EN TYPE HVETEPROTEIN : Amylase-trypsin hemmere (ATI) er en type proteiner som utgjør bare fire prosent av hveteproteinene. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Kobler hvete til inflammasjon ved kronisk sykdom utenfor tarmen

Forskere mener det er holdepunkter for at en type hveteproteiner kan føre til inflammasjon ved kroniske sykdommer som MS, astma og revmatoid artritt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette er interessant. Trygve Hausken, UiB-professor og overlege ved Haukeland universitetssjukehus

Gluten er et protein som finnes i blant annet i hvete og som forårsaker inflammasjon i tarmen hos personer med cøliaki.

Nå kan ny forskning tyde på at en viss type hveteproteiner også fører til inflammasjon utenfor tarmen.

Mulig forverring
Disse hveteproteinene, amylase-trypsin hemmere (ATI), utgjør bare fire prosent av hveteproteinene.

Forskere mener det er holdepunkter for at ATI, gjennom å stimulere immunceller, kan føre til inflammasjon ved kroniske sykdommer som MS, astma og revmatoid artritt – og bidra til utvikling av glutenoverfølsomhet som ikke skyldes cøliaki.

– Den type inflammasjon i tarm som ses ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet, skiller seg fra den som er forårsaket av cøliaki, og vi tror ikke denne er trigget av glutenproteiner. Derimot mener vi at ATI kan aktivere spesielle typer immunceller i tarmen og i helt annet vev – og potensielt forverre symptomene ved eksisterende inflammatorisk sykdom, uttaler professor Detlef Schuppan i en pressemelding fra den europeiske gastroenterologiske foreningen (UEG).

Schuppan holdt foredrag under åpningssesjonen av kongressen UEG Week i Wien i oktober.

«Interessante funn»
En av dem som hørte foredraget med interesse var den norske UiB-professoren Trygve Hausken, som er overlege på Haukeland universitetssjukehus.

– Dette er interessant. Kan hende er proteiner vel så viktig som omega-3, sier Tryge Hausken til Dagens Medisin.

Se her artikkel om temaet, publisert i fjor.

Powered by Labrador CMS