Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KJEMPER MOT TIDEN: Pasientskadenemnda jobber for å få halvert saksbehandlingstiden. Illustrasjon: Colourbox

KJEMPER MOT TIDEN: Pasientskadenemnda jobber for å få halvert saksbehandlingstiden. Illustrasjon: Colourbox

Må vente 22 måneder på behandling av pasientskadesak

Pasienter og pårørende som har fått avslag på søknad om pasientskadeerstatning, må nå vente i gjennomsnitt 22 måneder på å få klagesaken sin behandlet i Pasientskadenemnda.

Annons:

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) er den instansen hvor pasienter og pårørende kan søke om erstatning for pasientskade. Ved avslag i NPE kan vedtaket ankes til Pasientskadenemnda.

Fra 1. januar i år ble Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage) etablert og er nå sekretariat for blant andre Pasientskadenemnda.

I mai i fjor ble det vedtatt å flytte Pasientskadenemnda fra Oslo til Bergen. Det fikk store konsekvenser for bemanningen.

Fra 12 til 22 måneder
I løpet av høsten i fjor sa mange saksbehandlere og advokater opp, og antallet avviklede saker i 2015 ble redusert med cirka en tredel sammenlignet med året før. Og gjennomsnittlig saksbehandlingstid steg fra cirka 12 måneder til 20 måneder i mai i år.

Nå er den oppe i 22 måneder, ifølge Pasientskadenemnda.

– Dette er en konsekvens av at vi i lengre tid har vært underbemannet. Høyere enn dette kommer ikke saksbehandlingstiden til å bli – vi har iverksatt tiltak for å få ned tiden, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten til Dagens Medisin.

Les sak her om at pasientene må betale prisen for flytting.

Har iverksatt mange tiltak
De mange tiltakene som allerede er iverksatt skal øke kapasiteten.

– Vi har ansatt syv saksbehandlere på pasientskadeområdet i Bergen, og er nå i sluttfasen av en ansettelsesprosess hvor målet er å ansette ytterligere 20 saksbehandlere. Disse kommer på plass i begynnelsen av 2017. Videre øker vi antallet møter i nemnda.

– Vi har fått økt handlingsrom for mer forenklet saksbehandling i de minst kompliserte sakene våre, og vi har også fått noen midlertidig ansatte på plass for å få unna flere saker. Dette er mulig fordi vi fikk 10 millioner kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai, og fordi det ligger an til en videreføring av denne budsjettrammen også til neste år.

– Hva regner dere med at saksbehandlingstiden er neste år?

– Målet er å halvere saksbehandlingstiden i løpet av neste år, sammenlignet med hva den er nå, svarer Christiansen.

Ifølge helseklage.no har den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden variert mellom 10 og 14 måneder i årene 2011 til 2015.

– «Normalen» vi har prøvd å holde oss til de siste årene har vært cirka 12 måneder, kommenterer Christiansen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!