Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
LØFTEBRUDD: - Helt klart løftebrudd av Høie, sier Anlov P.Mathiesen i Mental Helse Foto: Mental Helse

Mental Helse: – Kunne dette skjedd kreftpasienter?

– At regjeringen ikke kom i mål med den gylne regel innen psykisk helsevern er et konkret løftebrudd, mener Mental Helses Anlov P. Mathiesen.

Publisert: 2016-10-21 — 11.31 (Oppdatert: 2016-10-21 — 12.06)

Som Dagens Medisin skriver så nådde ikke regjeringen målet om Den gylne regel innen psykisk helse: regelen sier at rusbehandling og psykisk helsvern hver for seg skal ha en årlig vekst som er høyere enn vanlig sykehusbehandling.

– Uten konsekvenser
Men i psykisk helsevern, fra 2014 til 2015, så ble kostnadene redusert i psykisk helsevern – og somatikken hadde en økning i kostnadene.

 At helseminister Bent Høie (H) forklarer det hele med at man ikke «utelukkende kan måle det hele på kostnader», faller i dårlig jord hos Mental Helse:

– Dette er mildt sagt forstemmende. Ikke bare er det et konkret løftebrudd, men det stiller også noen grunnleggende spørsmål vedrørende den offentlige politiske samtalen. Kan man ta en helseminister helt på alvor innen helseøkonomi når selv såpass enkle og forutsigbare regler brytes uten konsekvenser? Tror vi at dette kunne skjedd med andre og sterkere grupper, for eksempel kreftpasienter?, spør Anlov P. Mathiesen, politisk rådgiver og informasjonsleder i Mental Helse.

Høie har selv brukt den gyldne regel som et adelsmerke gjentatte ganger
Anlov P. Mathiesen, Mental Helse

– Bortforklaringer
– Å bortforklare den «gyldne regel» med aktivitet og ventetid står i kontrast til hva helseministeren selv har sagt om den gyldne regel tidligere, og står på ingen måte ikke til troende. 

 – Høie har selv brukt den gyldne regel som et adelsmerke gjentatte ganger, og er antagelig selv svært misfornøyd med utfallet av helseregionenes økonomiske nedprioriteringer. Derfor forventer vi politiske reaksjoner og tydelige konsekvenser. Hvis opparbeidede spilleregler for psykiatrien kan brytes uten noen former for etterspill så faller noe av tilliten til systemet, forvaltningen og helsemyndighetene. Det er alvorlig. 

 – Gi julegave
– For å vise at han tar dette på alvor kunne han igangsette strakstiltak for å få helseforetakene til å innføre de lovede medisinfrie tilbudene. Dette er også et løftebrudd, og noe som skulle være satt igang allerede første juni i år.

– Nå har han dermed sjansen til å slå to fluer i ett smekk, og gjøre opp for to meget betenkelige løftebrudd: Prioriter midler som tilsvarer det psykiatrien skulle hatt i følge den gyldne regel, og benytt dette til å tvinge alle helseforetak til å få på plass medisinfrie døgntilbud innen 01. januar 2017. Det ville være en flott julegave til alle de menneskene som faktisk lider under stadige nedleggelser og manglende tilbud i psykiatrien, sier Mathiesen

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Tine Løhre 30.10.2016 16.04.39

  De gjør jo ikke annet enn å legge ned senger her i Trondheim mens byen vokser og vokser. Og som Mathisen sier, hadde dette vært på feks kreft avdelingen hadde det vært førsteside oppslag i adressavisen for lenge siden. Men det har ikke vært et tema engang. De bygger et stort fint bygg, men ikke flere senger, når de vet at det kommer flere og flere pasienter både tilflyttende og "eldrebølgen" rammer psykiatrien også. Lite vekst å spore der kan man si....

Nyheter fra startsiden

OMRÅDEGJENNOMGANG AV LEGEMIDLER PÅ BLÅRESEPT

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!