Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
INNKALLING: Ifølge VG har Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) innkalt Akademikerne og Spekter til sitt kontor, 18.30. Foto: Arkiv

Streiken er over

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) innkalte partene til sitt kontor kl 18.30. Nå er sykehusstreiken over, melder NRK.

Publisert: 2016-10-11 — 18.26 (Oppdatert: 2016-10-11 — 18.29)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

NRK melder at Anniken Hauglie stanser sykehusstreiken.

Ifølge NRK Dagsrevyen grep Hauglie inn med tvungen lønnsnemd i ettermiddag. - Jeg beklager det sterkt. Det er partenes ansvar å forhandle frem lønn, men nå var vi kommet til en situasjon hvor jeg måtte gripe inn, sier hun til NRK.

18:00 - Det går mot tvungen lønnsnemd
VG skriver de har fått opplyst at Hauglie har innkalt partene til sitt kontor i Akersgata kl 18.30 og at det ikke er noen andre praktiske forklaringer enn at regjeringen nå innfører tvungen lønnsnemd.

Innkallingen kommer etter at Nordlandssykehuset i dag manglet en lege for å fylle en vakt.

– Nordlandssykehuset sendte melding til fylkeslegen, fordi det ikke er dekning for en vakt som begynner nå i ettermiddag, på medisinsk avdeling, sa seksjonsoverlege Hanne Winge Kvarenes ved Nordlandssykehuset Bodø, tidligere i dag.

Beordret - og trakk beordring
Først var det snakk om at Nordlandssykehuset skulle beordre en LIS-lege til å ta vakten - i stedet for å benytte seg av dispensasjonsordningen. Deretter trakk Nordlandssykehuset beordringen tilbake, og meldte at de ikke lenger kunne garantere for liv og helse til Fylkeslegen.

 - Avgjørelsen om å trekke beordringen tilbake er nå meldt inn til fylkeslegen. Nordlandssykehuset kan derfor ikke opprettholde forsvarlig medisinsk ø-hjelpstilbud ved medisinsk klinikk i Bodø fra og med kl. 2300 i kveld (tirsdag 11. oktober), skriver Nordlandssykehuset.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • HUS-lege 12.10.2016 17.10.06

  Vel, dersom dette ikke skal ende som en gigantisk falitterklæring fra vår forening, må konsekvensen bli at vi rimelig hurtig sier opp unntaksreglene fra AML og at man sidestilles med andre offentlig ansatte. Så får vi se hvor lang tid det tar før sykehusene kollapser og LISene i praksis står uten utdanningsmulighet. Regner med at den ene eller andre pasienten har noe å si om det.

 • Sykehuslege 12.10.2016 09.00.11

  Jeg er enormt skuffet over regjeringen

 • LIS 12.10.2016 01.06.21

  Jeg sier opp UTA på morgenmøtet kl 0800. Jeg oppfordrer alle andre LIS'er å gjøre det samme! Vi må alle stå sammen nå! Mvh sliten lege

 • Geita 11.10.2016 22.58.06

  Nå ser vi hva som virkelig menes med 'pasientenes helsevesen'. Hensynet til arbeiderne er fulstendig neglisjert og de vil av den grunn selv ende opp som pasienter i sitt eget system. Prepare to meet 'The wall'

 • Lege 11.10.2016 22.10.48

  Redd engstelig og demotivert her og - takler ikke mer enn 38 timer/uka

 • Sykehuslege 11.10.2016 21.19.07

  Hjelper ikke at helseministeren og arb.ministeren er Høyre-folk i denne saken, dette er ikke glemt til neste valg. Jeg merket meg også at arb.ministeren kommenterte at det handlet om lønn, hvilket understreker at hun ikke forstår hva hun har tatt en beslutning på i denne saken...skremmende. Instruert av Spekter hun også?

 • Ung lege 11.10.2016 21.06.25

  Enig: Jeg ble også plutselig redd, engstelig og fryktelig demotivert!

 • lege 11.10.2016 20.51.36

  Enig:Si opp avtaler utover arbeidsmiljø loven- og det vil fremtvinge seg en løsning som er menneskelig - for legene- men ikke minst pasientene som vil lide pga. utslitte leger.

 • Lege1 11.10.2016 20.44.09

  Spillet har hatt stor risiko og konsekvensene kan være langt større enn litt uro og mistillit mellom legene og ledelsen på sykehusene. Hvis det er slik at sykehuslegene vil ut av dagens tariffavtale, gitt dagens styrings- og politiske kontekst, er det naturlig at det dannes en egen forening for sykehusleger. Mao en splitt av legeforeningen. Dette vil kunne bidra til en egen forening med innstillingsrett og samtidig ubundet av dagens avtalestruktur. Konsekvensene for legeforeningen vil være stor. Høyt spill og mange potensielle og alvorlige konsekvenser. Uansett er denne type konflikt mellom arbeidstagere og arbeidsgiver alvorlig for pasientene.

 • LIS 11.10.2016 20.02.50

  Si opp opp avtalen om unntak fra AML! Dette er helt uakseptabelt! Jeg har null - NULL tillit til at arbeidsgiver kommer til å drive forsvarlig dersom individuelle planer blir innført. Plutselig ble jeg redd, engstelig og fryktelig demotivert!!

 • Lege 11.10.2016 19.56.21

  Det er ikke bare Høie som har sittet musestille i båten, men embetsverket til Høie har antagelig trukker i noen tråder og lagt føringer om hvordan dette skulle gå. Det er hva en enkelt kan kalle råttent spill. Jeg regner med at sykemeldingsfrekvensen for sykehusleger stiger brått fremover.

 • LIS 11.10.2016 19.50.50

  Nå må unntakene fra AML sies opp! Ser ikke for meg å kunne fortsette som LIS dersom det skal være vikariat, unntak fra AML og individuelle planer.

 • Ung lege 11.10.2016 19.47.07

  Lite tillitsvekkende at Arbeidministeren tror streiken handler om lønn... Nå må vi tvinge polititene til å velge mellem å avlive AML eller disiplinere spekter.

 • Ludvig 11.10.2016 19.44.37

  Til Medisinstudent: Unntaket fra AML er en del av tariffavtalen. Når Rikslønnsnemnda skal fastsette ny tariffavtale, er det er et spørsmål om de i det hele tatt har lov å pålegge unntak fra AML, da loven krever at slike unntak er avtalt mellom partene. Hvis Rikslønnsnemnda skulle fastsette ny tariffavtale med unntak fra AML kombinert med åpning for individuelle planer, har jeg forstått det slik at Akademikerne vurderer muligheten for å ta saken inn for domstolene med påstand om at dette er utenfor nemndas mandat. Foreløpig er det uklart hva som vil skje, det som derimot er klart er at tilliten mellom legene og sykehusledelsene er tilnærmet null.

 • Medisinstudent 11.10.2016 19.35.22

  Generelt de siste ukene har flere uttrykket et ønske om å si opp avtalen om unntak fra AML. Er dette en reell mulighet dersom lønnsnemda styrer i retning av Spectres arbeidsplaner? Jeg har skjønt en åpenbar kritikk av dette vil være en i så fall mangelfull bemanning. Har legeforeningen/akademikerne likevel i så fall en juridisk mulighet til dette?

 • RK 11.10.2016 19.26.43

  Vi er mange som har lagt merke til hvordan Høie og Høyre valgte å sitte stille i båten og late som ingenting, for så å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Som en kollega sa: "Vi hørte hvert ord dere ikke sa!" Spekter viser til at ordningen med individuelle arbeidsplaner kommer etter påtrykk fra Høie, noe han eksplisitt nektet å dementere. Høyre kommer neppe til å stå sterkt blant sykehusleger ved neste valg.

 • Kalle 11.10.2016 19.20.25

  Det blir spennende å se hva som skjer nå. Vanligvis er det slik at nemda bare fastsetter tidligere avtale (ref VG-artikkel). Så er spørsmålet om de har lov til å også videreføre unntak fra AML. Der har legeforeningen og Spekter vært uenige. Hvis vi påtvinges unntak fra AML og Spekters tolkning kan det bli spennende fremover og se hva praksisen faktisk blir. Da kan vi iallfall aldri planlegge mer enn 4 uker fremover.

 • Doktern 11.10.2016 19.09.00

  Hvis vi ikke vinner frem med kravene i tvungen lønnsnemd, bør vi si opp tariffavtalen og la sykehusene ta konsekvensene for det. Vi er ikke slaver. AML lenge leve.

 • Lege 11.10.2016 19.07.24

  Dermed forsvant siste rest av tillit til Specter og ymse direktører. Det vil prege sykehusene i svært lang tid fremover, og Høie og høyre har mistet en god del velgere.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!