenes kollektive arbeidsvern.

 • pst 05.12.2016 19.26.29

  "Vi skal ikke svekke legenes faglige autoritet, status og tillit ute i befolkningen og i helsetjenesten"-> ->Vi skal svekke legens faglige autoritet, status og tillit ute i befolkningen og i helsetjenesten i tilstrekkelig grad slik at det gavner pasienten og samfunnet.

 • lesehest 05.12.2016 17.39.14

  En nydelig bok! Jeg kan også sterkt anbefale "When breath becomes air". Jeg liker vanligvis ikke å lese biografier fra helsevesenet da det ofte pleier å bli litt for klisjepregede "heltefremstillinger" for min smak, og ikke alltid viser den tvilende og noen ganger imperfekte siden vi alle av og til kjenner på. Denne boken er derimot en sterk skildring som alle vil kunne la seg prege av. Jeg ble oppriktig rørt av denne boken, og vil sterkt anbefale alle i helsevesenet å lese den. Som kliniker kjenner jeg meg igjen i mye av boken, og dette gav meg en del refleksjon omkring mitt eget forhold til hva som gir livet mening. Anbefales!

 • Trude Basso 05.12.2016 14.15.02

  Nå leder altså Stig Slørdal et Helse Midt som strammer kravene til helseforetakene i regionen om at også andre sykehus enn Levanger og Namsos må starte med individuelle kalenderplaner. Stig Slørdal ser altså ingen problem med at legene skal miste sitt kollektive arbeidsvern. Det er fantastisk at styremøteprotokollene ligger offentlig tilgjengelig på nett. Alle burde ta en titt og etterpå kjenne etter om innlegget klinger like vakkert. Sorry, men tiden for å la seg forføre av fine ord er forbi.

 • Feil 05.12.2016 14.05.43

  Ved å dedikere tida og livet, til fag.... Så blir man nok enspora god, en dag.... Selv om man blir bedre av å spille, på lag…. Og innrømme sine feil uten å bli dømt, for vag… https://nina-veienvidere.blogspot.no/2016/05/nar-legen-gjr-feil.html ....

 • eldre lege 05.12.2016 09.39.26

  Det er mange som har kjent på det samme, fravær av legeforelderen i oppveksten. Det gir styrke til kampen mot arbeidsgivers og Spekters nyfortolkning av arbeidstidsavtalen. Vi gir oss aldri på dette.

 • Lege 05.12.2016 09.10.26

  Det er en svært god ide for sykehusledere å lese god og relevant litteratur. En studietur til Ringerike Sykehus og direktør Per Bleikelia kan også anbefales. De som deretter ikke klarer å gjøre jobben sin må omplasseres til egnet kompetansenivå.

Nyheter fra startsiden

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!