LØFTEBRUDD: - Helt klart løftebrudd av Høie, sier Anlov P.Mathiesen i Mental Helse Foto: Mental Helse

Mental Helse: – Kunne dette skjedd kreftpasienter?

– At regjeringen ikke kom i mål med den gylne regel innen psykisk helsevern er et konkret løftebrudd, mener Mental Helses Anlov P. Mathiesen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver så nådde ikke regjeringen målet om Den gylne regel innen psykisk helse: regelen sier at rusbehandling og psykisk helsvern hver for seg skal ha en årlig vekst som er høyere enn vanlig sykehusbehandling.

– Uten konsekvenser
Men i psykisk helsevern, fra 2014 til 2015, så ble kostnadene redusert i psykisk helsevern – og somatikken hadde en økning i kostnadene.

 At helseminister Bent Høie (H) forklarer det hele med at man ikke «utelukkende kan måle det hele på kostnader», faller i dårlig jord hos Mental Helse:
– Dette er mildt sagt forstemmende. Ikke bare er det et konkret løftebrudd, men det stiller også noen grunnleggende spørsmål vedrørende den offentlige politiske samtalen. Kan man ta en helseminister helt på alvor innen helseøkonomi når selv såpass enkle og forutsigbare regler brytes uten konsekvenser? Tror vi at dette kunne skjedd med andre og sterkere grupper, for eksempel kreftpasienter?, spør Anlov P. Mathiesen, politisk rådgiver og informasjonsleder i Mental Helse.

Høie har selv brukt den gyldne regel som et adelsmerke gjentatte ganger Anlov P. Mathiesen, Mental Helse

– Bortforklaringer
– Å bortforklare den «gyldne regel» med aktivitet og ventetid står i kontrast til hva helseministeren selv har sagt om den gyldne regel tidligere, og står på ingen måte ikke til troende. 

 – Høie har selv brukt den gyldne regel som et adelsmerke gjentatte ganger, og er antagelig selv svært misfornøyd med utfallet av helseregionenes økonomiske nedprioriteringer. Derfor forventer vi politiske reaksjoner og tydelige konsekvenser. Hvis opparbeidede spilleregler for psykiatrien kan brytes uten noen former for etterspill så faller noe av tilliten til systemet, forvaltningen og helsemyndighetene. Det er alvorlig. 

 – Gi julegave
– For å vise at han tar dette på alvor kunne han igangsette strakstiltak for å få helseforetakene til å innføre de lovede medisinfrie tilbudene. Dette er også et løftebrudd, og noe som skulle være satt igang allerede første juni i år.
– Nå har han dermed sjansen til å slå to fluer i ett smekk, og gjøre opp for to meget betenkelige løftebrudd: Prioriter midler som tilsvarer det psykiatrien skulle hatt i følge den gyldne regel, og benytt dette til å tvinge alle helseforetak til å få på plass medisinfrie døgntilbud innen 01. januar 2017. Det ville være en flott julegave til alle de menneskene som faktisk lider under stadige nedleggelser og manglende tilbud i psykiatrien, sier Mathiesen

Powered by Labrador CMS